Εχει τιμή η προδοσία μεταξύ αδελφών; Τα αδέλφια Κυριάκος και Χριστίνα Παυλίδη κατηγορούν τον αδελφό τους Χριστόφορο, ιδιοκτήτη επίσης της οινοποιίας Κτήμα Παυλίδη, ότι εκτέλεσε ένα οργανωμένο σχέδιο για να τους πετάξει έξω και να πάρει υπό τον έλεγχό του την οικογενειακή επιχείρηση Παυλίδης Α.Ε. Μάρμαρα & Γρανίτες, τη μεγαλύτερη μαρμαροβιομηχανία της Ελλάδας με εξαγωγές σε πάνω από 40 χώρες.

Υπολογίζουν δε την οικονομική ζημιά που υπέστησαν από τις μεθοδεύσεις του αδελφού τους σε πάνω από 200 εκατ. ευρώ και απευθύνονται πλέον στη Δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους. Κατηγορούν τον αδερφό τους ότι μεθοδικά και οργανωμένα δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι η γνωστή βιομηχανία αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα αποθεμάτων, πρωτοστάτησε στην πώλησή της τον περασμένο Μάρτιο σε πολύ χαμηλή τιμή, μόλις 260 εκατ. ευρώ, στο fund ECM Partners, από το οποίο πέντε μήνες μετά την επαναγόρασε μόνος του εν αγνοία όλων των υπολοίπων και με άγνωστο αντίτιμο!

Η εταιρεία έχει καλή φήμη στις διεθνείς αγορές, ντύνοντας κυρίως με τα λευκά μάρμαρα Ariston και Sivec μερικά από τα ωραιότερα κτίρια στον κόσμο, όπως τον υψηλότερο ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης Central Park Tower, τους Reflection Towers και South Beach Tower στη Σιγκαπούρη, τον οίκο Chanel στη Νέα Υόρκη κ.ά.

Οι ίδιοι άρχισαν να ενώνουν τα κομμάτια του παζλ μετά τις πανηγυρικές ανακοινώσεις για την επαναγορά της εταιρείας τον περασμένο Αύγουστο κρίνοντας πως έχουν εξαπατηθεί από τον ίδιο τους τον αδελφό τον οποίο εμπιστεύτηκαν τυφλά. Και πλέον μαζί με τους συζύγους τους, Μακρίνα Αθανασιάδου και Αχιλλέα Χατζόπουλο, οι οποίοι επίσης είχαν μετοχές στην Παυλίδης Α.Ε., ξεκινούν δικαστικό αγώνα στο πρώτο επεισόδιο ενός δικαστικού σίριαλ που φαίνεται ότι ξεκινά με φόντο έναν οικογενειακό εμφύλιο.

Οι πρώην μέτοχοι στρέφονται κατά του κ. Χριστόφορου Παυλίδη, των επενδυτικών εταιρειών που εμπλέκονται στην πώληση και επανεξαγορά, Dolit Investments και Sivec Investments, καθώς και κατά παντός τρίτου υπευθύνου συναυτουργού, συνεργού (κατονομάζοντας κάποιους) καταθέτοντας στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Δράμας έγκληση για κακουργηματική απάτη και θέτοντας παράλληλα ερωτήματα για το αν υπάρχει συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και αν έχει γίνει νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ταυτόχρονα έχουν καταθέσει στο Πρωτοδικείο Δράμας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του κ. Χριστόφορου Παυλίδη και της Παυλίδης Α.Ε. προκειμένου να δοθούν κρίσιμα στοιχεία και να επιτραπεί η είσοδος σε εμπειρογνώμονες για ενδελεχή έλεγχο που θα συμβάλει στην αποτίμηση της εταιρείας. Η αίτηση αναμένεται να συζητηθεί στις 19 Δεκεμβρίου.

