Το θέμα της επιβολής  στοχευμένων μέτρων από πλευράς  Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία  αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, στις Βρυξέλλες.

Ο Αλέξης Τσίοπρας, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες  θα εστιάσει στην ανάγκη συνέχισης της συζήτησης για την πιθανή επιβολή μέτρων εις βάρος της γειτονικής χώρας, εφόσον διατηρηθεί η τουρκική προκλητικότητα στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των μέτρων είχε αποφασισθεί να εξετασθεί στην  τακτική Σύνοδο της 20ης – 21ης Ιουνίου, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο κ. Τσίπρας, πέραν της Τουρκίας, αναμένεται να θέσει και το ζήτημα της Αλβανίας, η οποία βρίσκεται υπό βαθιά πολιτική και πολιτειακή κρίση, με αφορμή τις δημοτικές εκλογές.

Όσον αφορά την επιλογή των αξιωματούχων που θα στελεχώσουν τις κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις – αποκλειστικό θέμα συζήτησης της αποψινής Συνόδου Κορυφής – ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα επιμείνει στην ανάγκη προώθησης μίας προσωπικότητας, η οποία θα ενώνει την Ε.Ε. και θα τάσσεται εναντίον της λιτότητας και της ξενοφοβίας.

Θα επαναλάβει, τέλος, τη στήριξη της Ελλάδας στον υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Φρανς Τίμερμανς, για τη θέση του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού και αμερικανικού Τύπου, φαβορί για την προεδρία της Κομισιόν είναι ο Τίμερμανς, ο οποίος αναμένεται να διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ταυτόχρονα, οι θέσεις του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προορίζονται για πολιτικά πρόσωπα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Άγνωστο, τέλος, παραμένει το πρόσωπο, το οποίο θα κληθεί να αντικαταστήσει τον Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ.