Το αφεντικό της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας παγκοσμίως Aramco έκανε το γύρο του κόσμου στις αρχές Ιουνίου για να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών σε μια από τις μεγαλύτερες πωλήσεις μετοχών των τελευταίων ετών, κάτι που θα μπορούσε να αναπνεύσει με ανακούφιση.

Πέντε χρόνια αφότου η εισαγωγή της Aramco στα 29,4 δισεκατομμύρια δολάρια είχε αμαυρωθεί από εκρήξεις θυμού και ανατροπές που την άφησαν να εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους τοπικούς επενδυτές, ο Αμίν Νάσερ και μια παρέα κορυφαίων τραπεζιτών της Wall Street είχαν επιτέλους παραδώσει τη διεθνή συμφωνία που πάντα ήθελε ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ένα μεγάλο μέρος της πώλησης μετοχών ύψους 11,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτόν τον μήνα διατέθηκε σε ξένους επενδυτές, οδηγώντας ένα άτομο που συμμετείχε στη διαδικασία να την περιγράψει ως τη συμφωνία που υποτίθεται ότι θα ήταν η δημόσια εγγραφή. Η επιτυχία της θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πρότυπο για μελλοντικές πωλήσεις της Aramco, οι οποίες τώρα φαίνονται πιθανές, καθώς ο πρίγκιπας διάδοχος – ο οποίος είναι γνωστός ως MBS – αναζητά μετρητά για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του σχεδίου του οικονομικού μετασχηματισμού Vision 2030, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Βλέπουμε μια προσπάθεια “όλων των παραπάνω” για την άντληση επενδυτικών κεφαλαίων για τα γιγαντιαία έργα του Vision 2030», δήλωσε ο Τζιμ Κρέιν, συνεργάτης του Baker Institute for Public Policy του Πανεπιστημίου Rice στο Χιούστον. «Δεδομένου ότι οι προσδοκώμενες ροές άμεσων ξένων επενδύσεων δεν έχουν υλοποιηθεί πλήρως, η σαουδαραβική κυβέρνηση στράφηκε στο δοκιμασμένο της στήριγμα: Aramco».

Αυτή η περιγραφή της πώλησης μετοχών, την οποία το Bloomberg News ανέφερε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο, βασίζεται σε συνεντεύξεις με δεκάδες ανθρώπους που εμπλέκονται άμεσα στην προσφορά, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν συζητώντας ιδιωτικές συναντήσεις και συζητήσεις. Εκπρόσωποι της Aramco και της σαουδαραβικής κυβέρνησης δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Δύο χρόνια πριν

Πίσω στο 2019, η αρχική δημόσια προσφορά της Aramco σημαδεύτηκε από πικρές συγκρούσεις μεταξύ επενδυτικών τραπεζών και Σαουδαράβων αξιωματούχων, οι οποίοι ήταν θυμωμένοι που η δημόσια εγγραφή πέτυχε τελικά αποτίμηση 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, πολύ χαμηλότερη από τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια που ήλπιζαν τότε.

Η φετινή πώληση μετοχών κύλησε πολύ πιο ομαλά. Στην πραγματικότητα, η προσφορά ήταν στα σκαριά εδώ και χρόνια και οι τραπεζίτες μπόρεσαν να συνεργαστούν με μεγαλύτερη συνοχή, επιτρέποντας τη συμφωνία να προχωρήσει τους τελευταίους μήνες, ακόμη και όταν ο πόλεμος μαίνεται στη Μέση Ανατολή, στέλνοντας την τιμή του πετρελαίου να γυρίζει ως απάντηση.
«Το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών αποδεικνύει την επιτυχία της Σαουδικής Αραβίας να κρατήσει μέχρι στιγμής τον πόλεμο στη Γάζα και τις περιφερειακές επιπτώσεις του σε απόσταση αναπνοής», δήλωσε ο Torbjorn Soltvedt, αναπληρωτής διευθυντής πολιτικού κινδύνου στη συμβουλευτική εταιρεία Verisk Maplecroft.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της δημόσιας εγγραφής, ο Νάσερ έβαλε τις εσωτερικές ομάδες να προετοιμάζουν μια δευτερογενή πώληση γνωρίζοντας ότι το βασίλειο ήταν πιθανό να θέλει να μειώσει περαιτέρω το μερίδιο της Aramco. Ήθελε την Aramco έτοιμη να πουλήσει περισσότερες μετοχές όποτε το ζητούσε η κυβέρνηση.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, οι στενότεροι σύμβουλοι του MBS – συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Aramco, Yasir Al Rumayyan – άρχισαν να πραγματοποιούν μυστικές συναντήσεις με τραπεζίτες, επενδυτές και συμβούλους για να εκτιμήσουν πότε θα μπορούσαν να πουλήσουν περισσότερο από τον πετρελαϊκό γίγαντα, ο οποίος θεωρείται εδώ και καιρό ένα από τα κοσμήματα του στέμματος του βασιλείου.

Το Υπουργείο Οικονομικών είχε προσθέσει πόσο θα κόστιζε η υλοποίηση του οράματος του MBS. Καθώς αναλογιζόταν τις προοπτικές για τις τιμές του πετρελαίου, τις εκτιμήσεις για τα κρατικά έσοδα και το πόσο θα μπορούσε να δανειστεί διατηρώντας την πιστοληπτική του ικανότητα, προέβλεψε ένα χρηματοδοτικό κενό μπροστά του.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις είχαν αυξηθεί, αλλά δεν είχαν φθάσει ακόμη ούτε κατά διάνοια στο επίπεδο που θα έπρεπε να έχει η Σαουδική Αραβία. Η πώληση ενός ακόμη μεριδίου της Aramco προσέφερε έναν καλό τρόπο για να βοηθήσει την κυβέρνηση να φέρει περισσότερα μετρητά, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Το ξεπούλημα είναι αρκετά μικρό, ώστε οι εγχώριοι αντίπαλοι να μην αναστατωθούν πολύ, και φέρνει ξένους αγοραστές για να δοκιμάσουν τα νερά στο βασίλειο», δήλωσε ο Κρέιν του Πανεπιστημίου Rice. «Εάν οι μετοχές της Aramco αποδώσουν όπως διατυμπανίζεται, ποιος ξέρει, ίσως μερικοί από αυτούς τους αγοραστές να γίνουν μελλοντικοί ξένοι επενδυτές».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε επίσης προκαλέσει την εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Αυτό άφησε την Aramco να κάθεται πάνω σε δισεκατομμύρια δολάρια μετρητών που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να αυξήσει τις μερισματικές πληρωμές. Ως ο μεγαλύτερος μέτοχος, αυτό θα βοηθούσε το σαουδαραβικό κράτος. Η αύξηση της μερισματικής απόδοσης θα αντιμετώπιζε επίσης ένα από τα σημαντικότερα παράπονα των ξένων επενδυτών.

Οι τράπεζες πρότειναν τελικά στην κυβερνητική επιτροπή διάφορες επιλογές – μεταξύ των οποίων και την πώληση μέρους του μεριδίου του στην Aramco από το κρατικό ταμείο πλούτου, το οποίο διευθύνει επίσης ο Al Rumayyan. Μια άλλη πρόταση ήταν η απευθείας πώληση σε άλλους επενδυτές. Τελικά, μια επιτροπή στην οποία συμμετείχαν ο Al Rumayyan, ο υπουργός Οικονομικών Mohammed Al Jadaan και ο υπουργός Οικονομίας και Προγραμματισμού Faisal Al Ibrahim, κατέληξε στο να μειώσει η κυβέρνηση τη συμμετοχή της.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για τη συμφωνία. Τώρα, ήταν απλώς θέμα χρόνου.

Επιστρέφουν οι τραπεζίτες

Ένα από τα πρώτα βήματα ήταν η επιστροφή του θρυλικού επιχειρηματία Μάικλ Κλιν καθώς και τραπεζιτών της Moelis & Co. ως συμβούλων. Και οι δύο εταιρείες είχαν καταφέρει να διατηρήσουν τις σχέσεις τους με τη σαουδαραβική κυβέρνηση μετά τη συνεργασία τους για την ΑΜΚ της Aramco. (Η αποτυχία εκείνης της συμφωνίας να φτάσει την αποτίμηση των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είχε κάψει τις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με πολλά άλλα ιδρύματα της Wall Street).
Αργότερα έφεραν μια σειρά από τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc. και HSBC Holdings Plc. Στις εταιρείες αυτές προστέθηκαν τελικά οι Bank of America Corp., JPMorgan Chase & Co. και Morgan Stanley.

Σε αντίθεση με τη διαδικασία της δημόσιας εγγραφής, οι μετοχές της Aramco διαπραγματεύονταν ήδη, πράγμα που σημαίνει ότι υπήρχε καθημερινή ορατότητα για το πώς οι επενδυτές αποτιμούσαν την εταιρεία. Ως αποτέλεσμα, οι εντάσεις ήταν αισθητά χαμηλότερες. Χωρίς το σκηνικό της προσπάθειας να γεφυρωθούν οι προσδοκίες των ασταθών ιδιοκτητών και των επιφυλακτικών επενδυτών, οι τραπεζίτες συνεργάστηκαν καλύτερα.

Παρόλα αυτά, ήταν δύσκολο να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή για τη συμφωνία: Σχεδιάστηκε μια πιθανή έναρξη τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε λόγω ανησυχιών για τις πολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Εξετάστηκε η πώληση τον Απρίλιο, αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε αφού οι ιρανικές αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισραήλ αύξησαν και πάλι τις εντάσεις.

Οι αγορές φάνηκε να παραμερίζουν κάθε περίπτωση γεωπολιτικής έντασης. Αντί να εκτοξευθεί με την απειλή διεύρυνσης των συγκρούσεων στην περιοχή, η τιμή του πετρελαίου σπάνια ξεπερνούσε τα 90 δολάρια το βαρέλι. Οι επενδυτές, όπως φάνηκε, ανησυχούσαν περισσότερο για την αδύναμη ζήτηση παρά για τις διαταραχές της προσφοράς.

Η κυβέρνηση είπε στην Aramco να ολοκληρώσει τη συμφωνία πριν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Μέχρι τότε, ο φόβος ήταν ότι οι επενδυτές είχαν ήδη κάνει το μεγαλύτερο μέρος των κατανομών τους για το έτος και ότι το φάσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ θα προκαλούσε αναταραχή στις αγορές.Αργά το βράδυ της 30ής Μαΐου, καθώς οι τραπεζίτες σε όλο το Ριάντ ξεκουράζονταν μέσα στην ολοένα και πιο αποπνικτική ζέστη της ερήμου, τα τηλέφωνα άρχισαν να χτυπούν. Η Aramco είχε ξεκινήσει επίσημα την πώληση μετοχών μόλις πριν από λίγες ώρες. Η εταιρεία είχε ήδη μια μεγάλη ομάδα τραπεζών, αλλά τώρα άνοιγε τα δίχτυα της ευρύτερα.

Αυτά τα τηλεφωνήματα είχαν ένα μήνυμα: Έχετε προσληφθεί ως bookrunner. Η Aramco είχε ήδη εξασφαλίσει αρκετή ζήτηση για να καλύψει τη συμφωνία, αλλά ο πετρελαϊκός γίγαντας ήθελε να μην αφήσει καμία πέτρα αναποδογυρισμένη. Στους εν λόγω τραπεζίτες ειπώθηκε να ετοιμαστούν να συμμετάσχουν σε μια εναρκτήρια κλήση μέσα σε λίγα λεπτά.

Με αυτό, προστέθηκαν εταιρείες όπως η BOC International, η BNP Paribas SA, η China International Capital Corp. και η EFG Hermes. Η SNB Capital ορίστηκε ως επικεφαλής διαχειριστής, και μια χούφτα άλλες τοπικές τράπεζες μπήκαν επίσης στην τελική λίστα.

Ερώτηση 124 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ο Νάσερ και οι τράπεζες που εργάζονται για την πώληση σύντομα βγήκαν στο δρόμο, μιλώντας με περισσότερους από 100 επενδυτές μέχρι την επίσημη έναρξη της συμφωνίας στις 2 Ιουνίου. Η περιοδεία τους πήγε πολύ μακριά, μιλώντας με περιφερειακά κρατικά επενδυτικά κεφάλαια και τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία.

Η συμφωνία τελικά τιμολογήθηκε στο κάτω μισό του προτεινόμενου εύρους και περίπου 15% κάτω από την τιμή της δημόσιας εγγραφής της Aramco, χωρίς να συνυπολογίζονται οι δωρεάν μετοχές που έχει εκδώσει η εταιρεία κατά τη διάρκεια των ετών. Η κεφαλαιοποίηση της Aramco παραμένει αρκετά μακριά από τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια που επιθυμεί η MBS.

Πολλά ξένα κεφάλαια που αγόρασαν αυτή τη φορά ήταν παθητικοί επενδυτές που ήθελαν να ενισχύσουν τις συμμετοχές τους με έκπτωση- υπάρχει επίσης ακόμη κάποια ανησυχία μεταξύ ορισμένων ενεργών επενδυτών που πιστεύουν ότι η εταιρεία παραμένει υπερτιμημένη και η απόδοση μη ελκυστική.

Στο τέλος, όμως, τα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια που συγκέντρωσε για το Ριάντ η μεγάλη προσφορά μετοχών την κατέστησαν τη μεγαλύτερη τέτοια συμφωνία παγκοσμίως εδώ και περίπου τρία χρόνια και έδωσαν στον MBS πολλά νέα πυρομαχικά για τα σχέδιά του να μεταμορφώσει τη σαουδαραβική οικονομία.

Ένα βασικό σημείο πώλησης ήταν το μέρισμα της Aramco ύψους 124 δισεκατομμυρίων δολαρίων – το μεγαλύτερο στον κόσμο. Η εταιρεία αύξησε σταθερά τη διανομή της από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο και η μετοχή προσφέρει τώρα απόδοση περίπου 6,6%.

Σε συνδυασμό με την ευκαιρία αγοράς με έκπτωση περίπου 6%, πολλοί επενδυτές που έμειναν εκτός της ΑΜΚ αποφάσισαν να μπουν αυτή τη φορά. Περίπου 125 νέοι επενδυτές αγόρασαν μετοχές στην προσφορά αυτού του μήνα.

Συνολικά, η συμφωνία προσέλκυσε παραγγελίες ύψους περίπου 65 δισ. δολαρίων και σχεδόν το 60% των μετοχών πήγε σε ξένους επενδυτές. Αυτό απέχει πολύ από το 23% που είχε διατεθεί σε ξένους επενδυτές στην ΑΜΚ του 2019, δίνοντας στην MBS τη διεθνή πώληση που ήθελε από την αρχή.

Η ζήτηση από το εξωτερικό ήταν η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή της πώλησης μετοχών, δήλωσε ο David Rundell, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ με δεκαετή εμπειρία στη Μέση Ανατολή.

«Αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την MBS», δήλωσε.

Διαβάστε ακόμη

H λίστα του Politico: Αλεξανδράκη και Παναγιώτου κορυφαίοι freak νέοι ευρωβουλευτές

H Goldman Sachs ανεβάζει για τρίτη φορά την τιμή-στόχο για τον S&P 500

Κίνδυνος για την ελληνική μελισσοκομία: Η αγορά έχει βουλιάξει από «ελληνοποιημένα» μέλια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