Ο Χριστόφορος Παυλίδης, διευθύνων σύμβουλος

«Είχαμε πέσει όλοι θύματα του εγκληματικού σχεδίου του α’ των καθ’ ων αδελφού μας (σ.σ.: Χριστόφορου), ο οποίος εκμεταλλευόμενος την αδελφική μας σχέση και τη μεταξύ μας εμπιστοσύνη, συνεπικουρούμενος μάλιστα από τρίτα πρόσωπα, στενούς του συνεργάτες, μεθοδευμένα μας πέταξε έξω από την εταιρεία αποκρύπτοντας τα πραγματικά γεωλογικά δεδομένα και τη δυναμικότητα των λατομείων της εταιρείας και παρουσιάζοντας ψευδή, τέτοια ώστε να πειστούμε να μεταβιβάσουμε το σύνολο των μετοχών μας στις εταιρείες του ομίλου με τίμημα ιδιαίτερα χαμηλό και μη ανταποκρινόμενο στην αξία τους», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στα νομικά έγγραφα που κατέθεσαν στη Δικαιοσύνη οι τέσσερις προσφεύγοντες.

«Ηταν πλέον προφανές ότι έχοντας, λόγω της θέσης του και της εμπειρίας του, πλήρη εικόνα της προοπτικής της εταιρείας και των αποθεμάτων των υφιστάμενων κοιτασμάτων (παλιού και νέου), είχε εξαρχής σχεδιάσει την πώληση και επαναγορά της κατά τέτοιον τρόπο ώστε σε χρονικό διάστημα μόλις πέντε μηνών (ή ενάμιση μήνα) να αποκτήσει το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου και τον πλήρη έλεγχο του ομίλου, σε βάρος της περιουσίας μας, με την απόκρυψη της πραγματικής κατάστασης και της προοπτικής της, αλλά και με την επί μακρό χρονικό διάστημα ψευδή παράσταση της εικόνας των αποθεμάτων των λατομείων», προσθέτουν.

Στην έγκλησή τους οι τέσσερις πρώην μέτοχοι ζητούν από το δικαστήριο να αναγκάσει την εταιρεία και τον Χριστόφορο Παυλίδη να παράσχουν τις σχετικές πληροφορίες και να επιτρέψουν τον ενδελεχή οικονομικό έλεγχο που έχουν ζητήσει να διενεργήσει η Deloitte

Παρασκήνιο

Τα κείμενα των δύο νομικών ενεργειών βρίσκονται στη διάθεση του «Πρώτου Θέματος» και αποκαλύπτουν το παρασκήνιο γύρω από την τύχη της μεγαλύτερης εταιρείας του πλέον εξωστρεφούς κλάδου της ελληνικής οικονομίας. Παρασκήνιο που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι βγαλμένο από σενάριο χολιγουντιανής ταινίας και αναμένεται να συνταράξει την εξορυκτική βιομηχανία της χώρας αλλά και τη μικρή κοινωνία της Δράμας όπου η εξόρυξη και επεξεργασία μαρμάρου αποτελεί βασικό αιμοδότη της τοπικής οικονομίας. Μάλιστα η μητρική Παυλίδης Α.Ε. Μάρμαρα και Γρανίτες απασχολεί σήμερα πάνω από 400 άτομα προσωπικό, ενώ διαθέτει και σειρά θυγατρικών, συμπεριλαμβανομένης της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο των Σκοπίων Mermeren Κombinat, καθώς και μια θυγατρική παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ με χαρτοφυλάκιο αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 80 MW. Συνολικά ο όμιλος έχει κύκλο εργασιών άνω των 100 εκατ. ευρώ, κατέχει 11 ενεργά λατομεία (7 στην Ελλάδα, 2 στη Βουλγαρία και από 1 στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία) και απασχολεί πάνω από 700 άτομα.

Η εταιρεία μάλιστα έχει καλή φήμη στις διεθνείς αγορές, ντύνοντας κυρίως με τα λευκά μάρμαρα Ariston και Sivec μερικά από τα ωραιότερα κτίρια στον κόσμο, όπως τον ψηλότερο ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης Central Park Tower, τους πύργους Reflection Towers και South Beach Tower στη Σιγκαπούρη, τον οίκο Chanel στη Νέα Υόρκη κ.ά. Στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, έχει επενδύσει με μάρμαρο τη νέα πτέρυγα της αμερικανικής πρεσβείας, τη μαρίνα Βουλιαγμένης, τα κεντρικά γραφεία του ομίλου Αγγελικούση κ.ο.κ.

