ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Νέο σχέδιο ανάπτυξης ετοιμάζει η UBS – Στα $10 δισ. η εξοικονόμηση δαπανών από τη συγχώνευση με την Credit

Παρότι ορισμένες δραστηριότητες της Credit σε Ασία και Λατινική Αμερική έδωσαν άμεση ώθηση στην UBS, παραμένει ασαφές πώς το deal θα ωφελήσει την ελβετική τράπεζα

Ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης θα παρουσιάσει έως τις αρχές του 2024 η διοίκηση της UBS, με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Σέρτζιο Ερμότι, να στέλνει το μήνυμα για επέκταση στις ΗΠΑ, παράλληλα με τις διαδικασίες απορρόφησης της Credit Suisse.

Η διοίκηση εργάζεται σε «πλήρη ταχύτητα» για την ενοποίηση των δύο τραπεζών, εφαρμόζοντας ένα σχέδιο εξοικονόμησης δαπανών άνω των 10 δισ. δολαρίων, όπως εξήγησε ο ίδιος ο Ερμότι, σε εκδήλωση στο Λονδίνο.

Όσον αφορά το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, επεσήμανε ότι αποτελεί ένα πρώτο σημάδι ότι η UBS αρχίζει να σκέφτεται και πέραν της απαιτητικής απορρόφησης της πρώην «ανταγωνίστριας» τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι η UBS προχώρησε στην εξαγορά της Credit Suisse, υπό την πίεση αλλά και τις εγγυήσεις της ελβετικής κυβέρνησης, προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση της Credit Suisse.

Παρότι ορισμένες δραστηριότητες της Credit σε Ασία και Λατινική Αμερική έδωσαν άμεση ώθηση στην UBS σε όρους μεγέθους και μεριδίων αγοράς, παραμένει ασαφές πώς το συγκεκριμένο deal θα ωφελήσει την ελβετική τράπεζα.

Περίπου το 50% του σχεδίου εξοικονόμησης δαπανών θα προέρχεται από την εκκαθάριση υποδομών, οι οποίες σχετίζονται με τη ζημιογόνα μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse, καθώς κι από την έξοδο από δραστηριότητες, οι οποίες πλέον δεν συμβαδίζουν με το σχέδιο της UBS.

Τον προηγούμενο μήνα, η ελβετική τράπεζα διευκρίνισε ότι οι μη-βασικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν επικίνδυνα στοιχεία ενεργητικού, ύψους 55 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 17 δισ. δολάρια αφορούν τον επενδυτικό βραχίονα της Credit Suisse.

Διαβάστε ακόμα

Οι μακρές νύχτες του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας και το (χαμένο) αρχείο των μελών, οι βόλτες του Χρυσικού στον Παναμά, το Χίλτον και οι ιερές μπίζνες των Στέγγων

Kατασκευές: Μαστίγιο και καρότο στους εργολάβους από την κυβέρνηση

Mytilineos: Μεγάλο deal για έργο διασύνδεσης €2,8 δισ. στη Βρετανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