Αν δεν παρακολουθείτε εντατικά τις εξελίξεις στην Wall Street, τότε μάλλον δεν έχετε καμία ιδέα για το ποια είναι η Cathie Wood. Η 65χρονη, ιδρύτρια της, περίφημης πλέον, επενδυτικής φίρμας Ark Investment και των επτά διαφορετικών Exchange Traded Funds (ETF) της, ξεκίνησε την χρονιά με μόλις 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια υπό την διαχείριση της. Μόλις έναν χρόνο και μερικές ημέρες αργότερα, η Ark Investment θα διαχειριζόταν πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια και η Wood θα θεωρούταν αδιαμφισβήτητο μέλος της επενδυτικής αφρόκρεμας.

Η τρομερή απόδοση της Ark έκανε την Wood αξιοσέβαστη στους κύκλους των συναδέλφων της, μα ήταν οι τολμηρές επενδύσεις της που την έκαναν εξαιρετικά αγαπητή ακόμη και στα μάτια των ιδιωτών, millennial επενδυτών. Για πολλούς από τους νέους ανθρώπους που πρόσφατα μπορεί να έκαναν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο των επενδύσεων, η Wood ήταν η εξαίρεση στον κανόνα του συντηρητικού, θεσμικού επενδυτή που σπανίως παίρνει ρίσκα. Πράγματι, τα funds της Ark λειτουργούν λίγο διαφορετικά από όλα τα άλλα και συχνά, ο τρόπος με τον οποίο η 65χρονη επιλέγει να διαχειρίζεται κεφάλαια είναι αναζωογονητικός. Παρ’ όλα αυτά, η Cathie Wood έχει σταθερή παρουσία στην Wall Street από τις αρχές της δεκαετίας του 80’, απλώς τώρα έτυχε να αναδειχθεί.

Γεννήθηκε στην άλλη μεριά της χώρας, στο ηλιόλουστο νότιο κομμάτι της Καλιφόρνια. Ως παιδί δύο μεταναστών από την Ιρλανδία, μεγάλωσε, όπως λέει η ίδια, σαν πρωτότοκος γιος, με την εκπαίδευση και την πρόοδο να είναι πάντα η κορυφαία  προτεραιότητα.  Έτσι, σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο της περιοχής και έπειτα, έπιασε δουλειά στην Capital Group, προτού συμπληρώσει 18 χρόνια στην Jenison Associates. Εκείνη την περίοδο, όσο παράλληλα μεγάλωνε τα τρία παιδιά της, η Wood άρχισε να παρακολουθεί από κοντά τις εκκολαπτόμενες, ακόμη, τεχνολογικές εταιρείες της εποχής. Η ενασχόληση της με αυτές αρχικά ήταν συμπτωματική, καθώς επρόκειτο απλώς για τις μετοχές που οι συνάδελφοι της παραμελούσαν, μα πρωτοπορίες σαν τους προσωπικούς υπολογιστές και τους ημιαγωγούς τράβηξαν το ενδιαφέρον της. Έτσι, λοιπόν, άρχισε να διαμορφώνεται η επενδυτική ιδεολογία της Wood, βασισμένη στην «ανατρεπτική καινοτομία», δηλαδή σε προϊόντα και εταιρείες με τεράστιες προοπτικές εξέλιξης.

Με την αρχή του 21ού αιώνα, μετακόμισε στην AlianceBernstein, όπου διαχειριζόταν περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια δολάρια. Παρότι άλλαξε εργασιακό περιβάλλον, συνέχισε να επενδύει παίρνοντας ρίσκα σε μετοχές μικρού κεφαλαίου, οι οποίες τα πήγαιναν περίφημα… μέχρι που ήρθε η οικονομική κρίση του 2008-09. Για πολλούς, οι πρακτικές της Wood ήταν υπερβολικά ριψοκίνδυνες και το portfolio της υπερβολικά ασταθές. Την ταραγμένη εκείνη περίοδο, η Wood στράφηκε στην καθολική πίστη της και μετά από εκτεταμένους εσωτερικούς διαλόγους, αποφάσισε πως ήθελε να ιδρύσει την δική της εταιρεία. Εξού και το όνομα Ark, που είναι αναφορά στη Κιβωτό της Διαθήκης, ένα ιερό κιβώτιο στο οποίο φυλάσσονταν οι πέτρινες πλάκες όπου ήταν γραμμένες οι Δέκα Εντολές, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη.

