Για μια ακόμη φορά βγαίνει στο σφυρί -την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου- ένα ξεχωριστό ακίνητο στους Παξούς, το πανέμορφο νησί με το ανερχόμενο τουριστικό ρεύμα.

Πρόκειται για το «Bella Vita» που βρίσκεται στο γραφικό ψαροχώρι Λογγός και το οποίο, με ιστορία από το 1865, έχει χαρακτηριστεί «Διατηρητέο Μνημείο Ιστορικής Σημασίας».

Σημειώνεται ότι αυτό το ακίνητο προσφέρεται προς πώληση και από το διεθνές μεσιτικό γραφείο Greece Sotheby’s International Realty στην τιμή των 2,8 εκατ. ευρώ.

Στις 5 Οκτωβρίου έγινε ο δεύτερος πλειστηριασμός με τιμή εκκίνησης 1,47 εκατ. ευρώ, που ήταν άγονος λόγω έλλειψης πλειοδοτών. Αύριο Τετάρτη, το επαναληπτικό σφυρί θα χτυπήσει με την τιμή εκκίνησης μειωμένη στα 1,17 εκατ. ευρώ.

Τι περιλαμβάνει το ακίνητο

Πρόκειται, ειδικότερα, για μια αυτοτελή και ανεξάρτητη διηρημένη (κάθετη) ιδιοκτησία, εντός οικοπέδου έκτασης 1.686,47 τ.μ. στον οικισμό Λογγού Παξών, με πρόσωπο στην επαρχιακή οδό Λογγού- Γάιου Παξών.

Το συγκεκριμένο ακίνητο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα επτανησιακής αρχιτεκτονικής, κατασκευασμένο από επιχρισμένη λιθοδομή με κεραμοσκεπή και ξύλινα κουφώματα, ενώ είναι πολύ καλά συντηρημένο τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Περιλαμβάνει μία διώροφη παλαιά κεραμοσκεπή οικοδομή με εξωτερική σκάλα, συγκόλλητη ισόγεια κουζίνα και συγκόλλητο παλαιό διώροφο κτίσμα, με συνολικό εμβαδόν 245 τ.μ. Αποτελείται στο ισόγειο από ένα διαμέρισμα εμβαδού περίπου 120 τ.μ. που περιλαμβάνει τρία υπνοδωμάτια, κουζίνα, τραπεζαρία και λουτρό και στον όροφο από ένα διαμέρισμα εμβαδού περίπου 120 τ.μ. που περιλαμβάνει τρία υπνοδωμάτια με ιδιωτικό λουτρό, κουζίνα και τραπεζαρία.

Σημειώνεται ότι είναι διαμορφωμένο σε τέσσερα αυτοτελή διαμερίσματα τα οποία κατά την τουριστική περίοδο εκμισθώνονται σε τουρίστες με τιμές από 150 έως 300 ευρώ τη βραδιά.

Το ακίνητο, που διαθέτει εξαιρετική θέα στη θάλασσα από την οποία απέχει μόλις 25 μέτρα, καθώς και στον όρμο του Λογγού, βγήκε αρχικά σε πλειστηριασμό την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022, με επισπεύδουσα την Intrum, μετά από κατάσχεση για ποσό 266.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης). Η αρχική τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στα 1.062 εκατ. ευρώ, αλλά κατόπιν προσφυγής του οφειλέτη διορθώθηκε σε 1,47 εκατ. ευρώ. Με αυτή την τιμή εκκίνησης βγήκε στις 20 Ιουλίου, αλλά ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε «ελλείψει πλειοδοτών».

Η δικαστική απόφαση

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κέρκυρας, στις 29 Ιουνίου 2022, «η περιοχή του Λογγού Παξών παρουσιάζει από ετών έντονη τουριστική ανάπτυξη, καθώς η γραφικότητά της προσελκύει υψηλού εισοδηματικού επιπέδου τουρισμό. Τα προς πώληση ακίνητα στην περιοχή είναι ελάχιστα, η δε ζήτηση υπερβαίνει σαφώς την προσφορά.

Περαιτέρω, η αύξηση της αρτιότητας στα 10.000 τ.μ. για γήπεδα εκτός οικισμού μετά την 31-3- 2011, έχει εκτοξεύσει τις αξίες σε γήπεδα με αρτιότητα μικρότερη των 10.000 τ.μ. τα οποία προϋφίστανται της 31-3-2011.

Για τον λόγο αυτό οι τιμές των ακινήτων στην περιοχή δεν έχουν ουσιαστικά επηρεαστεί από την οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα ή την πανδημία του κορωνοϊού».

Επιπλέον στην απόφαση γίνεται αναφορά ότι το επίδικο ακίνητο μαζί με την όμορη ιδιοκτησία (συνολικού εμβαδόν 440 τ.μ.) προσφέρονται προς πώληση στην τιμή των 2,8 εκατ. ευρώ από συγκεκριμένο κτηματομεσιτικό γραφείο (Sotheby’s), ήτοι προς 6.364 €/τ.μ.

Παράλληλα, προσκομίστηκε νέα έκθεση εκτίμησης που προσδιορίζει την εμπορική αξία του ακινήτου στο ποσό των 3,1 εκατ. ευρώ.

Με βάση όλα αυτά, το δικαστήριο έκρινε ότι, «εν όψει της μοναδικότητας της θέσης του, της έκτασης αυτού, της αυτοτέλειάς του, του χαρακτηρισμού του ως διατηρητέου, της πολύ καλής συντήρησής του και της δυνατότητας χρήσης του είτε ως τουριστικής είτε ως ιδιωτικής κατοικίας», η εμπορική αξία του πιθανολογείται ότι ανέρχεται στο ποσό των 1,47 εκατ. ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε, ωστόσο, μετά από δύο άγονους πλειστηριασμούς η τιμή εκκίνησης έχει μειωθεί κατά 20%, στα 1.176 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Αλλαγές στο «καλάθι του νοικοκυριού» – Στο ΦΕΚ η επικαιροποιημένη λίστα προϊόντων

Στοχευμένες και χωρίς αναδρομική ισχύ οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες

Μητσοτάκης: Τα διλήμματα για τις εκλογές και η εξόρμηση στην κοινωνία