Ήταν 2013, όταν ο ιδρυτής και CEO της Amazon, Τζεφ Μπέζος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη «υποσχόταν» ότι θα γεμίσει τους ουρανούς με έναν στόλο από drones, τα οποία θα παραδίδουν τα πακέτα στα σπίτια των πελατών σε μισή ώρα από την παραγγελία. Ο δισεκατομμυριούχος προέβλεπε ότι οι παραδόσεις με drones θα ξεκίναγαν εντός πενταετίας.

Περίπου μια δεκαετία αργότερα, το όνειρο του Μπέζος για drone delivery, όχι μόνο δεν έχει πραγματοποιηθεί εντός χρονοδιαγράμματος, αλλά μοιάζει να πέφτει στο κενό, όπως ένα ανεξέλεγκτο drone. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, βέβαια, για τον (μέχρι πρότινος) πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου είναι το γεγονός ότι έχει «κάψει» περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια στη δημιουργία αυτής της πρωτοποριακής υπηρεσίας («παρακλάδι» της αεροπορικής Prime Air), όμως η πολυεθνική ομάδα των 1.000 ατόμων που έχει αναλάβει το λανσάρισμά της, αποτυγχάνει.

Περίεργα τα συναισθήματα για τον μεγιστάνα, ο οποίος καταφέρνει να φτάσει στο διάστημα, εκτοξεύοντας πυραύλους, ή διαστημικά τουριστικά λεωφορεία, αλλά αποτυγχάνει να… φτάσει στην αυλή του μέσου Αμερικανού.

Ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρει ότι στη διάρκεια της τετράμηνης περιόδου δοκιμών στις εγκαταστάσεις της Prime Air, στο Όρεγκον, καταγράφηκαν πέντε συντριβές drones. Στην τελευταία μάλιστα, τον περασμένο Μάιο, το drone φέρεται να συνετρίβη αφού έχασε τον έλικά του, όμως το Bloomberg λέει ότι η Amazon αφαίρεσε τα συντρίμμια πριν φτάσουν οι ελεγκτές της αρμόδιας Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας (Federal Aviation Administration), με την Amazon να απαντά ότι είχε τέτοιες εντολές από την ανώτερη ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας μεταφορών (NTSB).

Όμως, στις αρχές Μαϊου, τα πράγματα θα γίνονταν ακόμα πιο σοβαρά. Σε νέα δοκιμή, το drone της Prime Air, αφού απογειώθηκε, έσβησε, με τα δύο συστήματα ασφαλείας που υπάρχουν γι’ αυτό το σκοπό (ένα που προσγειώνει ομαλά το drone αν μείνει από ρεύμα και ένα άλλο που το σταθεροποιεί στον αέρα) απλά να μη λειτουργούν. Ως αποτέλεσμα τούτου, το drone αναποδογύρισε στον αέρα και έκανε μια τρομακτική πτώση από ύψος περίπου 50 μέτρων, προσκρούοντας στο έδαφος και προκαλώντας μια πυρκαγιά η οποία επεκτάθηκε σε έκταση περίπου 10 στρεμμάτων και κατασβέστηκε από την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία.

Η εξέλιξη δεν είναι καθόλου καλή για ένα τεράστιο project στο οποίο η ομάδα του Μπέζος (νόμιζε ότι) τα είχε σκεφτεί όλα. Γιατί τα drones που έχει εξελίξει σε αυτή τη δεκαετία, διαθέτουν τεχνητή νοημοσύνη με αλγορίθμους που «διδάσκουν» τους σένσορές τους να λειτουργούν ως ψηφιακά «μάτια» ώστε να αποφευχθεί σύγκρουση, φορτίζουν από ΑΠΕ, διαθέτουν «ταυτότητες» ώστε να μην κλαπούν, αλλά ακόμα και σύστημα που αποτρέπει το να χακαριστούν για τυχόν χρήση σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Την ίδια ώρα, άλλες εταιρείες, όπως η startup Wing, που έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 100.000 παραδόσεις δεμάτων με drones, υλοποιούν το όνειρο του Μπέζος, νωρίτερα από αυτόν…

Διαβάστε ακόμα:

Αναπτυξιακός Νόμος: Επιδοτήσεις έως 70% για επενδύσεις στο ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό επιχειρήσεων

Σε ποια crypto startup επενδύουν οι Γκουίνεθ Πάλτροου, Άστον Κούτσερ και Τζάστιν Μπίμπερ

Τα Φίτζι προχωρούν στην κατάσχεση θαλαμηγού Ρώσου δισεκατομμυριούχου