Η Ark Investment Management, που σήμερα απαρτίζεται από επτά διαφορετικά ETF’s, γεννήθηκε το 2014 στην Νέα Υόρκη. Μέσα σε μόλις μερικά χρόνια, θα διαχειριζόταν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, όμως στην αρχή, η Wood συντηρούσε κάθε πτυχή της φίρμας με χρήματα από την τσέπη της. Μετά από δύο χρόνια χωρίς ουσιαστικά κέρδη, το 2017 ήρθε η πρώτη «καλή σοδειά» της Ark, με την ναυαρχίδα της να παρουσιάζει αύξηση 87%. Έπειτα, μία σειρά μεταρρυθμίσεων και συγκυριών θα άνοιγαν τον δρόμο για την πρωτοφανή επιτυχία της. Στα τέλη του 2019, οι περισσότερες διαδικτυακές χρηματιστηριακές εταιρείες είχαν ξεφορτωθεί εντελώς τις προμήθειες στις αγορές μετοχών και ETF’s, δημιουργώντας ένα τεράστιο κύμα νέων, άπειρων και ενθουσιασμένων millennial επενδυτών. Παράλληλα, το οικονομικό περιβάλλον της εποχής, έντονα επηρεασμένο από τα χαμηλά επιτόκια μετά την οικονομική κρίση του 2008, έκανε αρκετούς επενδυτές να στρέψουν την προσοχή τους σε τεχνολογικές μετοχές με μεγάλες προοπτικές εξέλιξης. Μία από αυτές ήταν η Tesla, που τύχαινε να είναι, εδώ και χρόνια, μία από τις μεγαλύτερες ιδιοκτησίες της Ark, όπως επίσης η Sqaure, η Roku και η Teladoc Health. Με το ETF ARK Innovation να παρουσιάζει άνοδο 149% μέσα στο 2020, πολλοί από τους επενδυτές του ξακουστού, πλέον, forum WallStreetBets άρχισαν όχι μόνο να επιδοκιμάζουν τις τολμηρές κινήσεις της Wood, αλλά και να ακολουθούν την κάθε της επένδυση ευλαβικά. Μάλιστα, μετά από λαϊκή απαίτηση, η Ark κυκλοφόρησε μέχρι και μπλουζάκια, μαζί με άλλα αξεσουάρ γύρω από το πρόσωπο της Wood. Είναι λες και η 65χρονη από την Καλιφόρνια είναι ο νέος ρόκσταρ της Wall Street, οδηγώντας κάποια μέσα ενημέρωσης να συγκρίνουν την λεγόμενη «Cathe-mania»  με την εμμονή γύρω από τον Warren Buffet. Κι, όμως, οι δυο τους δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικοί.

Σε αντίθεση με την συντηρητικότητα και την καχυποψία του Buffet προς τις πολυδιαφημισμένες, τεχνολογικές μετοχές με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, η Wood έχει χτίσει την φήμη της ποντάροντας σε αυτές. Ενώ οι περισσότερες επενδυτικές φίρμες φροντίζουν να κρατούν τα πολύτιμα μυστικά τους κρυφά, η Ark ανεβάζει τα αποτελέσματα των ερευνών της στο Twitter. Ακόμη και το προσωπικό της Ark, που απαρτίζεται κυρίως από millennials με υπόβαθρα στην έρευνα και όχι στις business, διαφέρει από τις περισσότερες άλλες επενδυτικές εταιρείες. Είναι αυτές ακριβώς οι διαφορές που κάνουν την Cathie Wood τόσο αγαπητή στον απλό επενδυτή και είναι τα πρωτοφανή αποτελέσματα της που απαιτούν τον σεβασμό των συναδέλφων της.

Ωστόσο, ακόμη και αν ο Warren Buffet δεν είναι το ίδιο συναρπαστικός, έχει καταφέρει να μείνει επιτυχημένος από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Για την Cathie Wood, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Ενώ στην αρχή του έτους συνέχισε να προσελκύει όλο και περισσότερα κεφάλαια, ο Μάρτιος ξεκίνησε με την πτώση στην αξία αρκετών από των αγαπημένων μετοχών της Ark. Φυσικά, θα ήταν σχεδόν ουτοπικό να περιμένει κανείς μία ακόμη καλύτερη χρονιά από την προηγούμενη για τα funds της 65χρονης. Αλλά αν οι τεχνολογικές μετοχές της Wood συνεχίσουν την καθοδική πορεία τους, τότε αυτό ίσως να είναι και το ιδανικό τεστ για την ως τώρα εξαιρετικά πετυχημένη στρατηγική της.

Διαβάστε ακόμα:

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Το λάθος που αποκλείει τους δικαιούχους (vid)

Εξαφανίζεται η… άμμος – «Καμπανάκι» επιστημόνων για περιβαλλοντική βόμβα