business stories

Digital Realty: Μετατρέπει την Ελλάδα σε διεθνή ψηφιακό κόμβο, ο ρόλος της Lamda Hellix

  • Μιχάλης Κοσμετάτος


Το νέο μήνυμα από τον αμερικανικό κολοσσό προς την ελληνική κυβέρνηση για μεγάλες επενδύσεις. Η εξαγορά που άλλαξε τα δεδομένα, τα νέα data centers, στόχοι που θέτει ο Απόστολος Κάκκος

Το έδαφος προετοίμασε ο Απόστολος Κάκκος, με όσα είχε δηλώσει σε πάνελ του Delphi Economic Forum πριν από δυο περίπου μήνες. Ο Πρόεδρος και CEO της Lamda Hellix μίλησε στα μέσα του Μαΐου για προγραμματισμένες επενδύσεις σε multitenant data centers στην Ελλάδα από την εταιρεία του, με οικονομικό αντίκτυπο που θα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ για το σύνολο του ΑΕΠ σε επίπεδο δεκαετίας.

Και αυτή ήταν, προφανώς, η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. Αρχές Νοεμβρίου του 2020, η είδηση της εξαγοράς της Lamda Hellix από τoν αμερικανικό εισηγμένο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) όμιλο Digital Realty ερμηνεύθηκε από την αγορά ως προάγγελος σημαντικών επενδύσεων ύψους μερικών … εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην χώρα μας για την δημιουργία date centers.

Οι συνθήκες ωρίμασαν και το timing για την έναρξη αυτών των κινήσεων φαίνεται ότι έφθασε ή τουλάχιστον, πλησιάζει… Μετά από 8 μήνες, χωρίς μεγάλη καθυστέρηση δηλαδή, οι εξελίξεις δρομολογούνται. Ο ισχυρός άνδρας της Digital Realty, επικεφαλής της για την Ευρώπη, Ντέιβιντ Ρούμπεργκ, έστειλε ένα νέο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση -σε επαφές του μαζί της- για μεγάλες επενδύσεις από τον αμερικανικό κολοσσό, που ίσως ξεπεράσουν και το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ.

Οι προθέσεις της Digital Realty δεδομένες, το ίδιο και η ψήφος εμπιστοσύνης της προς την Ελλάδα, την οποία εξ’ αρχής επιθυμούσε να καταστήσει ως έναν διεθνή ψηφιακό κόμβο αντίστοιχο εκείνου που έχει αναπτύξει στην Γαλλία, ειδικότερα στην πόλη της Μασσαλίας.

Αυτό, οι Αμερικάνοι leaders του κλάδου, οι οποίοι διαχειρίζονται +285 μηχανογραφικά κέντρα σε 48 μητροπόλεις, σε 24 χώρες -σε όλες τις ηπείρους- θα το πετύχουν μέσω της παρουσίας τους στην Lamda Hellix, την οποία ενσωμάτωσαν από τα τέλη του 2020 στο παγκόσμιο δίκτυο τους. Ενός βραβευμένου παρόχου, με ολοκληρωμένες υπηρεσίες data center στη Νοτιοανατολική Ευρώπη…

Οι στόχοι

Όπως είχε γράψει το newmoney, ο Απόστολος Κάκκος τόνισε –μεταξύ πολλών άλλων- την δυνατότητα και την προοπτική να μετεξελιχθεί η Ελλάδα σε ένα νέο hub υποβρυχίων καλωδίων με μεγάλο data gravity λόγω της στρατηγικής γεωπολιτικής της θέσης, ενώ, επικαλέσθηκε και το παράδειγμα της Μασσαλίας, που μόνο τα τελευταία 5 χρόνια έχει προσελκύσει επενδύσεις άνω των 250 εκατ. ευρώ για την επέκταση νέων συστημάτων υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών, καθιερώνοντας την ως κέντρο διασύνδεσης Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

Αναφέρθηκε, επίσης, ο κ. Κάκκος στη σπουδαιότητα των επενδύσεων για το μέλλον της Ελλάδας, όχι μόνο σε υποδομές αλλά στην ποιότητα, την καινοτομία και το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Στους στόχους της Lamda Hellix και του ομίλου προστέθηκε η ανάπτυξη  νέων κτιριακών  υποδομών που θα επιτρέπουν τη διασύνδεση των πελατών και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, παρέχοντας υπηρεσίες κεντρικής και απλοποιημένης διαχείρισης όλων των κέντρων (multi-tenant neutral data centers) και όπως έχει εξηγήσει ο CEO της «ο ψηφιακός μετασχηματισμός οδηγεί και στην μετεξέλιξη των data centers σε centers of data exchange, όπου η διασυνδεσιμότητα και ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών είναι στο επίκεντρο».

