Δεν υπάρχουν πολλοί δισεκατομμυριούχοι με τόσο εκκεντρικό χαρακτήρα όσο ο Άλκης Δαυίδ, που εμπλέκονται σε ακραίες και απρόβλεπτες καταστάσεις μέχρι του σημείου να σύρονται τρεις φορές στα δικαστήρια για σεξουαλική παρενόχληση. Η Λορίν Ριβς έγινε η τρίτη κατά σειρά γυναίκα που κατήγγειλε τον γόνο της επιχειρηματικής δυναστείας και η οποία δικαιώθηκε στο δικαστήριο, κάτι που είχε αποτέλεσμα να βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 27 Σεπτεμβρίου η μοναδική βίλα του Α. Δαυίδ στις Σπέτσες.

Ο Δαυίδ αρνήθηκε να καταβάλλει τα 5.000.000 ευρώ που επιδίκασε το δικαστήριο και έτσι η Ριβς τον «κυνήγησε» μέχρι την Ελλάδα, προχωρώντας σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης με τον επικείμενο πλειστηριασμό της κατοικίας του, στο νησί όπου λατρεύει από παιδί.

Μεγαλώνοντας ο Άλκης επέλεξε έναν αντισυμβατικό δρόμο, κάνοντας οτιδήποτε άλλο εκτός από το να φορέσει κουστούμι και να συνεχίσει την πορεία που χάραξε ο πατέρας του. Ανήσυχος, τολμηρός, ακραία εκκεντρικός έως και αλλοπρόσαλλος κάποιες φορές, ο Α, Δαυίδ έχει καταφέρει να συγκεντρώνει κατά καιρούς την προσοχή των εγχώριων και διεθνών ΜΜΕ, για τον βίο και πολιτεία του. Ωστόσο, η ελαφρότητα με την οποία δείχνει να αντιμετωπίζει τη ζωή έχει και όρια, καθώς συχνά περνά κατά ανεπίτρεπτο τρόπο τις “κόκκινες γραμμές”, γεγονός που του έδωσαν να καταλάβει καλά οι δικαστές στις ΗΠΑ όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές, καταδικάζοντάς τον. Η σεξουαλική παρενόχληση είναι ένα πολύ σοβαρό αδίκημα, κάτι που πιθανώς τώρα αρχίζει να το αντιλαμβάνεται, καθώς η βίλα του -αν δεν πληρώσει- θα βγει στο σφυρί.

Τρεις καταδίκες για το ίδιο αδίκημα

Ο Άλκης Δαυίδ έχει καταφέρει να απασχολεί για τον εντελώς λάθος τρόπο τα media. Πριν από τέσσερα χρόνια, περπατώντας στην καινούργια παραθαλάσσια κατοικία του στο Λος Άντζελες, την ανακαίνιση της οποίας έδειχνε καθημερινά μέσα από το Instagram του, ξέσπασε κατά πάντων.

Αιτία; Τα 58.000.000 δολάρια που καλείτο να πληρώσει στην πρώην υπάλληλό του Μαχίτ Καν, την οποία δικαίωσε πρωτόδικα δικαστήριο του Λος Άντζελες έπειτα από την αγωγή που κατέθεσε κατά του πρώην εργοδότη της για σεξουαλική παρενόχληση και προσβολή της προσωπικότητάς της.

«Δεν ήταν δίκη αυτή. Δεν με άφησαν να αποδείξω την αθωότητά μου, δεν είναι δικαιοσύνη αυτή…» και πολλά άλλα ήταν τα σχόλια του Δαυίδ λίγες ώρες μετά την απόφαση που «τσαλάκωσε» για τα καλά την ούτως ή άλλως εκρηκτική περσόνα του.

Η πρώτη του κίνηση ήταν να ασκήσει έφεση ευελπιστώντας ότι σε δεύτερο βαθμό θα δικαιωθεί. Δεν ήταν η μοναδική φορά που πρώην υπάλληλος του Δαυίδ τον έσυρε στα δικαστήρια με την ίδια κατηγορία, κάτι που φαίνεται ότι μέτρησε στο ύψος του προστίμου που του επιβλήθηκε.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν έχει κάνει τίποτε από όσα του προσάπτουν, όμως τα δικαστήρια έχουν διαφορετική άποψη. Έχουν δικαιώσει τις καταγγέλλουσες οι οποίες προσέφυγαν σε βάρος του, αρνούμενες να δεχτούν το «χοντροκομμένο χιούμορ» του επιχειρηματία, όπως τουλάχιστον το χαρακτηρίζουν ο ίδιος και οι φίλοι του.

