Η άνοδος των τιμών των κατοικιών ειδικά στην Αθήνα την περασμένη χρονιά έφερε την ελληνική πρωτεύουσα στην πρώτη θέση παγκοσμίως, με διψήφιο -για πρώτη φορά- ποσοστό αύξησης στο τέλος του 2019 έναντι του Δεκεμβρίου του 2018. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο η εγχώρια κτηματαγορά έχει χτυπηθεί και αυτή λόγω κορωνοϊού και μάλιστα σε δύο μέτωπα, τόσο για τους ενδιαφερόμενους Ελληνες όσο και τους ξένους αγοραστές.

Η «πρωτιά» του 2019

Οσον αφορά την «πρωτιά» του 2019 για τα ακίνητα, τα νούμερα προέρχονται από την επεξεργασία των στοιχείων της διεθνούς εταιρείας Global Property Guide, η οποία καταγράφει κατά περιόδους τις μεταβολές των τιμών τιμών κατοικιών σε επιλεγμένες, σημαντικές αγορές ανά τον κόσμο. Με βάση τον δείκτη (χρησιμοποιώντας στοιχεία προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό), η Ελλάδα και δη η Αθήνα, παρά την επιβράδυνση στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των κατοικιών πέρυσι διεθνώς, ένα +11,3%.

«Η Ελλάδα ήταν η πιο δυναμική αγορά όσον αφορά τον τομέα των κατοικιών στην Ευρώπη, όπως προέκυψε από τη διεθνή μας ανάλυση, με το ποσοστό ανόδου να είναι το υψηλότερο που έχει παρατηρηθεί σε ετήσια βάση από το 2001», σημειώνεται στην ανάλυση της εταιρείας.

Όπως επισημαίνεται μάλιστα η περυσινή χρονιά ήταν μία ακόμη καλή χρονιά για το real estate σε διεθνές επίπεδο και κυρίως για την ευρωπαϊκή αγορά όπου, αν ληφθεί υπόψη ότι στο τοπ 5 της ανόδου βρίσκονται τρείς ευρωπαϊκές αγορές και συγκεκριμένα, η Ελλάδα, στην πρώτη θέση, η Γερμανία δεύτερη με μία άνοδο 11,15% και η Πορτογαλία στην 5η θέση με ένα +7,83%. Ελλάδα, Γερμανία και Νέα Ζηλανδία είναι οι μοναδικές αγορές διεθνώς οι οποίες σημείωσαν πέρυσι διψήφιο ρυθμό ανόδου, πάνω από 10%. Από τις 52 εξεταζόμενες αγορές στο «κόκκινο» με πτώση άνω του 7% στις τιμές των κατοικιών το 2019 είναι το Πακιστάν (-7,75%), το Πουέρτο Ρίκο (-7,94%) και το Κατάρ με -7,97%).

Το «χτύπημα» του κορωνοϊού

Η ανάλυση του δείκτη Global Property Guide δεν έχει λάβει υπόψη, όπως είναι φυσικό, τα νεότερα στοιχεία στην αγορά λόγω κορωνοϊού. «Οι εξελίξεις σε σχέση με την εντεινόμενη εξάπλωση των επιπτώσεων του κορωνοϊού (COVID-19), αναμένεται να αντιστρέψουν το εν γένει καλό οικονομικό κλίμα στην ελληνική οικονομία», εκτίμησε χθες ο ΣΕΒ στο τελευταίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, γεγονός το οποίο φαίνεται να επιβεβαιώνεται πλήρως στην εγχώρια κτηματαγορά.

Όπως επισημαίνουν μεσίτες και στελέχη της εγχώριας αγοράς ακινήτων, αυτή την στιγμή υφίσταται πλήρες «πάγωμα» των αγοραπωλησιών με άπαντες τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό να τηρούν στάση αναμονής.

Οσον αφορά τους Ελληνες αγοραστές φαίνεται ότι η παράμετρος «ψυχολογία» είναι αυτή που επηρεάζει τα μάλα εξού κι επί του παρόντος δεν κινείται τίποτα.

Αντίστοιχα συμβαίνει και όσον αφορά την προσέλκυση ξένων αγοραστών τόσο από τρίτες χώρες, εκτός Ε.Ε., μέσω του προγράμματος Golden Visa για τη χορήγηση αδειών διαμονής σε επενδυτές με ακίνητα αξίας άνω των 250 χιλ. ευρώ όσο και γενικότερα από τους Ευρωπαίους ενδιαφερομένους. Ο ΣΕΒ κάνει λόγο για  «αχαρτογράφητα νερά» λόγω κορωνοϊού και αυτή ακριβώς η παράμετρος επιβεβαιώνεται αυτή την στιγμή στο εγχώριο real estate.

Eπιπλέον, ειδικά για το πρόγραμμα της Golden Visa που φάνηκε, με βάση τα νούμερα από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να έχει παρουσιάσει μεγάλη άνοδο μέσα στον Ιανουάριο όσον αφορά τις χορηγήσεις, τα στελέχη της αγοράς διευκρινίζουν ότι οι όποιες άδειες αφορούσαν αιτήσεις για αγοραπωλησίες που είχαν ολοκληρωθεί την περασμένη χρονιά και πάντως πριν το ξέσπασμα της κρίσης με τον κορωνοϊό.

Σημειωτέον ότι από τις αρχές του προγράμματος, το 2013, έως το τέλος Ιανουαρίου του 2020 έχουν χορηγηθεί 6.692 άδειες διαμονής, εκ ων οποίων η πλειονότητα σε Κινέζους (4.714) και ακολουθούν οι Τούρκοι με 503 και οι Ρώσοι με 382. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως το τέλος Ιανουαρίου του 2020 εμφανίζονται 1.250 επιπλέον άδειες που δόθηκαν σε Κινέζους επενδυτές- ενδεικτικό του ενδιαφέροντος από την Κίνα και του πώς πρόκειται να επηρεαστούν τα νούμερα από την πτώση των αγοραπωλησιών στο πρώτο εξάμηνο του 2020.