Του Δημήτρη Παφίλα

Μέσα σε δυο μήνες ο ίδιος αναλυτής κ. Ignacio Ulargui της Deutsche bank είδε διαφορετικές εξελίξεις στις ελληνικές τράπεζες, επιβεβαιώνοντας ότι τις αναλύσεις τις δίνει η ίδια η τράπεζα – από ένα παραθυράκι – και αυτοί απλώς υπογράφουν.

Από τις αναλύσεις που δημοσιεύει σήμερα το Newmoney.gr φαίνεται ξεκάθαρα ότι στις 18 Ιουλίου 2018, ο κ. Ulargui έβλεπε 1) ισχυρά προ προβλέψεων κέρδη 2) Σταθερούς κεφαλαιακούς δείκτες.

Μάλιστα, συμπληρώνει ότι, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις πάνω από 14,5 δισ. ευρώ ή πτώση 13,5% . Έτσι ο Δείκτης NPE έχει πέσει απο το 50,9% στο 48,4%.

deutsche bank 2

Η πρώτη σελίδα της έκθεσης του περασμένου Ιουλίου

Δυο μήνες μετά, στις 11 Σεπτεμβρίου ο ίδιος αναλυτής βλέπει την κατάσταση πολύ διαφορετικά. Σε έκθεση του κρούει κώδωνα κινδύνου για τα «κόκκινα» δάνεια ή καλύτερα για τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις ΝPEs, των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεση « Tα αποτελέσματα της περιόδου (εξαμήνου) ήταν κατά κάποιο τρόπο απογοητευτικά. Το ισχυρό momentum που κάποιες τράπεζες είχαν δημιουργήσει κατά την διάρκεια του Μαΐου και Ιουνίου σε όρους πωλήσεων του χαρτοφυλακίου παράλληλα με τις καλύτερες προοπτικές για την οικονομία, μας είχαν οδηγήσει να προσδοκούμε μια ισχυρότερη μείωση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ΝPES – από ότι περιμέναμε.

Ωστόσο, η μείωση ήταν χαμηλότερη από ότι πιστεύαμε, ακόμη και για την Εθνική, καθώς αναμέναμε η πώληση μη εξασφαλισμένων χαρτοφυλακίων να υποστηρίξει μια ισχυρότερη μείωση των NPEs.

Η μείωση των NPEs ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών για τις Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank, αλλά ήταν καλύτερη για την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank. Οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν χαμηλότερες του αναμενόμενου επιδόσεις σε ό,τι αφορά τη μείωση των NPEs, τα οποία υποχώρησαν κατά 3,5% στο β΄ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο. Η Εθνική και η Eurobank μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους κατά 3% και η Alpha Bank μόλις κατά 0,6%. Οι τράπεζες έχουν διατηρήσει τους στόχους τους, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί ισχυρή μείωση στο β΄ εξάμηνο.».

deutsche bank 1

Η πρώτη σελίδα της τελευταίας έκθεσης