Ικανοποιητικές τριμηνιαίες επιδόσεις, στη βάση της υγιούς ζήτησης και παρά τις πληθωριστικές πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα, αναμένει η Axia Research για τον ΟΠΑΠ, στο πλαίσιο των προβλέψεων της χρηματιστηριακής για τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα που θα ανακοινώσει ο όμιλος.

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου 2023 την Τετάρτη 13 Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η εταιρεία αναμένεται να δημοσιεύσει ένα σταθερό σύνολο τριμηνιαίων αποτελεσμάτων λόγω της αυξημένης ζήτησης για (σχεδόν όλα) τα παιχνίδια της και του καλού ελέγχου του opex (λειτουργικές δαπάνες), παρά τη χαμηλότερη επισκεψιμότητα (συγκριτικά με τους αγώνες του FIFA World Cup τον Δεκέμβριο του 2022) και την πώληση της Betano που είχε ενισχύσει την κερδοφορία το δ’ τρίμηνο του 2022.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Axia Research προβλέπει ότι το GGR (καθαρά έσοδα προ εισφορών) του ομίλου θα διαμορφωθεί στα 567,4 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2024 (+4,9% σε ετήσια βάση), τα EBITDA στα 197,4 εκατ. ευρώ (-2,6% σε ετήσια βάση) και τα καθαρά κέρδη στα 121,8 εκατ. ευρώ ή 4,4% χαμηλότερα σε ετήσια βάση.

Στο σύνολο του 2023, το GGR αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2,074 δισ. ευρώ (+7% σε σύγκριση με το 2022), τα EBITDA στα 717,2 εκατ. ευρώ (-2,6% σε ετήσια βάση) και τα καθαρά κέρδη στα 429,5 εκατ. ευρώ ή 1,5% χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος.

Όσον αφορά το μέρισμα, ο ΟΠΑΠ έχει ήδη διανείμει 1 ευρώ ανά μετοχή ως προμέρισμα, ενώ η Axia εκτιμά ότι ο όμιλος θα μπορούσε να διανείμει επιπλέον 0,65 ευρώ ανά μετοχή ως τελικό μέρισμα για το 2023.

Παρά τη χαμηλότερη επισκεψιμότητα σε τριμηνιαία βάση, τα έσοδα ύψους 10 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2022 από συνεργάτες (που δεν είναι επαναλαμβανόμενα λόγω της πώλησης της Betano) και ο αντίκτυπος της υψηλότερης στοιχηματικής πληρωμής (betting payout) στις αρχές του δ’ τριμήνου του 2023 (η υψηλή απόδοση των στοιχημάτων είχε επηρεάσει τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου), δίνουν τη δυνατότητα στην χρηματιστηριακή να αναμένει από τον ΟΠΑΠ ότι θα ανακοινώσει ένα σταθερό set τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, που θα υποστηρίζεται από το συνολικά θετικό μακροοικονομικό αντίκτυπο στην Ελλάδα, καθώς και από:

  • τις βελτιώσεις στις στοιχηματικές πληρωμές κατά το τελευταίο δίμηνο,
  • τα υψηλότερα έσοδα από το Τζόκερ και το Λόττο μετά τις αυξημένες χρεώσεις ανά στήλη και για τα δύο παιχνίδια (προσαρμογές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου),
  • τη συνεχιζόμενη ζήτηση για το διαδικτυακό στοίχημα, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα online καζίνο.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Axia Research περιμένει από τη διοίκηση να δώσει guidance για το 2024, καθώς επίσης και να δώσει περαιτέρω στοιχεία για:

  • τη νέα διαδικτυακή προσφορά από τον ΟΠΑΠ (i-lottery: ψηφιακός διαδραστικός κόμβος ψυχαγωγίας),
  • τις προσδοκίες από Τζόκερ/Λόττο μετά την εισαγωγή νέων concepts στα παιχνίδια, αλλά και την κατακόρυφη άνοδο των τιμών και
  • το νέο παιχνίδι EuroJackpot.

Διαβάστε ακόμη:

Πλειστηριασμοί: Το ημιτελές hotel στην Κύθνο και το εμπορικό κέντρο στην Αργυρούπολη (pics)

London Institute for Healthcare Engineering: Προσκλητήριο για συνέργειες με ελληνικές εταιρείες (pics)

Eurogroup: 6 μήνες «φωτιά» για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2025

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