Μυστικά και μεθοδεύσεις

Μολονότι οι παλαιότερες εντάσεις μέσα στην οικογένεια είχαν γίνει αρκετές φορές θέμα κουτσομπολιού στη μικρή κοινωνία της Δράμας, η εικόνα που υπήρχε τα τελευταία χρόνια ήταν ότι είχε επέλθει μια σχετική ηρεμία, κάτι που φαινόταν και στην ανοδική πορεία της εταιρείας. Μάλιστα, λέγεται ότι ένας σημαντικός παράγοντας που οδήγησε στην αποκλιμάκωση των παλιών εντάσεων ήταν και η ανάληψη των ηνίων από τον κ. Χριστόφορο Παυλίδη με την παράλληλη αποχώρηση του γαμπρού του Αχιλλέα Χατζόπουλου δέκα χρόνια πριν. Σημειωτέον ότι ο κ. Χριστόφορος Παυλίδης είχε εισέλθει στη διοικητική ομάδα μόλις το 2009, αναλαμβάνοντας τον τομέα των ΑΠΕ. Πριν από αυτό η κύρια απασχόλησή του ήταν η Κτήμα Παυλίδης Α.Ε.

Στην έγκληση που κατατέθηκε, τα αδέλφια Χριστίνα και Κυριάκος Παυλίδης, που είχαν τις θέσεις της προέδρου και του αντιπροέδρου του Δ.Σ. αντίστοιχα, δηλώνουν πως δεν είχαν και τόσο ενεργό ρόλο στην εταιρεία, ενώ την εικόνα που σχημάτιζαν ήταν διά μέσω του αδελφού τους, που από το 2013 ήταν ο διευθύνων σύμβουλος, πλαισιωμένος από στενούς συνεργάτες που λειτουργούσαν ως όργανά του.

Η Χριστίνα Παυλίδη είχε τη θέση της προέδρου στο Δ.Σ.

Μάλιστα, σήμερα η αδελφή του τού καταλογίζει «νοοτροπία απολυταρχικής διοίκησης της εταιρείας» μη επιτρέποντάς της να έχει ενεργό ρόλο στην εταιρεία και παρέχοντας τόσο σε αυτήν όσο και στον αδελφό τους Κυριάκο «αποσπασματική και ελλιπή» ενημέρωση για τα της εταιρείας, όπως φαίνεται στα νομικά έγγραφα της υπόθεσης.

Η ιδέα της πώλησης

Από τα τελευταία, πάντως, προκύπτει ότι η ιδέα πώλησης της οικογενειακής επιχείρησης υπήρχε ήδη από το 2018, προτού αποβιώσει ο πατριάρχης της οικογένειας, Ευκλείδης Παυλίδης.

«Το έτος 2018, δεδομένου ότι όλοι οι μέτοχοι είχαμε αποφασίσει ότι η τρίτη γενεά, ήτοι τα τέκνα μας, δεν θα ασχοληθούν ενεργά με την εταιρεία, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε την πιθανότητα ένταξης στο Χρηματιστήριο ή εναλλακτικά την ανάθεση του management σε τρίτο ή ακόμη και την πώληση της επιχείρησης», αναφέρεται σχετικά. «Μετά από συζητήσεις συμφωνήσαμε να ερευνήσουμε την πιθανότητα της συντεταγμένης πώλησης, δηλαδή της ταυτόχρονης πώλησης από όλους τους εταίρους του συνόλου των μετοχών της εταιρείας, ώστε να επιτευχθεί το υψηλότερο δυνατό σε σχέση με την αξία της εταιρείας τίμημα». Ο μόνος που εμφανιζόταν αρνητικός ακόμα και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ήταν ο κ. Κυριάκος Παυλίδης, καθώς θεωρούσε την εταιρεία δημιούργημα του πατέρα τους και αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειάς τους.

Σημειωτέον ότι μέχρι την πώληση και μεταβίβαση τελικά της εταιρείας στην ECM Partners τον περασμένο Μάρτιο η κυρία Χριστίνα Παυλίδη κατείχε το 30,02% των μετοχών, ο κ. Κυριάκος Παυλίδης το 14,56%, ο κ. Χατζόπουλος το 10% και η κυρία Αθανασιάδου το 10%. Το υπόλοιπο 35,42% ήταν στα χέρια του κ. Χριστόφορου Παυλίδη.