Το μόνο που χρειάζεται κάποιος είναι να δει ένα από τα χιλιάδες στόρι που έχει ανεβάσει μέχρι σήμερα στο Instagram o άνθρωπος που έχει κάνει τρεις γάμους, που κατέληξαν όλοι σε διαζύγια. Από το 2019 και εντεύθεν ο  Άλκης Δαυίδ κατηγορήθηκε για τη συμπεριφορά του προς συγκεκριμένες γυναίκες, υπαλλήλους των εταιριών του. Στο διάστημα αυτό, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, τρεις γυναίκες τον έσυραν στα δικαστήρια, κατηγορώντας τον για σεξουαλική παρενόχληση, προσβολή προσωπικότητας και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, οι οποίες και δικαιώθηκαν. Οι δύο πρώτες κέρδισαν τόσο πρωτόδικα όσο και την έφεση που άσκησε κατά της απόφασης ο δισεκατομμυριούχος, που ζει κυρίως μεταξύ Γκστάαντ και Λος Άντζελες.

Η άλλη περίπτωση που τον κατήγγειλε, η Μαχίτ Καν, είδε τον δικαστή στο ανώτερο δικαστήριο της Κομητείας του Λος Άντζελες να της επιδικάζει 50.000.000 δολάρια ως αποζημίωση για σεξουαλική παρενόχληση από το πρώην αφεντικό της, ενώ εκκρεμεί η διαδικασία σε δεύτερο βαθμό. Στο μεταξύ, είχε προηγηθεί η αγωγή της Τσάσιτι Τζόουνς, ενώ το κακό τρίτωσε με τη Λορίν Ριβς, η οποία υπέστη ό,τι περίπου και οι άλλες δύο, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν στις δίκες τους.

Σόου στο δικαστήριο

Στις δίκες, ο γόνος της επιχειρηματικής οικογένειας ξέσπασε ουκ ολίγες φορές κατά των συνηγόρων υπεράσπισης και μάλιστα σε μία από αυτές πέταξε το πορτοφόλι του και τους αποκάλεσε βαμπίρ που ήθελαν να του πιούν το αίμα. Μόνο που τα σόου που έδωσε δεν έπεισαν κανέναν, όπως και η επίμονη άρνησή τους ότι ποτέ δεν είχε αγγίξει καμία από τις τρεις γυναίκες, οι οποίες κινήθηκαν νομικά εναντίον του.

Η Μαχίτ Καν κατέθεσε ότι ο Δαυίδ την άρπαξε από τον λαιμό και πίεσε το κεφάλι της στην περιοχή των γεννητικών του οργάνων, κουνώντας το σαν η γυναίκα να του έκανε στοματικό έρωτα. Όταν τελείωσε έκανε ότι κουμπώνει το φερμουάρ του, της είπε «ευχαριστώ, Μαχίτ» και αποχώρησε γελώντας σαν να μην είχε γίνει τίποτε.

Η νεαρή γυναίκα είπε στην κατάθεσή της ότι έμεινε για ημέρες μέσα στο διαμέρισμα της φοβούμενη να βγει έξω και ότι σκέφθηκε ακόμη και την αυτοκτονία, κάτι που επιβεβαίωσαν και δικοί της άνθρωποι. Περίπου ανάλογες είναι οι περιγραφές των Τζόουνς και Ριβς οι οποίες υπέστησαν την ίδια παρενόχληση από τον Δαυίδ, ο οποίος τόσο κατά τη διάρκεια των δικών όσο και μέσω της σελίδας του στο Instagram καταφερόταν εναντίον τους.

Σύμφωνα με τη Ριβς, υποχρεώθηκε να μείνει μόνη της στο γραφείο του και αφού ο Δαυίδ κατέβασε το παντελόνι του, την άρπαξε και έτριβε το πρόσωπό της πάνω στο εσώρουχό του. Τώρα, μετά τη δικαίωσή της, βγάζει σε πλειστηριασμό το σπίτι που λατρεύει στις Σπέτσες, εκεί που πηγαίνει για δύο τουλάχιστον μήνες κάθε χρόνο αυτός ο εκρηκτικός χαρακτήρας.

Πόσο εκρηκτικός; Σε δυο τουλάχιστον δίκες τα ξεσπάσματα του ανάγκασαν τον δικαστή να τον αποβάλλει από την αίθουσα, ενώ η αποζημίωση που επιδικάστηκε συνολικά στη Μαχίτ Καν είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν δοθεί στις ΗΠΑ.

Το σύνολο των αποζημιώσεων που αρχικά κλήθηκε να καταβάλλει ο Έλληνας δισεκατομμυριούχος και για τις τρεις υποθέσεις, ξεπερνά τα 74.000.000 δολάρια, όμως σε μια εκ των περιπτώσεων μετά την πρώτη απόφαση κατέφυγε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, οπότε το ποσό μειώθηκε.

Μένει να φανεί τι θα συμβεί στην περίπτωση της Καν, η οποία δήλωσε ότι «η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν μια υπενθύμιση σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να ξεφύγουν από τον νόμο και να πληγώνουν τους άλλους». Ο Δαυίδ από την πλευρά του είπε: «Τι δικαιοσύνη είναι αυτή που δεν με αφήνει να υπερασπιστώ καθόλου τον εαυτό μου;» εμμένοντας στο ότι δεν άγγιξε ποτέ αυτές τις γυναίκες. Η υπόθεση δεν έχει κλείσει ακόμη, καθώς εκκρεμεί η απόφαση για την έφεση που άσκησε ο επιχειρηματίας στην πρωτόδικη απόφαση.

Οι Σπέτσες, οι ταινίες και τα τρία στεφάνια

Αν τον χειμώνα ο δισεκατομμυριούχος γόνος μοιράζει τη ζωή του μεταξύ Ελβετίας και ΗΠΑ, τα καλοκαίρια προτιμάει την Ελλάδα και τις Σπέτσες, το νησί που λάτρεψε από μικρός. Προερχόμενος από οικογένεια με τεράστια οικονομική επιφάνεια, μεγάλωσε με την ασφάλεια και την ισχύ που του εξασφάλιζαν τα γονίδιά του και εξελίχθηκε σε έναν απρόβλεπτο δισεκατομμυριούχο.

Η πρώην σύζυγος δεν ήταν η μοναδική στην οποία ο Άλκης Δαυίδ άπλωνε τα χέρια του

Δεν τον ενδιαφέρει καθόλου να εμπλακεί στην οικογενειακή επιχείρηση, την Coca Cola Helelnic Bottle Company, η οποία δραστηριοποιείται σε 28 χώρες και τρεις ηπείρους, εξυπηρετώντας πάνω από εξακόσια εκατομμύρια καταναλωτές. 

Ο γιος του Ανδρέα Δαυίδ γεννήθηκε μια ζεστή μέρα του Μαϊου στο Λάγος της Νιγηρίας, πριν από πενήντα πέντε χρόνια. Χάρη στην οικονομική άνεση της οικογένειας ο μικρός Άλκης μεγάλωσε στα πούπουλα, σπούδασε στα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία και σε ηλικία 17 ετών αποφάσισε να δείξει για πρώτη φορά ότι ήταν διαφορετικός από τους άλλους πάμπλουτους γόνους. Παράτησε το ιδιωτικό σχολείο που φοιτούσε στην Ελβετία και πήγε στις Σπέτσες.

«Ερχόμουν από 10 χρόνων για διακοπές στις Σπέτσες, αλλά στα 17 αποφάσισα να σταματήσω για λίγο το σχολείο και ήρθα να μείνω εδώ» είπε πριν από δύο χρόνια στο περιοδικό People, συμπληρώνοντας: «Πήγα και δούλεψα σε ένα ιχθυοτροφείο». Δεν ήταν η μοναδική δουλειά που έκανε στη γεμάτη ζωή του.

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του σε συνδυασμό με το σκληρό βλέμμα του, τον οδήγησαν μέχρι τα κινηματογραφικά πλατό, όπου υποδύθηκε ρόλους ανθρώπων του υποκόσμου και του περιθωρίου. Άλλωστε, ο Άλκης Δαυίδ δεν λάτρεψε ποτέ τις συμβατικότητες, τα σμόκιν και τα λαμπερά γκαλά και επέλεξε να κάνει πράγματα που τον εκφράζουν απόλυτα.

Έκανε αντισυμβατικές επιλογές, δεδομένης της κοινωνικής (και οικονομικής) του θέσης. Μεταξύ άλλων, σκηνοθέτησε ταινίες και έπαιξε δίπλα στον Τζέισον Στέιθαμ στο φιλμ «Το μεγάλο κόλπο», πριν από έντεκα χρόνια. Πριν από λίγα χρόνια μάλιστα, «φλέρταρε» με την αγορά της ιστορικής ποδοσφαιρικής ομάδα του Κόβεντρι.

Και στην προσωπική του ζωή υπήρξε ιδιαίτερα… κινητικός. Εκανε τρεις γάμους, απέκτησε τέσσερις γιους -ο μεγαλύτερος είναι είκοσι τεσσάρων ετών- πήρε τρία διαζύγια, εκ των οποίων τα δύο σχετικά αθόρυβα, ενώ το τρίτο -με την Τζένιφερ Στάνο- σχολιάστηκε δεόντως. Αιτία; Οι καυτές σκηνές που είχε βιντεοσκοπήσει μαζί με κοινή φίλη τους, οι οποίες σχολιάστηκαν έντονα από τα ΜΜΕ και λίγους μήνες αργότερα οδήγησαν το ζευγάρι στο διαζύγιο.

Η βίλα του στις Σπέτσες βρίσκεται σε μοναδική θέση, κοντά στο λιμάνι του νησιού

Μετά το διαζύγιο, η Στάνο είναι ζευγάρι με τη «φίλη» που γύρισαν το βίντεο, ενώ ο Δαυίδ βρήκε νέο αμόρε, το οποίο υπομένει τις ιδιοτροπίες του, ειδικά με τα βίντεο που τραβάει και ανεβάζει μέρα και νύχτα. Σε κάποια από αυτά ξυπνάει άγαρμπα την αγαπημένη του, ενώ σε ένα άλλο επιδεικνύει ψώνια αξίας 18.000 ελβετικών φράγκων από την μπουτίκ του οίκου Luis Vuitton στο Γκστάαντ.

Μία άλλη ασυνήθιστη επιλογή του ήταν το πέρασμα από τους SAS, το βρετανικό σώμα ειδικών δυνάμεων, όπου όλοι είναι ίσοι με όλους και τραβάνε τα πάνδεινα στην εκπαίδευση μέχρι να «αποφοιτήσουν».

Κι άλλες δίκες

Τώρα το πώς αποφάσισε ένας δισεκατομμυριούχος -που μπορούσε να είναι τη μια μέρα στη Νέα Υόρκη, την άλλη στις Μπαχάμες- να καταταγεί στις Βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις, είναι κάτι που σηκώνει πολλή κουβέντα.

«Ο Άλκης ήταν πάντα απρόβλεπτος», σύμφωνα με έναν από τους φίλους του. «Δεν είχε λόγο να καταταγεί στους SAS αλλά το έκανε για να ζήσει την εμπειρία». Η μετάβαση από τις luxury επαύλεις της οικογένειας Δαυίδ, στους στρατώνες των SAS και η φημολογούμενη συμμετοχή του σε ειδικές αποστολές, ήταν μια πρόκληση για τον απρόβλεπτο κληρονόμο.

Ο άνθρωπος που δούλεψε εργάτης σε ιχθυοτροφείο, εργαστηριακός αναλυτής της Coca Cola, χρηματιστής, διαφημιστής, ηθοποιός και μουσικός για να καταλήξει σκηνοθέτης, ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου πρακτορείου μοντέλων στη Βρετανία και καλλιεργητής φαρμακευτικής κάνναβης, εξακολουθεί στα 55 πλέον χρόνια του να λατρεύει την πρόκληση. Διαχειρίζεται ένα portfolio που περιλαμβάνει πέντε εταιρίες μεταξύ αυτών τη Film On, μια ιστοσελίδα live streaming που του έφερε μπελάδες το 2010, όταν τηλεοπτικοί κολοσσοί των ΗΠΑ κινήθηκαν νομικά εναντίον της. Τo CBS, το NBC, το ABC και το FOX κατέθεσαν αγωγές για πνευματικά δικαιώματα δεκάδων εκπομπών τους που μεταδίδονταν από την συνδρομητική πλατφόρμα του Δαυίδ χωρίς την άδειά τους. Τα χειρότερα όμως δεν είχαν έρθει.

