Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

Η ΔΕΣΦΑ, το δάνειο της ΕΤΕπ και οι επενδύσεις στη Ρεβυθούσα

  • newsroom


Η εταιρεία "Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου", η ΔΕΣΦΑ με το όνομα μπορεί να μην πωλήθηκε στους Αζέρους της SOCAR αλλά δάνεια φορτώνεται – έστω και με την εγγύηση του Δημοσίου

Η εταιρεία “Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου”, η ΔΕΣΦΑ με το όνομα μπορεί να μην πωλήθηκε στους Αζέρους της SOCAR αλλά δάνεια φορτώνεται – έστω και με την εγγύηση του Δημοσίου.

Πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, έβαλε υπογραφή στη σχετική απόφαση. Με την απόφαση αυτή παρέχεται η εγγύηση του Δημοσίου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την κάλυψη δανείου 40 εκατομμυρίων ευρώ. Σκοπός του δανείου είναι η χρηματοδότηση του έργου Β’ Αναβάθμισης του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο νησάκι της Ρεβυθούσας (Revithoussa LNG Terminal Extension).

Οι κυριότεροι οικονομικοί όροι του δανείου έχουν ως εξής; 40 εκατομμύρια το δάνειο, με ημερομηνία εκταμίευσης την 3η Νοεμβρίου 2016 και με διάρκεια 15 χρόνια. Χωρίς περίοδο χάριτος. Με σταθερό επιτόκιο, ίσο με 1,180% ετησίως μέχρι τη λήξη του δανείου. Πληρωμή τόκων σε 6μηνη βάση, στις 3/5 και στις 3/11 κάθε έτους. Η πρώτη καταβολή προβλέπεται για τις 3 /5/2017 και η τελευταία στις 3/11/2031.

Το τι θα συμβεί σε περίπτωση κατάπτωσης είναι γνωστό από χρόνια. Η καταβολή περνά στο Δημόσιο και το Χρέος μεγαλώνει … Με άλλα λόγια, της μη ιδιωτικοποίησης μύρια έπονται!