Του Δημήτρη Παφίλα

Μία περίεργη άνοδο γύρω στο 4% πραγματοποιεί η μετοχή της Folli – follie καθώς οι κύριοι μέτοχοι διαθέτουν ένα ποσοστό 57% το οποίο επιτρέπει στις – παρούσες συνθήκες – τον έλεγχο της μετοχής.

Ειδικότερα, ο κ. Δ. Κουτσολιούτσος ελέγχει το 35%, η Fossun το 16% και η Fidelity το 5,93%. Αντίθετα, το ποσοστό των Funds που σορτάρoυν τον τίτλο δεν ξεπερνά συνολικά το 1,3% (QCM μαζί με το Oasis).

Ενώ λοιπόν η ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young δεν έχει ξεκινήσει τους ελέγχους, οι επενδυτές δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει με το Ταμείο – αν και αυτό θα μπορούσε να διακριβωθεί από την Ε.Κ μέσα σε λίγες ώρες – οι μέτοχοι, κυρίως οι βασικοί συνεχίζουν να αυξάνουν τα ποσοστά τους σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που ξεκίνησε η κρίση.

Άγνοια για το ταμείο και τις υπόλοιπες εξηγήσεις δηλώνει και η Κινεζική εταιρεία Fossun που ζήτησε εξηγήσεις από την διοίκηση της ελληνικής εταιρείας. Ωστόσο, η Fossun αύξησε το ποσοστό πρόσφατα σε 16%. Εκ των ανωτέρω γεγονότων συνάγεται ότι, ένας ή και περισσότεροι βασικοί μέτοχοι κατέχουν και χρησιμοποιούν προς ίδιο όφελος εσωτερική (προνομιακή) πληροφόρηση για το συμβαίνει στην εταιρεία.

Η χειραγώγηση μετοχής επίσης, κατά τη νομολογία, πραγματοποιείται όταν υπάρχει σημαντική απόκλιση από τις οικονομικές καταστάσεις ή από την δημοσίευση των πληροφοριών τα κέρδη εμφανίστηκαν υπερτιμημένα.

Στην περίπτωση της Folli- Follie ένας οποιοσδήποτε ξένος θεσμικός δεν γνωρίζει πόσο κάνει η εταιρεία. Παρά ταύτα κάποιοι συνεχίζουν και κάνουν αγορές μετοχών…

Το ερώτημα, λοιπόν που τίθεται είναι εάν έχουμε να κάνουμε με προνομιακή πληροφόρηση, χειραγώγηση ή και με τις δυο πράξεις ταυτόχρονα;