BUSINESS STORIES

Αυτοκίνητα: Απίστευτο το ποια είναι η τρίτη πολυτιμότερη μάρκα στον πλανήτη

Ποια εταιρεία φιγουράρει στο podium του Χρηματιστηρίου

Απίστευτο το ποια είναι η 3η πολυτιμότερη μάρκα στον κόσμο. Εντάξει, η Tesla και η Toyota, είναι μάλλον αναμενόμενο να βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις αυτής της λίστας με τα αυτοκίνητα

Αλλά, αλήθεια, περιμένατε ότι το όνομα της VinFast, θα φιγουράρει στο… podium του Xρηματιστηρίου;

Οι τιμές των μετοχών για τη βιετναμέζικη αυτοκινητοβιομηχανία, αποδεικνύονται ότι εξακολουθούν να είναι απίστευτα ασταθείς μετά από μια ανώμαλη εκκίνηση.

Έτσι τη Δευτέρα 28/8, οι μετοχές της εταιρείας που ναι μεν ακούγεται τα τελευταία χρόνια αλλά μέχρι εκεί έφτασαν στο υψηλότερο ιστορικά σημείο, εκτοξεύοντας τη συνολική της αξία της επίπεδα που ξεπερνούν την αποτίμηση της GM, της Ford, της VW ή της Mercedes-Benz, ανά επενδυτή.

Η VinFast ξεκίνησε για πρώτη φορά τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο NASDAQ, στις 15 Αυγούστου, με τιμή ανοίγματος 22 δολάρια ανά μετοχή. Η τιμή ανέβηκε πολύ γρήγορα μέχρι τα 38,78 δολαρίων, για να πέσει, αργότερα την ίδια εβδομάδα, στα 13,94 δολάρια.

Ωστόσο, μέχρι τη Δευτέρα 28 Αυγούστου, η τιμή είχε αυξηθεί στα 89 δολάρια, κάτι που υποδηλώνει πως η VinFast αξίζει 200 ​​δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την την τρίτη πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, πίσω από την Tesla και την Toyota. Επίσης η αποτίμησή της είναι μεγαλύτερη από αυτήν της Goldman Sachs αλλά και της Boeing!

Φυσικά, σύμφωνα με το Newsauto, υπάρχουν ορισμένες επιφυλάξεις σε αυτήν την αποτίμηση. Καταρχήν οι εταιρείες αυτές έχουν διαχρονικά πολύ πιο αξιόπιστες και σταθερές τιμές μετοχών.

Επίσης, ο ιδρυτής της VinFast Pham, Nhat Vuong, εξακολουθεί να ελέγχει το 99,7% της εταιρείας. Αυτό σημαίνει πως -πρακτικά- ελάχιστες μετοχές είναι διαθέσιμες για τους επενδυτές, γεγονός που τείνει να δημιουργήσει το είδος της αστάθειας που βλέπουμε εδώ.

Επιπλέον, υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας να είναι ανταγωνιστική στις μεγάλες αγορές όπως οι ΗΠΑ.

Γεγονός είναι πως η VinFast έχει αποδείξει ότι μπορεί να κατασκευάσει πραγματικά πολλά EV -κάτι που ακούγεται πιο εύκολο από ό,τι είναι- αλλά από την άλλη κατάφερε φέτος να πουλήσει μόνο 137 αυτοκίνητα στις ΗΠΑ.

Αν και θα ήταν απαισιόδοξο να υποδηλωθεί ότι η αυτοκινητοβιομηχανία είναι καταδικασμένη να αποτύχει, η τιμή της μετοχής της φαίνεται να έχει μικρή σχέση με το πόσο ρεαλιστικές είναι πραγματικά οι πιθανότητες επιτυχίας της. Αυτό οδήγησε ορισμένους ειδικούς να διακηρύσσουν την απόδοση των μετοχών ως μια «φούσκα», που θα μπορούσε να σκάσει ανά πάσα στιγμή.

Διαβάστε ακόμα

Νέο σχέδιο ανάπτυξης ετοιμάζει η UBS – Στα $10 δισ. η εξοικονόμηση δαπανών από τη συγχώνευση με την Credit

Θα δεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία των εμπρηστών «οικοπεδοφάγων» και καταπατητών

Ποιοι ωφελούνται από το «πακέτο» των €2,5 δισ. της ΔΕΘ – Πότε και πόσα θα πάρουν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