Νέο «χαστούκι» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίνει νέα δημοσκόπηση, ένα ακόμα δείγμα της ανικανότητας του κόμματος και του Μεγάρου Μαξίμου να «κλείσει» τη διαφορά των δέκα μονάδων από την Νέα Δημοκρατία. Υπό τη σκιά της ήττας, αλλά και της ψυχολογίας πως εδώ και καιρό δεν αποδίδει καμία πολιτική κίνηση, από την Ηρώδου Αττικού παίζουν τα τελευταία τους χαρτιά που δεν είναι άλλα από την «πάταξη της διαφθοράς», τις προκηρύξεις προσλήψεων, τις υποσχέσεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς εφορία, αλλά και τα… καφενεία. Από τα κεντρικά του κόμματος έχει δοθεί σήμα σε στελέχη και βουλευτές να ξεκινήσει επιχείρηση «μασάζ» στην τοπική κοινωνία, με στόχο να αναδειχθεί το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως σε οικονομία και κοινωνική πολιτική, με στόχευση τη διαφορά της διακυβέρνησης 2015-2019 σε σύγκριση με την περίοδο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Βασική στόχευση, η συσπείρωση ενόψει των εκλογών του Μαΐου και η καταγραφή του κλίματος στην επαρχία.

Η επιχείρηση «Βόρεια Μακεδονία» για τα κορυφαία στελέχη φαίνεται πως δεν έχει αποδώσει καρπούς, με το κόμμα να «ρίχνει» στη μάχη του βουλευτές σε όλη την Ελλάδα, ενώ το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τις Ευρωεκλογές, μετά και την «πλατιά απεύθυνση» του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία της προοδευτικής συμμαχίας.

Η νέα δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Star Channel, καταγράφει προβάδισμα εννέα μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές. Στο 8,1% η διαφορά στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, ενώ σε Μακεδονία-Θράκη το προβάδισμα της ΝΔ αυξάνεται κατά τέσσερις μονάδες. Την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, δύο δημοσκοπήσεις κατέγραφαν, επίσης, σημαντική διαφορά των δύο κομμάτων, αλλά και τη “βαριά” σκιά στο Μαξίμου από το Σκοπιανό και την αποδόμηση του κυβερνητικού αφηγήματος για την «έξοδο από τα Μνημόνια». Σημειώνεται, πως προβάδισμα δέκα μονάδων για την Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η δημοσκόπηση της Pulse για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, με αναγωγή επί των εγκύρων. Η αξιωματική αντιπολίτευση λαμβάνει ποσοστό 32,5% έναντι του 22,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Μία ημέρα πριν, η δημοσκόπηση της Alco για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Open έδειξε διεύρυνση της διαφοράς με την οποία προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας στις 26 Φεβρουαρίου -η οποία ωστόσο αφορούσε στις εθνικές εκλογές, και όχι στις κάλπες για τους εκπροσώπους της Ελλάδας στην Ευρωβουλή.

Υπόθεση «Πετσίτη»

Στρίβειν δια των θαλασσοδανείων η κυβέρνηση για τη υπόθεση του Μανώλη Πετσίτη, για την οποία ακόμα δεν έχει δώσει ουσιωδεις απαντήσεις αναφορικά με τη σχέση του με τον υπουργό Νίκο Παππά, αλλά και με την «παρέα του Μεγάρου Μαξίμου». Η διαχείριση της κρίσης έχει κεντρικό άξονα «απεταξάμην τον Μανόλο», με συνεχείς, εμμονικές αναφορές στα δάνεια των κομμάτων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και με παράλληλες επιθέσεις προς τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία κατηγορούνται από τα κυβερνητικά στελέχη για «fake news».

