Η ελπίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι μισθοί στην Ευρωζώνη θα αυξηθούν αρκετά έτσι ώστε να τροφοδοτήσουν την οικονομική ανάπτυξη χωρίς να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό, θα δοκιμαστεί από την χρονοκαθυστέρηση των επικαιροποιημένων στοιχείων τα οποία με τη σειρά τους θα καθορίσουν πότε τα επιτόκια μπορούν να μειωθούν με ασφάλεια.

Ενώ οι νέες τριμηνιαίες προβλέψεις που θα παρουσιαστούν στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας θα αποκαλύψουν ελαφρώς ηπιότερες προοπτικές όσον αφορά τις τιμές, το ενδιαφέρον των αξιωματούχων της ΕΚΤ επικεντρώνεται αποκλειστικά στους μισθούς, οι οποίοι εξακολουθούν να αυξάνονται με ρυθμό υπερδιπλάσιο του πληθωριστικού στόχου του 2%.

Η ανησυχία είναι τέτοια που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιμένουν ότι πρέπει να αξιολογήσουν τα στοιχεία για τους μισθούς του επόμενου τριμήνου προτού αρχίσουν τη νομισματική χαλάρωση, αντιμετωπίζοντας παρόμοια προβλήματα με αυτά τα οποία αντιμετωπίζουν οι ομόλογοί τους στην Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας.

Αυτό, όπως αναφέρει το Bloomberg, σημαίνει ότι οποιαδήποτε μείωση του επιτοκίου καταθέσεων πριν από τον Ιούνιο θεωρείται σχετικά απίθανη, ενώ θα μπορούσε να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο.

Σημειωτέον πως το δ’ τρίμηνο του 2023 παρατηρήθηκε μόνο μια μικρή κάμψη όσον αφορά την αύξηση των μισθών. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γιόργκ Κρέιμερ, από την πλευρά του υποστηρίζει ότι το κόστος εργασίας συνεχίζει να αυξάνεται με υπερβολική ταχύτητα.

«Δεν πιστεύω στην επίτευξη ενός ιδανικού σεναρίου», δήλωσε, προσθέτοντας πως «το πρόβλημα του πληθωρισμού δεν έχει επιλυθεί ακόμη».

Η επίτευξη του αποτελέσματος των προβλέψεων της ΕΚΤ θα σήμαινε επιστροφή στον πληθωριστικό στόχο χωρίς τη δημιουργία εκτεταμένης ύφεσης και υψηλής ανεργίας στην Ευρωζώνη. Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, από την πλευρά της, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αυτό το ιδανικό σενάριο είναι εφικτό, συμπλέοντας με τις δηλώσεις των εκπροσώπων των G20 μετά από πρόσφατη συνάντηση στο Σάο Πάολο.

Ορισμένοι δείκτες βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Η αύξηση των συλλογικών αμοιβών επιβραδύνθηκε για πρώτη φορά από το 2022 το δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους, μετά από την επίτευξη υψηλού ρεκόρ την προηγούμενη περίοδο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση αναλυτών εκ μέρους της ΕΚΤ, οι μισθολογικές πιέσεις θα μετριαστούν από το 2024 ενώ η αύξηση των μισθών θα υποχωρήσει υπό του 3% το 2026, κάτι το οποίο αποτελεί ένα επίπεδο που γενικά θεωρείται ότι συνάδει με τον πληθωριστικό στόχο του 2%.

Η εικόνα, όμως, παραμένει ακόμα περίπλοκη. Οι εφάπαξ πληρωμές στη Γερμανία ενδέχεται να ωθήσουν την αύξηση των μισθών και πάλι προς τα πάνω ενώ ένας νέος δείκτης της ΕΚΤ ανέδειξε ότι το πραγματικό σημείο καμπής δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

Ο Κρέιμερ της Commerzbank επισημαίνει επίσης την απογοητευτική παραγωγικότητα. Ως αποτέλεσμα, «το μοναδιαίο κόστος εργασίας θα συνεχίσει να αυξάνεται πολύ γρήγορα για να είναι συμβατό με τον πληθωριστικό στόχο της ΕΚΤ. Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν και πάλι».

Το πώς αντιδρούν οι επιχειρήσεις στις αυξήσεις των μισθών αποτελεί θέμα καθοριστικής σημασίας. Αν και η ΕΚΤ αναμένει ότι οι εταιρείες θα απορροφήσουν κάποιες πιέσεις στις τιμές, ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Ρόμπερτ Χόλτσμαν διαφωνεί, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός θα αντανακλά τις αυξήσεις των μισθών.

Τέτοιοι παράγοντες επεξηγούν την επιφυλακτικότητα των αξιωματούχων της ΕΚΤ όσον αφορά τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η βραδύτερη αύξηση των μισθών στα τέλη του περασμένου έτους ήταν ενθαρρυντική, αλλά υποστήριξε ότι οι μεταγενέστεροι γύροι διαπραγμάτευσης θα είναι ζωτικής σημασίας για την καθοδήγηση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg Economics, Ντέιβιντ Πάουελ, «η Λαγκάρντ θα χρησιμοποιήσει τις αναθεωρήσεις των προβλέψεων των οικονομολόγων μετά την επόμενη συνεδρίαση στις 6-7 Μαρτίου για να θέσει τις βάσεις για μια μείωση των επιτοκίων, αλλά πιθανότατα θα υποστηρίξει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν μπορούν να κινηθούν μέχρι να έχουν περισσότερα στοιχεία όσον αφορά τους μισθούς»

Ορισμένοι αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι το όραμα της ΕΚΤ για την επίτευξη μίας ιδανικής ισορροπίας μπορεί να γίνει πραγματικότητα. «Υπάρχει σαφώς ένα εύρος αύξησης των μισθών που θα αποτελούσε τη χρυσή τομή όσον αφορά την επιστροφή στον πληθωριστικό στόχο», δήλωσε το στέλεχος της Natixis, Ντιρκ Σουμάχερ, προσθέτοντας πως «είναι δύσκολο να υπολογίσουμε το που ακριβώς βρίσκεται αυτό το ιδανικό εύρος της αύξησης των μισθών, αλλά οι αυξήσεις των μισθών δεν θα ήταν απαραίτητο να μειωθούν πολύ περισσότερο».

Τα μακροοικονομικά στοιχεία, ωστόσο, συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία. Ενώ η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 2,6% τον Φεβρουάριο, το ποσοστό παρέμεινε υψηλότερο σε σχέση με αυτό το οποίο είχαν εκτιμήσει οι αναλυτές. Ο δομικός πληθωρισμός επίσης υπερέβη τις εκτιμήσεις.

Σημειωτέον πως οι πιο αξιόπιστοι αριθμοί για τους μισθούς είναι διαθέσιμοι μόνο με μεγάλη χρονική καθυστέρηση. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε ότι η πιο ολοκληρωμένη μέτρηση έχει χρονοκαθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο μηνών.

Τα στοιχεία για τις εκάστοτε ευρωπαϊκές χώρες, που ενίοτε δημοσιεύονται συχνότερα, θα χρειαστούν ακόμη περισσότερο χρόνο για να αξιολογηθούν. Με την αβεβαιότητα να είναι υψηλότερη στη Γερμανία, τα μηνιαία στοιχεία της Bundesbank που αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Μαρτίου και στα τέλη Απριλίου αποτελούν κύριο σημείο ενδιαφέροντος, όπως έγραψαν οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley τον περασμένο μήνα.

Η αναμονή για ανακοινώσεις όπως αυτές μπορεί να είναι απογοητευτική, αλλά είναι κατανοητή, σύμφωνα με την οικονομολόγο της PGIM, Κάθριν Νέις.

«Μπορώ να καταλάβω γιατί, έχοντας περάσει από αυτή την εμπειρία του πολύ υψηλού πληθωρισμού ο οποίος επηρέασε τα πραγματικά εισοδήματα των καταναλωτών, η ΕΚΤ θα είναι προσεκτική», δήλωσε η ίδια, συμπληρώνοντας πως «κατανοώ γιατί το Διοικητικό Συμβούλιο θα περιμένει επικαιροποίηση των μισθολογικών δεδομένων πριν λάβει περαιτέρω αποφάσεις».

Διαβάστε ακόμη

3+1 στοιχήματα τον Μάρτιο για την ελληνική οικονομία

Φουρλής: Έρχονται τα νέα ΙΚΕΑ – Το project στο Ελ. Βενιζέλος και το deal με τους Σουηδούς

ΤΧΣ: Στα €4 η τελική τιμή προσφοράς των μετοχών της Πειραιώς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