Η ΔΕΠΑ, για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, αποτελεί συνώνυμο της προμήθειας φυσικού αερίου για την ελληνική αγορά. Σήμερα έχει αποκτήσει μια πιο ολοκληρωμένη και ανεπτυγμένη μορφή, διεισδύοντας στα νέα μονοπάτια που χαράσσει ο δρόμος της ενεργειακής μετάβασης. Οπως αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος Κώστας Ξιφαράς, ο στρατηγικός της σχεδιασμός, που υλοποιείται και θα συνεχιστεί τη νέα χρονιά, δίνει ώθηση στην εταιρεία να χτίσει τις γέφυρες με το ενεργειακό αύριο, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο και καινοτομία, με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

«Είναι στρατηγική μας επιλογή να υποστηρίζουμε την ανάπτυξη υποδομών που συμβάλλουν στην αλλαγή του ενεργειακού μείγματος της χώρας, όπως η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλεξανδρούπολη, ο αγωγός IGB και ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη». Πρόκειται για έργα σχεδιασμένα για να αυξήσουν τις δυνατότητες τροφοδοσίας και αποθήκευσης, αλλά και για να παρέχουν τη δυνατότητα στο μέλλον να αξιοποιηθούν και καθαρές μορφές ενέργειας. Για να επιτευχθεί ο στόχος της μετατροπής της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο και να μεγιστοποιηθεί η διάδοση της χρήσης φυσικού αερίου αξιοποιούνται τεχνολογίες αιχμής, όπως το small scale LNG και το CNG. Αντίστοιχα, μέσω του διαρκώς αναπτυσσόμενου δικτύου πρατηρίων Fisikon, προάγεται η αεριοκίνηση και ταυτόχρονα δίνεται έμφαση στη δημιουργία μιας βιώσιμης και αποδοτικής εφοδιαστικής αλυσίδας LNG για τις θαλάσσιες μεταφορές, δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική ναυτιλία.

Τους τελευταίους μήνες, στην κατανάλωση φυσικού αερίου παρατηρείται μια διαρκής μείωση. Ο επικεφαλής της ΔΕΠΑ Εμπορίας εξηγεί ότι είναι αποτέλεσμα αφενός των υψηλών τιμών που έφερε η διεθνής ενεργειακή κρίση αφετέρου των μέτρων και των κινήτρων που έδωσαν η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και οι ήπιοι χειμώνες. Με την αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά και την αποκλιμάκωση των τιμών αναμένεται σταδιακά να ανακάμψει και η κατανάλωση από τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες.

Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, η κύρια πηγή της αυξημένης ζήτησης θα προέλθει από τη χρήση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, λόγω της υποκατάστασης του άνθρακα και του λιγνίτη, στο πλαίσιο των στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ως μεταβατικό καύσιμο, το φυσικό αέριο εκτιμάται ότι θα παραμείνει και τις επόμενες δεκαετίες στο ενεργειακό μείγμα, στην πορεία προς την πλήρη απανθρακοποίηση της χώρας. «Είναι στρατηγική μας επιλογή να υποστηρίζουμε την ανάπτυξη υποδομών που θα οδηγούν στην αλλαγή του ενεργειακού μείγματος της χώρας, με ισχυρή απολιγνιτοποίηση. Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε για μια Ελλάδα που θα αποτελεί ενεργειακό κόμβο», τονίζει ο κ. Ξιφαράς. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχει συστηματικά σε επενδύσεις, όπως η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλεξανδρούπολη, η οποία θα έχει καύσιμο φυσικό αέριο και αργότερα πράσινα καύσιμα, υποκαθιστώντας τρεις ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες.

Πρόσφατα, η εταιρεία προχώρησε και σε μία ακόμα σημαντική κίνηση εξωστρέφειας με τη συμμετοχή της με 35% στο μετοχικό κεφάλαιο της FIER THERMOELECTRIC, η οποία αναπτύσσει την πρώτη θερμική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Αλβανία, ενώ έχει συναφθεί και πολυετής σύμβαση βάσει της οποίας η ΔΕΠΑ θα προμηθεύει το φυσικό αέριο για τη λειτουργία του.

Οι παραπάνω κινήσεις εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, που περιλαμβάνει την παρουσία της εταιρείας σε σημαντικές αγορές όπως της Βουλγαρίας εδώ και χρόνια, της Ιταλίας από το 2022, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας μέσα στο 2023, ενώ ακολουθεί και η Αυστρία. Παράλληλα, η εταιρεία πρόσφατα υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την ENERGOCOM, την κρατική εταιρεία προμήθειας αερίου της Μολδαβίας, στο πλαίσιο των διμερών συναλλαγών που προωθεί με τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας αναφέρει ότι πυξίδα θα αποτελέσουν τα νέα εργαλεία και η τεχνολογία που διαθέτει.

Η παρουσία της ΔΕΠΑ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ενισχύεται διαρκώς με την ανάπτυξη ενός πράσινου χαρτοφυλακίου σε φωτοβολταϊκά πάρκα, που υπερβαίνει τα 800 MW και με στόχο το 1 GW. Η εταιρεία μελετάει παράλληλα την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά, με στόχο την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας ενέργειας που θα διοχετεύεται στο δίκτυο τις μέρες και ώρες με χαμηλή δυναμικότητα των ΑΠΕ. Στο ίδιο πλαίσιο στρέφεται και στα πράσινα καύσιμα. Εχει ήδη κάνει την αρχή για την αξιοποίηση του υδρογόνου και του βιομεθανίου ως καύσιμα, συμμετέχοντας και αναπτύσσοντας καινοτόμα, πιλοτικά προγράμματα που υπηρετούν την εθνική ενεργειακή στρατηγική.

Διαβάστε ακόμη 

Νομοσχέδιο – αιγιαλός: Πλατφόρμα για… καταγγελίες και διαγωνισμοί για παραλίες με «τιμές εφορίας»

Πρεμιέρα για τις χειμερινές εκπτώσεις – Aυξημένες οι προσδοκίες των εμπόρων

Με υψηλή κερδοφορία η Aviareps Ηellas του Γιάννη Γρύλου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