Ανύπαρκτο θέμα που αναπαράγεται από αντισύριζα ιστότοπους και ενορχηστρώνεται από τη ΝΔ για πολιτικό αντιπερισπασμό μετά τις παραγγελίες διώξεων από τη Δικαιοσύνη για τα δάνεια των κομμάτων, χαρακτήρισε την υπόθεση του Μανώλη Πετσίτη ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Το θέμα του κ. Πετσίτη, είναι ένα θέμα ανύπαρκτο που αναπαράγεται από ιστότοπους οι οποίοι είναι αντισύριζα και ενορχηστρώνεται από τη ΝΔ για πολιτικό αντιπερισπασμό. Έχει σχέση με την πολιτική εξέλιξη των διώξεων που ασκήθηκαν για τα 200 εκατ. ευρώ δανεικά και αγύριστα που πήρε η ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος από το βήμα της Βουλής με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου του για την κωδικοποίηση.

Παράλληλα, σχολιάζοντας τη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Σοφίας Ζαχαράκη για την υπόθεση Πετσίτη, ο κ. Τζανακόπουλος την κατηγόρησε ότι δεν είχε να πει τίποτα για τα δάνεια του κόμματος της και έκανε λόγο για παλιό πολιτικό καθεστώς που έχει καταρρεύσει. «Γι΄ αυτό η κ. Ζαχαράκη δεν απάντησε. Είπε μόνο ότι η ΝΔ με σύνεση διαχειρίζεται τα οικονομικά της. Λέει δηλαδή η αξιωματική αντιπολίτευση με περισσό θράσος, ότι με τον ίδιο τρόπο σκοπεύει να διαχειριστεί και τα δημόσια οικονομικά της χώρας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεκτό το αίτημα της αντιπολίτευσης να διερευνηθεί στο σύνολό της η υπόθεση Πετσίτη

Την διερεύνηση της όζουσας υπόθεσης Πετσίτη στο σύνολό της αποφάσισε να πραγματοποιήσει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κάνοντας αποδεκτό το σχετικό αίτημα της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό σε περίπου δέκα ημέρες θα ξεκινήσει η κλήτευση προσώπων που έχουν γνώση της υπόθεσης. Συγκεκριμένα θα κληθεί η πρόεδρος της Αρχής για την αντιμετώπιση του «μαύρου» χρήματος Αννα Ζαϊρη, το στέλεχος που διερευνούσε τις διαδρομές χρήματος μέσω offshore που σχετίζονται με τον κ. Πετσίτη αλλά εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την Αρχή ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος κ.α..

Η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου χωρίς να δείξει ιδιαίτερη αντίσταση – σε σχέση με αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος – έκανε αποδεκτό το αίτημα της αντιπολίτευσης εξηγώντας πως «είναι προεκλογική περίοδος και είτε πρόκειται για σκάνδαλο είτε για συμψηφισμό σκανδάλων πρέπει με απόλυτη διαφάνεια να εξεταστεί» ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε «κάνω αποδεκτό το αίτημα για να δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε τα δημοσιεύματα».

Μαξίμου: Η ΝΔ δε θέλει έλεγχο στις τραπεζικές συναλλαγές των στελεχών της

«Η Νέα Δημοκρατία σήμερα καταψήφισε την άρση του τραπεζικού και χρηματιστηριακού απορρήτου για τους υπόχρεους δήλωσης πόθεν έσχες», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου και σημειώνει.

“Δε θέλει δηλαδή όταν η αρμόδια Επιτροπή ελέγχει το πόθεν έσχες κάποιου πολιτικού προσώπου, ο έλεγχος να επεκτείνεται αυτομάτως και σε τραπεζικές και χρηματιστηριακές συναλλαγές. Ποιος ξέρει τι φοβάται ότι θα αποκαλυφθεί.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η ΝΔ εξελίσσεται. Την προηγούμενη φορά σε αντίστοιχη συζήτηση για τη συμμετοχή αιρετών σε offshore, η ΝΔ το είχε βάλει στα πόδια και δεν είχε ψηφίσει καν.

Αφού όμως σήμερα καταψήφισε χωρίς αιδώ, περιμένουμε να εξηγήσει τι ακριβώς φοβάται και δε θέλει έλεγχο στις τραπεζικές και χρηματιστηριακές συναλλαγές των στελεχών της”, καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου.