Πάνω από δύο δεκαετίες ανάπτυξης στην αεροπορική επιβατική κίνηση χάθηκαν το 2020, σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Η πανδημία και οι συνέπειές της εξαφάνισαν 21 χρόνια ανάπτυξης της επιβατικής κίνησης μέσα σε μερικούς μήνες, μειώνοντας τη φετινή κίνηση σε επίπεδα που τελευταία φορά είδαμε το 1999», αναφέρει η έρευνα της Cirium, εταιρείας δεδομένων και στατιστικών για τον τομέα των ταξιδίων.

«Σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, η επιβατική κίνηση εκτιμάται ότι υποχώρησε κατά 67% το 2020», αναφέρει η εταιρεία σε δεκλτίο Τύπου.

Μόνο 2,9 τρισ. χιλιόμετρα επιβατών (revenue passenger kilometers – RPKs), καταγράφηκαν το 2020, έναντι 8,7 τρισ. το 2019. Τα RPKs χρησιμοποιούνται ως μονάδα μέτρησης της αεροπορικής κίνησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Cirium, οι αεροπορικές πραγματοποίησαν μόλις 16,8 εκατ. πτήσεις από την 1η Ιανουαρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου του 2020, έναντι 33,2 εκατ. την ίδια περίοδο του 2019.

Πάνω από 40 αεροπορικές σταμάτησαν εντελώς ή ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους και οι ειδικοί αναμένουν περισσότερα λουκέτα το 2021.

Ο δρόμος προς την ανάκαμψη

Η περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού και η Βόρεια Αμερική ήταν εκείνες που κινήθηκαν πιο γρήγορα στην κούρσα της προσπάθειας ανάκαμψης, σύμφωνα με την έρευνα της Cirium.

Η τάση αυτή αποτυπώθηκε στη λίστα με τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στον κόσμο, όπου κυριάρχησαν τα αεροδρόμια των ΗΠΑ και της Κίνας.

Γνωρίζοντας ότι μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Πεκίνο και η Σανγκάη απουσιάζουν από τη λίστα, ο Ντέιβιντ Γουάιτ, αντιπρόεδρος στρατηγικής της Cirium, ανέφερε στο CNBC ότι αεροδρόμια, όπως το JFK της Νέας Υόρκης, επλήγησαν δυσανάλογα λόγω της υψηλής διεθνούς κίνησης που παρουσιάζουν σε φυσιολογικές συνθήκες.
Οι ειδικοί της Cirium αναμένουν ότι η επιβατική ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια θα ανακάμψει το 2024 ή το 2025 και τα πρώτα τμήματα που θα επιδείξουν βιώσιμη ανάκαμψη θα είναι οι τοπικές πτήσεις και οι πτήσεις για λόγους αναψυχής.

Διαβάστε ακόμη:

Aντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό – Στις 12 οι ανακοινώσεις – Όλα τα ονόματα

EY: Οι δέκα κορυφαίες προκλήσεις για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών σήμερα

Απόφαση – χαστούκι του Αρείου Πάγου για 17.000 συνταξιούχους της ΕΤΕ