Ο Κυριάκος Παυλίδης, αντιπρόεδρος του Δ.Σ.

Το 2018, λίγους μήνες μετά τις συζητήσεις περί συντεταγμένης πώλησης, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Νίκος Δημαρέλλης, όπως σημειώνεται στο ιστορικό της υπόθεσης, ενημέρωσε τους μετόχους πως υπήρχε ενδιαφερόμενος αγοραστής. Τότε ο κ. Χριστόφορος Παυλίδης, σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα της έγκλησης και της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων των τεσσάρων πρώην μετόχων, απέρριψε κατηγορηματικά την προσφορά, προσδιορίζοντας όμως ταυτόχρονα την αξία της εταιρείας με τη φράση «εγώ δεν πουλάω κάτω από 600 εκατ. ευρώ». Μάλιστα πρότεινε να ολοκληρωθούν πρώτα οι επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, κατόπιν να γίνει απόσχιση της δραστηριότητας και έπειτα να πουληθεί μόνο ο κλάδος εξόρυξης μαρμάρων.

«Κατά τον τρόπο αυτό ο α’ των καθ’ ων (σ.σ.: Χριστόφορος) πέτυχε αφενός να κερδίσει την απόλυτη και τυφλή εμπιστοσύνη μας και αφετέρου να αυτοαναγορευτεί σε απόλυτο και κυρίαρχο προστάτη των επιχειρηματικών και οικονομικών μας συμφερόντων», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι τέσσερις πρώην μέτοχοι. «Δυστυχώς, όπως φάνηκε εκ των υστέρων, ήδη από τον χρόνο αυτό ο α’ των καθ’ ων (σ.σ.: Χριστόφορος) είχε ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται σχέδιο έξωσής μας από την εταιρεία και πλήρους κατάληψης αυτής διά της πώλησης και επανεξαγοράς της από τον ίδιο σε ιδιαίτερα χαμηλό και μη ανταποκρινόμενο στην αξία της τίμημα», συμπληρώνουν.

Και η εξιστόρηση της υπόθεσης συνεχίζει: «Το έτος 2021, και ενώ εμείς είχαμε την πεποίθηση ότι θα προβαίναμε στην πώληση της εταιρείας σε μελλοντικό χρόνο, μετά την απόσχιση των ΑΠΕ και στο τίμημα που ο ίδιος εμμέσως είχε καθορίσει, ο α’ των καθ’ ων (σ.σ.: Χριστόφορος) έθεσε σε εφαρμογή με υπομονή και μεθοδικότητα το δεύτερο μέρος του σχεδίου του, δηλαδή την έναντι των μετόχων απαξίωση της οικονομικής εικόνας της εταιρείας».

Στο πλαίσιο αυτό καταγράφουν πολλές περιπτώσεις όπου ο αδελφός τους εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος σχετικά με την κατάσταση των λατομείων, ιδίως του λατομείου εξόρυξης του μαρμάρου Ariston, το οποίο κατείχε δεσπόζουσα θέση στις πωλήσεις της εταιρείας, μεταφέροντας μια ζοφερή εικόνα της κατάστασης του λατομείου.

«Το Ariston είναι τελειωμένη ιστορία, οι εξορύξεις δείχνουν ότι έχουμε πιάσει πάτο, είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση», φέρεται να τους είπε με βάση τα όσα καταγράφονται στην αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων. Του αποδίδονται επίσης τα λόγια πως «αν δεν πουλήσουμε τώρα, θα χάσουμε την ευκαιρία, το παλιό κοίτασμα είναι σχεδόν μηδενικό, δεν θα μπορέσουμε να πουλήσουμε ούτε μετά από 10 χρόνια… Δεν υπάρχει καμία προοπτική, πρέπει να πουλήσουμε σύντομα γιατί διαφορετικά θα υποστούμε μεγάλη καταστροφή». Σύμφωνα με τους τέσσερις πρώην μετόχους, στη συγκεκριμένη «ενορχηστρωμένη ρητορική» είχαν ενταχθεί τόσο «ο Νίκος Δημαρέλλης, ο οποίος φρόντιζε να ενημερώνει την α’ αιτούσα (σ.σ.: Χριστίνα) και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Λάζαρος Παντελίδης, ο οποίος είχε χρεωθεί την ενημέρωση προς τον β’ των αιτούντων (σ.σ.: Κυριάκο)».