Το 2019, κλιμάκιο τελωνειακών ξεκίνησε έλεγχο στο ιδιωτικό lear jet που είχε προσγειωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Robert L. Bradshaw του Αγίου Χριστοφόρου, έμειναν άφωνοι με το φορτίο του: μέτρησαν 5.000 δενδρύλλια κάνναβης, σπόρους, και τυποποιημένο έλαιο από το γνωστό φυτό με τη φίρμα Swiss x -συμφερόντων Δαυίδ- και έσπευσαν να μιλήσουν με τους επιβαίνοντες στην πτήση. Ο ένας ήταν ο διάσημος ηθοποιός Τζόναθαν Ρις Μέγιερς και ο δεύτερος (και πιο χαλαρός) ήταν ο ιδιόμορφος δισεκατομμυριούχος.

Η σύλληψη του Άλκη Δαυίδ σε ένα μαγευτικό θέρετρο της Καραϊβικής και τα μεθεόρτια που ακολούθησαν σε διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ, φαίνεται πως ήταν για τον ίδιο ένα από τα πολλά επεισόδια της πολυτάραχης ζωής του, καθώς δεν είναι φυσιολογικό να προσγειώνεσαι με ένα ιδιωτικό αεροπλάνο κουβαλώντας δενδρύλλια, σπόρους και έλαιο φαρμακευτικής κάνναβης, συνολικής αξίας 1.300.000 δολαρίων.

Αυτό ήταν το φορτίο που οδήγησε στη σύλληψη του Άλκη Δαυίδ και του συνεταίρου του Τσέις Έργκεν από τις Αρχές του κρατιδίου της Καραϊβικής, έστω και αν αυτή διήρκησε μόνο μερικές ώρες για να αφεθεί ελεύθερος μέχρι τη δίκη του, καταβάλλοντας 300.000 δολάρια ως εγγύηση αφού οι ισχυρισμοί του ότι ήθελε να ξεκινήσει μια νέα εταιρεία παρασκευής φαρμακευτικής κάνναβης σε συνεργασία με την τοπική κυβέρνηση δεν έπεισαν. Όπως άλλωστε δεν έπεισαν και τα όσα ισχυρίστηκε στο δικαστήριο για τις γυναίκες οι οποίες τον μήνυσαν και δικαιώθηκαν. Και υπάρχει και μια άλλη συνέχεια…

Τη Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου ο Άλκης Δαυίδ φαίνεται ότι πρωταγωνίστησε και σε ένα νέο επεισόδιο. Σε βίντεο που ανήρτησε ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, φαίνεται ένας συνοριοφύλακας να συνομιλεί με μια γυναίκα η οποία συνοδεύει τον κ. Δαυίδ, η οποία προσπαθεί να καταλάβει γιατί οι Αρχές του απαγόρευσαν την είσοδο στον προορισμό του.

Η γυναίκα ισχυρίζεται ότι με την αντιμετώπισή της η συνοριοφυλακή καταπατά τα δικαιώματά τους. Μετά, ο συνοριοφύλακας τους ενημερώνει πως ο κ. Δαυίδ θα χρειαστεί να μεταφερθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Μαϊάμι για να απαντήσει σε ερωτήσεις των Αρχών. Η γυναίκα συμβουλεύει τον Άλκη Δαυίδ να παραμείνει σιωπηλός, αφού αυτό αποτελεί δικαίωμά του.

Το μόνο βέβαιο παραμένει πως για αυτόν τον δισεκατομμυριούχο δεν έχουμε δει ακόμα όλα τα επεισόδια από τον πολυτάραχο βίο του

Διαβάστε ακόμη: 

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το ράλι του Απριλίου και τα σενάρια για την επενδυτική βαθμίδα – Οι μετοχές που πρωταγωνιστούν

Γιατί τα γλυκά του Dimitris Economides αλλάζουν τα δεδομένα της ζαχαροπλαστικής

Ανδρέας Βρεττός: Ποιος είναι ο Mr. Ravenna που «νίκησε» τον Σκλαβενίτη (pics)