Σε πανηγυρικό κλίμα και με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του διευθύνοντος συμβούλου του αμερικανικού ομίλου Digital Realty, Bill Stein πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγο τα εγκαίνια του τρίτου, και μεγαλύτερου, Data Center της Lamda Helix, που πλέον μετονομάζεται σε Digital Realty. Την παρουσίαση της μεγαλύτερης υποδομής που διαθέτει σήμερα η Ελλάδα στο κομμάτι των κέντρων δεδομένων ονόματι «Athens 3» αλλά και του rebranding της εταιρείας έκανε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της –πρώην – Lamda Hellix κ. Απόστολος Κάκκος.

«Oι νέες αυτές εγκαταστάσεις θα προσθέσουν την αναγκαία χωρητικότητα και θα ενισχύσουν περαιτέρω τις συνδεδεμένες κοινότητες δεδομένων που έχουν αναπτυχθεί στα data centers μας. Η συνεχής επένδυσή μας στην Ελλάδα θα παρέχει κρίσιμες υποδομές για τη χώρα, που είναι απαραίτητες για την επιτάχυνση της εισόδου των παρόχων cloud και περιεχομένου στην αγορά και που συμβάλλουν περαιτέρω στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την οικονομική ανάπτυξη», σημείωσε σχετικά ο κ. Κάκκος.

Από την πλευρά του ο κ. Bill Stein, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Digital Realty, ανέφερε: «Η Digital Realty είναι στην ευχάριστη θέση να επεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα, με τα ATH-3 και ATH-4 να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για carrier – neutral data center χωρητικότητα στην αγορά. Αποτελεί σημαντικό μέρος της ολοκληρωμένης στρατηγικής της Digital Realty για τη Μεσόγειο, η οποία θα επιτρέψει στους πελάτες να δημιουργήσουν νέες διαδρομές δικτύου με χαμηλότερο χρόνο απόκρισης στην Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική».

Αριστερά ο κ. Bill Stein, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Digital Realty και δεξιά ο Απόστολος Κάκκος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Hellix

 Η Digital Realty, που εξαγόρασε την Lamda Helix προ διετίας, έχει ετοιμάσει ένα πολυεπίπεδο πλάνο επενδύσεων προκειμένου να βρίσκεται στην «αιχμή» του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας την ώρα που όλοι οι μεγάλοι «παίκτες» του cloud computing ανακοινώνουν σειρά επενδύσεων στη χώρα μας. Μάλιστα η ίδια θα γίνει ο «φορέας» μέσα απ’ τον οποίο θα δημιουργήσει η Amazon Web Services τη δική της υποδομή εγκαθιδρύοντας την «τοπική ζώνη» στην Αθήνα. Κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στο επόμενο δίμηνο.

«Η Digital Realty θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, υποστηρίζοντας το όραμα μας, και θα φέρει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής επανάστασης τη χώρα μας δημιουργώντας μία σειρά από υποδομές στη χώρα», επισήμανε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός. «Και δεν είναι μόνο η Digital Realty αλλά κι άλλες μεγάλες εταιρείες που δρομολογούν αντίστοιχες επενδύσεις στη χώρα μας. Κι αυτό μας επιτρέπει  να κάνουμε άλμα, να ξεπεράσουμε τα χρόνια υστέρησης και από ουραγοί να γίνουμε πρωταγωνιστές στην ψηφιακή μετάβαση», πρόσθεσε ο κ.Κυριάκος Μητσοτάκης.  

 Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο ιδρυτής της εταιρείας κ. Απόστολος Κάκκος, εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες και ξεκινούν οι εργασίες για την ανέγερση και δημιουργία του –ακόμα μεγαλύτερου – «Athens 4». Επίσης η εταιρεία έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για μία αντίστοιχη επένδυση στο Ηράκλειο της Κρήτης («Heraklion 1»).  

