Ένα αξιόμαχο ανταγωνιστή στον τομέα των telecoms αποκτά ο ΟΤΕ, με την απόφαση της ΔΕΗ να αναπτύξει δίκτυο οπτικών ινών που θα «κουμπώσει» πάνω στην υποδομή του ΔΕΔΔΗΕ των 242 χιλιομέτρων και θα παρέχει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Αν και η διοίκηση της εταιρείας δεν έδωσε λεπτομέρειες της στρατηγικής της κατά το χθεσινό Investor Day, εντούτοις στόχος της Επιχείρησης φαίνεται ότι είναι σε πρώτη φάση η μίσθωση δικτύου σε άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ώστε εκείνοι με την σειρά τους να φτάσουν στο λεγόμενο τελευταίο μίλι (last mile) δηλαδή από την καμπίνα του δρόμου (ΚΑΦΑΟ) στο σπίτι του συνδρομητή, προσφέροντας πολύ υψηλές ταχύτατες. Αντίστοιχο μοντέλο έχει λειτουργήσει και η Ιταλική Enel, η οποία δημιούργησε ξεχωριστή εταιρεία οπτικών ινών, την Open Fiber κάτι που αποδεικνύει ότι η ΔΕΗ κινείται στα μονοπάτια των διεθνών μεγαθηρίων της ενέργειας και λαμβάνει επενδυτικές πρωτοβουλίες που αναμένεται να μεταμορφώσουν το προφίλ και να βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά της.

«…Αναζητούμε νέες επενδυτικές ευκαιρίες, ειδικά στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, που είναι και στρατηγική μας προτεραιότητα, καθώς και στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών” επισήμανε χθες ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, ξεδιπλώνοντας την στρατηγική του ομίλου σε περισσότερους από 200 αναλυτές και επενδυτές.

Οι τηλεπικοινωνίες, η ανάπτυξη των ΑΠΕ,  η επιταχυνόμενη απολιγνιτοποίηση (χθες ανακοινώθηκε επίσης ότι η Μεγαλόπολη 3 κατεβάζει ρολά ένα χρόνο νωρίτερα, το 2021) και η ψηφιοποίηση αποτελούν τον κεντρικό κορμό της στρατηγικής της επιχείρησης μαζί με την ανάπτυξη της λιανικής και του δικτύου διανομής. Στον τομέα αυτό η ΔΕΗ θα παραχωρήσει σε ιδιώτες το 49% και με τα αυξημένα έσοδα που θα εισπράξει θα χρηματοδοτήσει μέρος των επενδυτικών της αναγκών. Σήμερα αναμένεται να εκκινήσει η ιδιωτικοποίηση αφού ξεκινά το market test  προκειμένου να βολιδοσκοπηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Για το ΔΕΔΔΗΕ όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Στάσσης, ο συντελεστής απόδοσης κεφαλαίου WACC υπολογίζεται στο 7% για τη Ρυθμιστική Περίοδο 2021-2024. Η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του ΔΕΔΔΗΕ ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ αλλά ως το 2023 προβλέπεται να έχει αυξηθεί περισσότερο από 15%, στα 3,4 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα τα EBITDA της περιόδου θα αυξηθούν περισσότερο από 70 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ θα σφραγίσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες –πλην της Πτολεμαίδας 5- έως το 2023. Αυτό σύμφωνα με το business plan θα οδηγήσει σε  μείωση της λιγνιτικής παραγωγής στο 54%, με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να μειώνονται κατά 62% και να αυξάνεται κατά 1,3 τεραβατώρες (TWh) η παραγωγή των ΑΠΕ. Οι συνολικές επενδύσεις που θα γίνουν μέχρι το 2023 φτάνουν τα 3,4 δισ. ευρώ. Από το συνολικό ύψος, το 34% θα αφορά στις ΑΠΕ, το 21% τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, το 42% τη διανομή και το 3% άλλους τομείς.

Μεταξύ 2019 και 2023, η ΔΕΗ προβλέπεται να χάσει συνολικά 1,7 εκατομμύρια πελάτες και να διαμορφώσει την βάση πελατών της σε 4,7 εκατομμύρια. Εκτιμάται δηλαδή ότι το μερίδιο στην αγορά θα φτάσει στο τέλος του 2023 στο 54% από 64% σήμερα.

Για την ίδια περίοδο η πρόβλεψη εσόδων είναι ότι θα φτάσουν στα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα, η λειτουργική κερδοφορία θα διαμορφωθεί σε 1,1 δις. ευρώ από 850 έως 900 εκ. ευρώ που είναι η φετινή πρόβλεψη.

Σχετικά με την διάθρωση των EBITDA το 41% θα προέλθει από τη λιανική ρεύματος, το 42% από το δίκτυο διανομής ενώ η συμβατική παραγωγή ρεύματος θα συνεισφέρει μόλις το 11% και το 6% η παραγωγή από ΑΠΕ.

Σήμερα, τα διαθέσιμά της ΔΕΗ ανέρχονται σε 643 εκατ. ευρώ και οι μη χρησιμοποιημένες πιστωτικές γραμμές σε 671 εκατ. ευρώ. Ωστόσο για τη βελτίωση της ρευστότητάς της, η εταιρία δίνει έμφαση στη βελτιστοποίηση του κεφαλαίου κίνησης, στην πρόσβαση στις κεφαλαιακές αγορές και στη χρήση χρηματοδότησης με βάση τα περιουσιακά της στοιχεία.

Για την ελάφρυνση του χρέους η ΔΕΗ σκοπεύει να αποπληρώσει σταδιακά, αρχής γενομένης από φέτος 100 εκ. ευρώ και να φτάσει το 1,2 δις. ευρώ το 2024.

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η εταιρεία   έχει αναπροσαρμόσει τους στόχους προβλέποντας ότι το 2023 η ισχύς της πράσινης ενέργειας θα φτάσει το 1,5 GW. Από αυτά το 76%  αφορά έργα ηλιακής ενέργειας, το 18% αιολικά και το 6% υδροηλεκτρικά και άλλες τεχνολογίες. Σήμερα το χαρτοφυλάκιο των έργων της εταιρείας ανέρχεται σε 150 MW περιλαμβάνοντας έργα σε περισσότερες από 50 περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Την περίοδο αυτή, υπό κατασκευή είναι έργα δυναμικότητας 100 MW ενώ έτοιμα να κατασκευαστούν τους επόμενους 12 έως 18 μήνες είναι επιπλέον 250 MW.

Διαβάστε ακόμη

Οι μέτοχοι ψηφίζουν για τον «νέο» ΟΤΕ – Το πλάνο για τις νέες θυγατρικές και τα οφέλη

Το κοσμικό παλαιοπωλείο της Τρίπολης, η μάχη για τη δουλειά της bad bank και ο ασφαλιστής με τον καναλάρχη

Μειώσεις ενοικίων: Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες τον Δεκέμβριο