Και κατέληξε: «Δημιουργούμε ένα ευρύ οικοσύστημα (communities of interests) επιχειρήσεων, cloud, content και telecom providers που θα μπορούν να  ανταλλάσσουν  δεδομένα εύκολα, γρήγορα, με αξιοπιστία και ασφάλεια δημιουργώντας Data gravity στην Ελλάδα».

Λίγο πριν είχε αναφερθεί στην επιτάχυνση των αναπτυξιακών επενδυτικών πλάνων της εταιρείας με νέα world-class data centers, ικανά να ενισχύσουν τον ρόλο της Ελλάδας ως τον πλέον ανερχόμενο και σημαντικό κόμβο στην νέα Ψηφιακή Εποχή ( 5G, Cloud & Big Data, AI, IoT, Industry 4.0.).

Η εξαγορά της Lamda Hellix από την Digital Realty ανοίγει νέους δρόμους, καθώς οι Αμερικάνοι αρχικώς φέρονται να είχαν αποφασίσει την προώθηση επενδύσεων αναβάθμισης του data center της εταιρείας που εξαγόρασαν, αλλά πολύ σύντομα το «ελληνικό πλάνο» τους αναβαθμίσθηκε και επεκτάθηκε.

Ο άνθρωπος πίσω από το μεγάλο deal

Ο Απόστολος Κάκκος, ένας από τους experts της τεχνολογίας, είναι ο άνθρωπος ο οποίος πιστώθηκε το μεγάλο deal της εξαγοράς του νο1 «παίκτη» της Ελλάδας στην αγορά παροχής υπηρεσιών data centers από τον πολυεθνικό όμιλο Digital Realty. Τόλμησε και δικαιώθηκε. Ίδρυσε την Lamda Hellix πριν από …19 ολόκληρα χρόνια, όταν η δραστηριότητα που θεωρείται το core αντικείμενο της, βρισκόταν, εκείνο τον καιρό, σε «νηπιακή ηλικία» στην Ελλάδα.

Ο ίδιος ηγήθηκε του προ ετών management-byout μέσω του οποίου αποκτήθηκε ο μετοχικός έλεγχος της εταιρείας, βίωσε τη δημιουργία του Athens Data Center Campus, του μεγαλύτερου κόμβου ψηφιακής διασύνδεσης στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή και, εν τέλει, ενέταξε την ελληνική εταιρεία στο «άρμα» ενός τεχνολογικού κολοσσού.

To Athens Data Center Campus απέκτησε «σάρκα και οστά» το 2003 και είναι εγκατεστημένο σε στρατηγική τοποθεσία στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, καθιστώντας το γεωπολιτικό κόμβο βαρύνουσας σημασίας που συνδέει Ευρώπη, Ασία και Αφρική.

Οι νέες, μεγάλες επενδύσεις που δρομολογεί η Digital Realty υπερβαίνουν κατά πολύ την έννοια της αναβάθμισης του και ανεβάζουν πολύ υψηλότερα τον πήχη.

Μετά την εξαγορά της Lamda Hellix, η Digital Realty απέκτησε πρόσβαση σε ένα εξαιρετικά σημαντικό connectivity hub, σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές της περιοχής και σημαντικής πύλης εισόδου. Στον άμεσο σχεδιασμό της περιέλαβε τη δημιουργία δύο ακόμη data centers στην Ελλάδα, με επίκεντρο το Athens Data Center Campus… Πλάνο που υπηρετεί το management team της Lamda Hellix, που με επικεφαλής τον Απόστολο Κάκκο συνεχίζει να ηγείται στην επόμενη ημέρα της ανάπτυξής της.

Διαβάστε περισσότερα

Η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα απειλή για την ανάπτυξη – Οι φόβοι για οικονομία και τουρισμό

Πώς κέρδισε τον διαγωνισμό για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ο Προκοπίου

Κουρέματα ενοικίων: Οδηγίες από την ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις COVID από Μάρτιο 2020 έως και τον Μάιο 2021