«Από τότε που πραγματοποιήθηκε η εξαγορά της Lamda Hellix από την Digital Realty, έχουμε δεσμεύσει σημαντικούς πόρους για την ενοποίηση των συστημάτων, των λειτουργειών και των διαδικασιών μας και είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που τώρα είμαστε σε θέση να μετονομαστούμε κάτω από το brand “Digital Realty” και να επικεντρωθούμε στον κοινό σκοπό που έχει παγιώσει την παρουσία της Digital Realty σε όλο τον κόσμο: να βοηθήσουμε στη διάπλαση μιας ενοποιημένης παγκόσμιας εταιρείας της οποίας η αποστολή είναι να συνδέει εταιρείες και δεδομένα με τολμηρούς νέους τρόπους που τροφοδοτούν την καινοτομία που καθορίζει το μέλλον μας», τόνισε ο κ. Κάκκος.

Σε ό,τι αφορά το «Athens, τίθεται σε δοκιμαστική λειτουργία και αναμένεται ως τον επόμενο μήνα να λειτουργήσει κανονικά μετά και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης επένδυσης 70 εκατ. ευρώ. Το νέο κέντρο δεδομένων είναι χωρητικότητας 6,8 MW και στις εγκαταστάσεις του θα μπορεί να στεγάσει πάνω από 50.000 servers. Διαθέτει 3.100 τμ συνολικού εξοπλισμένου χώρου που βρίσκονται σε συνολικές κτιριακές εγκαταστάσεις άνω των 8.600 τμ. Επίσης είναι μέρος του Athens Data Center Campus, του συμπλέγματος κέντρων δεδομένων της πρώην Lamda Hellix, νυν Digital Realty και θα διασυνδεθεί με τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις, «Athens 1» και «Athens 2».  

«Αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα, ξεκίνησε με την Lamda Hellix, συνεχίζεται ως Digital Realty. Είναι μόνο μία ψηφίδα, από ένα πολύ όμορφο και πολύχρωμο μωσαϊκό το οποίο αφορά στον χάρτη της καινοτομίας στην πατρίδα μας, όπου πραγματικά συντελείται μία μικρή επανάσταση», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Δεν έχω κρύψει τη φιλοδοξία μου: Σε πέντε χρόνια ο κλάδος της τεχνολογίας να συμμετέχει κατά 10% στο ΑΕΠ της πατρίδας μας», πρόσθεσε.  

Τα data centers φιλοξενούν, ως γνωστόν, τα δεδομένα και την πληροφορία που διακινείται μέσω του Διαδικτύου. Ως αποτέλεσμα, η αύξηση των data centers είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τις επενδύσεις για την ανάπτυξη υποβρύχιων καλωδίων οπτικών ινών που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του Ιντερνετ.  

Τέτοιου είδους επενδύσεις δρομολογεί η Lamda Hellix που επέκτεινε, πριν από μερικές ημέρες, τη συνεργασία της με την Grid Telecom, θυγατρική εταιρεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).  

«Πέραν των υπηρεσιών που προσφέρουν, τα data centers αποτελούν υποδομές που προσελκύουν επενδύσεις και ενισχύουν την παραγωγικότητα σε άλλα πεδία της οικονομίας, αναβαθμίζοντας ευρύτερα την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού. Εκτιμάται ότι κάθε 1 ευρώ επενδύσεων στον χώρο των data centers αποφέρει συνολικά 8,23 ευρώ στην οικονομία σε βάθος δεκαετίας, ενώ η προστιθέμενη αξία των επενδύσεων της Digital Realty εκτιμάται ότι θα αποφέρει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.  

Στη σημερινή εκδήλωση είχαν παρουσία μεταξύ άλλων ο υπ. Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδης, ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπ. Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, ο πρέσβης των ΗΠΑ κ. Τζορτζ Τσούνης, βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κοκ  

Διαβάστε επίσης

Ο Σαμαράς με όλη τη ΝΔ και η «βαριά χειραψία», το Nammos και ο σεΐχης του Abu Dhabi, το mega deal του Γερμανού και το χρυσό συμβόλαιο του μετρό

Οικογένεια Αγγελόπουλου: Νέα ανατροπή με «μυστικές διαθήκες» και ακύρωση των πλειστηριασμών για τη σύζυγο του Κων. Αγγελόπουλου και την κόρη της

Trizoni Exclusive – Η πιο εντυπωσιακή ψαριέρα της Ελλάδας