Σύμφωνα με την εξιστόρηση της υπόθεσης, το ίδιο διάστημα ξεκίνησαν διερευνητικές γεωτρήσεις στον χώρο παλιού λατομείου το οποίο θεωρούνταν εξαντλημένο. Μάλιστα οι έρευνες έδειξαν την παρουσία νέου κοιτάσματος δολομιτικού μαρμάρου Ariston. «Πλην όμως και αυτό το νέο συνοδεύτηκε από αρνητικά επιχειρήματα από πλευράς του α’ των καθ’ ων (σ.σ.: Χριστόφορου), με τα οποία η εικόνα και του νέου κοιτάσματος εμφανιζόταν ζοφερή χωρίς καμία προοπτική», σημειώνουν οι προσφεύγοντες.

Οι προτάσεις

Σύμφωνα με την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων, στις αρχές του 2022 ο κ. Δημαρέλλης ενημέρωσε τους μετόχους ότι υπάρχει προσφορά τμηματικής εξαγοράς από ενδιαφερόμενο επενδυτή. Ο τελευταίος ήθελε να εξαγοράσει στην αρχή το 40% της εταιρείας με οψιόν για ακόμα 40% μετά από μια διετία και για το υπόλοιπο 20% θα αποφάσιζε σε μεταγενέστερο χρόνο με βάση και την πορεία της Παυλίδης Α.Ε. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε καθώς δεν συμβάδιζε με το σχέδιο συντεταγμένης πώλησης.

Λίγες ημέρες μετά, στις 25 Ιανουαρίου, ο κ. Δημαρέλλης επανήλθε και σε σχετική συνεδρίαση του Δ.Σ. ενημέρωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τη γνωστή εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων York Capital Management, που πρόσφερε 300 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης όμως και της θυγατρικής των ΑΠΕ. Η συγκεκριμένη προσφορά απορρίφθηκε λόγω αντιτίμου.

«Παρ’ όλα αυτά, η ανακοίνωση ενός τόσο χαμηλού τιμήματος, η οποία είχε πέσει σαν κεραυνός εν αιθρία και η φαινόμενη αποδοχή του από τον α’ των καθ’ ων (σ.σ.: Χριστόφορο), ο οποίος δεν αντέδρασε στο παραμικρό, λειτούργησαν καταλυτικά και επιτέλεσαν το πρώτο μέρος του σκοπού του καλά οργανωμένου, όπως φάνηκε αργότερα, σχεδίου του, δηλαδή να εξοικειωθούμε με την ιδέα ότι ένα αποδεκτό από την αγορά τίμημα θα κυμαίνεται σε αυτό περίπου το ύψος», συνεχίζουν στην αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων οι τέσσερις προσφεύγοντες στη Δικαιοσύνη.

Agemar HQ, Aθήνα

Μετά την πάροδο περίπου δύο μηνών ο κ. Δημαρέλλης, σύμφωνα πάντα με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ενημερώνει τους μετόχους ότι εμφανίστηκε νέα πρόταση από την εταιρεία Fidera Vecta Ltd με έδρα στο Λονδίνο, που μόλις είχε δημιουργηθεί από τη διάσπαση τμήματος της York Capital. Το προσφερθέν τίμημα κατέβηκε στα 280 εκατ. ευρώ και υπό την προϋπόθεση: α) διενέργειας γεωλογικών ερευνών ώστε να πιστοποιηθούν η κατάσταση των λατομείων και η δυναμική τους, β) διεξαγωγής due diligence, καθώς και γ) δυνατότητα επικοινωνίας με τους 10 μεγαλύτερους πελάτες της Παυλίδης Α.Ε. «Κυριολεκτικά, μας σόκαρε», σχολιάζουν στην αίτησή τους για ασφαλιστικά μέτρα οι τέσσερις πρώην μέτοχοι. Αποδίδοντας στον Χριστόφορο το επιχείρημα πως «αν γίνουν τα drills θα καταλάβουν ότι η εταιρεία δεν έχει μέλλον και δεν πρόκειται να προχωρήσει η αγοραπωλησία».

Όσκαρ ερμηνείας

Εκείνη την περίοδο φέρεται να ξεκινά και η υπόθεση της πρότασης της ECM Partners. «Ο α’ των καθ’ ων (σ.σ.: Χριστόφορος), γνωρίζοντας πλέον ότι το σχέδιο παραπλάνησης – εξαπάτησής μας αναφορικά με την κατάσταση της εταιρείας και των λατομείων είχε πλέον ωριμάσει, ήρθε στην εταιρεία με περγαμηνές ηθοποιού που διεκδικεί Οσκαρ δραματικού ρόλου, δήθεν πανικόβλητος, και μας δήλωσε: “Ρίχνω το τίμημα κατά 50 εκατ. ευρώ, αρκεί να μη γίνουν drills και διαπιστωθεί η πραγματική κατάσταση του λατομείου, γιατί τότε δεν πρόκειται να πάρουμε τίποτα. Η κατάσταση είναι χάλια. Τελειώνει το κοίτασμα. Αν δεν πουλήσουμε τώρα, ξεχάστε το, τη χάσαμε την ευκαιρία, χαθήκαμε, καταστραφήκαμε”. […] Εμείς πλέον, βλέποντας τον α’ των καθ’ ων, ο οποίος πριν από τρία έτη θεωρούσε ένα τίμημα μικρότερο του ποσού των 600 εκατ. ευρώ ως μη αποδεκτό, να αποδέχεται να συζητά και μάλιστα να κατεβαίνει στο ποσό των 250 εκατ. ευρώ με αντάλλαγμα τη γρήγορη χωρίς οικονομικό έλεγχο και ιδίως γεωλογικές μελέτες πώληση της εταιρείας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν είχαμε κάποιον λόγο να αμφιβάλουμε για τα όσα μας παρίστανε, συρθήκαμε πλανηθέντες στην υλοποίηση του σχεδίου του», αναφέρουν.

Central Park Tower, Νέα Υόρκη

«Χαρακτηριστικό δε της βεβιασμένης και σε κατάσταση πλήρους πλάνης σύμπραξής μας στην πώληση των εταιρειών μας είναι ότι τόσο το ιδιωτικό συμφωνητικό όσο και τα μεταβιβαστικά συμβόλαια συντάχθηκαν αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα και υπεγράφησαν ακόμη και από τον δεύτερο από εμάς, Κυριάκο Παυλίδη, ο οποίος δεν γνωρίζει και δεν ομιλεί την αγγλική. Ηταν δε τέτοια η εμπιστοσύνη που είχαμε προς το πρόσωπο του αδελφού μας, όπου ουδείς από εμάς τους αιτούντες σκεφτήκαμε να προσλάβουμε προσωπικό δικηγόρο, ο οποίος θα προάσπιζε τα ατομικά μας συμφέροντα, και εμπιστευτήκαμε όλοι τον ίδιο δικηγόρο, τον οποίο μας πρότεινε ο α’ των καθ’ ων (σ.σ.: Χριστόφορος)», σημειώνουν οι πρώην μέτοχοι.

Ο μόνος που παρουσιάστηκε έως το τέλος με επιφυλάξεις ήταν ο κ. Χατζόπουλος, ο οποίος ωστόσο ακολούθησε τη συμφωνία περί συντεταγμένης πώλησης.

Οι αποκαλύψεις

Οι αποκαλύψεις όμως δεν άργησαν. Πέντε μήνες μετά έγιναν οι ανακοινώσεις στον Τύπο περί επαναγοράς του συνόλου των μετοχών της Παυλίδης Α.Ε. από τον κ. Χριστόφορο Παυλίδη, επικαλούμενος σε δηλώσεις του συναισθηματικούς και όχι μόνο λόγους για την κίνησή του. Μάλιστα τα αδέλφια του δηλώνουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί και ότι μετά τα πρώτα δημοσιεύματα για την επαναγορά ο Χριστόφορος προσκάλεσε τον αδελφό του Κυριάκο σε συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα στο γραφείο του, όπου του το γνωστοποίησε μόνο όταν ο τελευταίος είχε πάρει τον δρόμο της αποχώρησης.

«Χαρακτηριστικές δε της προπέτειάς του τυγχάνουν οι δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες αναφέρει ότι “αισθανόμενος μια μεγάλη ευθύνη προς τη Δράμα, τους εργαζομένους και προς τον πατέρα, ολοκλήρωσα μόλις μέσα σε ενάμιση μήνα τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης με την ECM και εξασφάλισης της χρηματοδότησης της επαναγοράς των μετοχών της εταιρείας”», σημειώνουν οι τέσσερις στην αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων και συνεχίζουν: «Μάλιστα, χωρίς καμία αιδώ σήμερα δηλώνει ότι “η παραγωγή ενός λατομείου μπορεί να υποχωρήσει παροδικά και στη συνέχεια να ενισχυθεί”, ενώ πριν από μερικούς μήνες εμφανιζόταν σε εμάς με εντελώς διαφορετική ρητορική».

Οι τέσσερις πρώην μέτοχοι υποστηρίζουν πως «απεδείχθη στη συνέχεια» ότι ο Χριστόφορος ήταν «αυτός που είχε πρωτοστατήσει στην αναζήτηση επενδυτών – αγοραστών και στη συντεταγμένη πώληση των μετοχών εκ μέρους όλων των μελών της οικογένειάς μας και για μεγάλο χρονικό διάστημα καθημερινά μας βομβάρδιζε με ισχυρισμούς οι οποίοι είχαν στην κυριολεξία σπείρει την απογοήτευση στους μετόχους. Και πέντε μόλις μήνες αργότερα και έχοντας επανακτήσει και μάλιστα εν αγνοία μας το σύνολο των εταιρειών του ομίλου, εμφανίστηκε στον Τύπο ως ο σωτήρας, ο oποίος μάλιστα δήλωνε ότι “ήθελα λιγότερο απ’ όλους να πωληθεί η εταιρεία (!) […] από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η πώληση είχα εκδηλώσει το ενδιαφέρον μου για την εταιρεία”», σημειώνουν οι πρώην μέτοχοι. Σε άλλο σημείο μάλιστα επικαλούνται πρόσφατες δηλώσεις του στην «Καθημερινή» όπου ισχυρίζεται πως τα κοιτάσματα της Παυλίδης «έχουν διάρκεια ζωής άνω των 50 χρόνων, μετά και το ερευνητικό πρόγραμμα που πραγματοποιήσαμε την τελευταία τριετία».

Παραθέτοντας μια σειρά από ερωτήματα, όπως για το τίμημα με το οποίο επαναγόρασε την εταιρεία, τις χρηματοδοτήσεις που εξασφάλισε αλλά και την κατάσταση – αποτίμηση της ίδιας της εταιρείας, τελικά οι τέσσερις πρώην μέτοχοι ζητούν από το δικαστήριο να αναγκάσει την εταιρεία και τον κ. Χριστόφορο Παυλίδη να παράσχουν τις σχετικές πληροφορίες και να επιτρέψουν τον ενδελεχή οικονομικό έλεγχο που έχουν ζητήσει να διενεργήσει η Deloitte. Προς τούτο οι τέσσερις έστειλαν τον περασμένο μήνα δύο εξώδικες δηλώσεις στην Παυλίδης Α.Ε. και στον ίδιο τον κ. Χριστόφορο Παυλίδη, χωρίς ωστόσο θετική ανταπόκριση.

Οπως φαίνεται, η συνέχεια θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες.

Διαβάστε ακόμη

Ανατροπή με τους ελεύθερους επαγγελματίες: Δεν ισχύει τεκμήριο αν… δεχθείτε να ελεγχθείτε!

Ανασχηματισμός τέλος (υπουργοί, καλά Χριστούγεννα), κλαίνε τον ΣΥΡΙΖΑ (στις Σπέτσες ο Στέφανος και στην Brasserie Lorraine ο Τσίπρας), το ομόλογο της Τρ. Πειραιώς και οι μπίζνες του Κούτρα

Τα ρεκόρ του 2023 και τα κρίσιμα ζητήματα του ελληνικού τουρισμού για το 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