BUSINESS STORIES

Αμερικανικές επιχειρήσεις: Πόσο υγιείς είναι – Ποιοι κλάδοι «πρωταγωνιστούν» (tweets + vid)

Τι γίνεται με την «υγεία» των μεγάλων τομέων της αμερικανικής οικονομίας οι οποίοι επηρεάζονται λιγότερο από τη προέλαση της τεχνητής νοημοσύνης - Τι προβλέπουν οι καλά γνωρίζοντες

Είναι γεγονός πως φέτος ο δείκτης S&P 500 των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών αυξήθηκε κατά σχεδόν ένα πέμπτο. Βέβαια, πριν από λίγο καιρό το φάσμα της ύφεσης πλανιόταν επάνω από τις ΗΠΑ, ενώ ο πληθωρισμός κάλπαζε, τα κέρδη μειώνονταν και η Federal Reserve έσφιγγε τα «λουριά». Τώρα, μια «ήπια προσγείωση» έχει συνδυαστεί με πολύ συζήτηση σχετικά με την αύξηση παραγωγικότητας που υπόσχεται η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο σκορπίζει χαμόγελα στους επενδυτές.

Οι αγορές, λοιπόν, καταγράφουν την έντονη ανοδική πορεία για ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας, όπως και αυτοκινητοβιομηχανίες. Αυτά είναι μεταξύ των μελών του S&P 500 που έχουν εμμονή με την AI, σύμφωνα με τον δείκτη πρώιμης υιοθέτησης του Economist (που λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως διπλώματα ευρεσιτεχνίας, επενδύσεις και προσλήψεις που σχετίζονται με την AΙ). Και τα πήγαν, όπως σημειώνεται, καλά μέχρι τώρα. Όλες αυτές οι εταιρίες ανέφεραν αξιοπρεπέστατα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου. Τι γίνεται όμως με την «υγεία» των μεγάλων τομέων της αμερικανικής οικονομίας που επηρεάζονται λιγότερο από τη προέλαση της τεχνητής νοημοσύνης; Εδώ η εικόνα είναι πιο περίπλοκη, αλλά τελικά καθησυχαστική.

Ξεκινώντας από τα άσχημα νέα, οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης φαίνονται σε άσχημη κατάσταση και η UBS εκτιμά ότι τα κέρδη τους μειώθηκαν σχεδόν κατά 30% σε σύγκριση με πέρυσι. Αντίστοιχα, οι εταιρείες ενέργειας κέρδισαν τα μισά χρήματα το δεύτερο τρίμηνο του 2023 από ό,τι έναν χρόνο νωρίτερα, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέβασε τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Καθώς οι τιμές των άλλων βασικών εμπορευμάτων επίσης πέφτουν, εν μέρει λόγω της ανεπαρκούς ζήτησης από την αναπτυσσόμενη Κίνα, τα κέρδη των εταιρειών υλικών μειώνονται κατά 30%. Κατά συνέπεια, τα συνολικά κέρδη για τις εταιρείες του S&P 500 εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 5% το δεύτερο τρίμηνο, από έτος σε έτος, σύμφωνα με τη FactSet. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές της πανδημίας.

Αντίστοιχα, οι κατασκευαστές, όπως η Caterpillar και η Raytheon (που βρίσκονται στην 204η και 341η θέση στην κατάταξή του Economist), υπολογίζεται ότι αύξησαν συλλογικά τα έσοδά τους κατά περισσότερο από 8% το δεύτερο τρίμηνο και τα κέρδη τους κατά διπλάσιο, ίσως χάρη εν μέρει στην εύνοια του προέδρου Μπάιντεν προς τη βιομηχανία. Οι κορυφαίοι της Ενέργειας (με πετρέλαιο και φυσικό αέριο) τα πάνε καλύτερα από ό,τι υποδηλώνουν τα έσοδά τους. Η μεγαλύτερη από αυτές, η ExxonMobil (κατάταξη στην 236η θέση), πραγματοποίησε σχεδόν 8 δισ. δολάρια σε καθαρά κέρδη.

Οι πωλητές βασικών καταναλωτικών αγαθών, όπως τα τρόφιμα και τα είδη οικιακής χρήσης, είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται κατά 5%, σύμφωνα πάντα με τη UBS. Για τους προμηθευτές μη βασικών καταναλωτικών αγαθών, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 40%.

Οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την τιμολογιακή ισχύ τους. Οι ζαχαροπλάστες – κατασκευαστές γλυκών, για παράδειγμα, χρεώνουν 11% περισσότερο για σοκολάτες από ό,τι πέρυσι, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας.

Τα αεροπορικά ταξίδια ανακάμπτουν με ταχείς ρυθμούς, ιδιαίτερα τα υπερπόντια, όπως επίσης και τα ξενοδοχεία. Η American Airlines, η Delta Air Lines και η United Airlines ανέφεραν συνολικά καθαρά κέρδη $4,2 δισ. το περασμένο τρίμηνο, τα περισσότερα από το 2015. Η αλυσίδα Hilton δήλωσε ότι τα έσοδά της ανά διαθέσιμο δωμάτιο αυξήθηκαν κατά 12%, από έτος σε έτος.

Αντίστοιχα, οι αγοραστές μειώνουν σταδιακά τις οικονομίες που συσσώρευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μεταξύ Αυγούστου 2021 και Μαΐου του τρέχοντος έτους, τα νοικοκυριά ξόδεψαν πάνω από 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια από αυτές τις αποταμιεύσεις τους, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Σαν Φρανσίσκο. Με αυτόν τον ρυθμό θα ξεπεράσουν τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από το τέλος του έτους.

Επειτα από όλα τα παραπάνω, η Goldman Sachs πιστεύει ότι υπάρχει 20% πιθανότητα ύφεσης στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τους επόμενους 12 μήνες. Την ίδια στιγμή, η Citigroup αναμένει ύφεση στις αρχές του 2024. Εάν συμβεί αυτό, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, ούτε οι πιο φιλικές προς την Τεχνητή Νοημοσύνη εταιρείες δεν θα μπορέσουν να βγουν εντελώς αλώβητες. Εκτός κι αν μέχρι τότε η AI έχει βρει λύση στο συνολικό πρόβλημα.

Διαβάστε ακόμη

Νέα Φιλαδέλφεια: Άλλες 15 προφυλακίσεις για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή (vid)

ΔΥΠΑ: Τα νέα «κλειδιά» για την εύρεση εργασίας

Eurobank: Πιο ανοιχτή πλέον η ελληνική οικονομία σε σχέση με τη δεκαετία του 2000

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

string(0) ""