business stories

Δύο νέα deals στα ακίνητα από Βrook Lane και Invel αξίας €150 εκατ.

  • Στεφανία Σούκη


To deal της Brook Lane αφορά το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Alpha Bank, ενώ η Invel αποκτά δύο συγκροτήματα γραφείων σε Μιλάνο και Ρώμη

Δύο νέα deals στο real estate φέρνει το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, το πρώτο, κοντά στα 30 εκατ. ευρώ, από την ιδιαίτερα κινητική το τελευταίο διάστημα Brook Lane, η οποία ανεβάζει έτσι την αξία του χαρτοφυλακίου της στην Ελλάδα στα πέριξ των 230 εκατ. ευρώ και το δεύτερο από την Invel, τη βασική μέτοχο της Prodea Investments AΕΕΑΠ, η οποία επενδύει κεφάλαια 120 εκατ. ευρώ στην Ιταλία.

Ειδικότερα, όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Alpha Bank, αν και οι οριστικές υπογραφές για την πώληση αργούν ακόμη, η Brook Lane φαίνεται ότι είναι αυτή που κερδίζει στο …νήμα. Στον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Alpha Bank μέσα στο Δεκέμβριο, η Brook Lane ήταν αυτή που παρέμεινε μέχρι το τέλος (μαζί με τουλάχιστον έναν ακόμη διεκδικητή) και σε αυτήν τώρα καταλήγουν τα ακίνητα.

Στην πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας είχαν προκριθεί πέντε προσφορές, ωστόσο στο επόμενο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών έμειναν εκτός εταιρείες που είχαν εμφανιστεί αρχικά όπως η Trastor και η Orilina.

Οσον αφορά την τιμή στην οποία θα «κλείσει» η συναλλαγή, πληροφορίες τοποθετούν το τίμημα κοντά στα 30 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή λογιστική αξία του εν λόγω χαρτοφυλακίου αντιστοιχεί σε 23,8 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο αφορά την εταιρεία ΑΕΠ Αττικής ΙΙ A.E., με το ακίνητο των 16,8 στρεμμάτων στο Παλαιό Φάληρο όπου έχει κατασκευαστεί από τον άλλοτε κραταιό όμιλο του Μπάμπη Βωβού, το εμπορικό κέντρο South Polis με το συγκρότημα που είναι μισθωμένο στην εταιρεία πολυκινηματογράφων και ψυχαγωγίας Village, καθώς και την Jumbo. Στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται και δύο κτίρια γραφείων στο Χαλάνδρι στην οδό Παπανικολή. Ως προς τα πλάνα για το South Polis που είναι και το μεγαλύτερο ακίνητο, κατά τις πληροφορίες,  το τμήμα του ακινήτου που είναι σήμερα κενό θα μετατραπεί, πιθανότατα σε σύγχρονους χώρους γραφείων.

 

South Polis

Η Brook Lane, με επικεφαλής τον Αζίζ Φράνσις, ήταν -και παραμένει όπως φαίνεται- ιδιαίτερα κινητική έχοντας προχωρήσει τους τελευταίες μήνες σε μεγάλες συμφωνίες για αγορές ακινήτων κυρίως με τράπεζες αλλά και με ιδιώτες πωλητές. Με την Alpha Bank, ο όμιλος είχε κάνει την πρώτη του μεγάλη συμφωνία στο εγχώριο real estate πέρυσι για το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του ομίλου Βωβού, ύψους άνω των 95 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, μέσα στο Νοέμβριο, η Eurobank ανακοίνωσε τη συμφωνία με την εταιρεία για την πώληση των δύο χαρτοφυλακίων ακινήτων project Opus και Resi, στο πλαίσιο αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου ακινήτων που βρίσκονται υπό την κυριότητά της. Οι εν λόγω συναλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν προσεχώς για μία συμφωνία που αφορά χαρτοφυλάκια με περίπου 370 ακίνητα συνολικής αξίας 84 εκατ. ευρώ. Η Brook Lane δίνει σταθερά το «παρών» σε όλους τους διαγωνισμούς ακινήτων που «βγαίνουν» από τις τράπεζες, ενώ, σύμφωνα με τους επιτελείς της δεν υφίσταται στα σχέδιά πλάνο για τη δημιουργία Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας.

Στην Ιταλία η Invel

Εκτός Ελλάδος πραγματοποιήθηκε η νέα συμφωνία της Invel, το μεγάλο επενδυτικό σχήμα στον τομέα εκμετάλλευσης ακίνητης περιουσίας, γνωστότερο στην Ελλάδα και από την συμμετοχή του ως βασικός μέτοχος στην μεγαλύτερη εισηγμένη ΑΕΕΑΠ της χώρας, την Prodea Investments ΑΕΕΑΠ.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της θέσης της στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Invel, η οποία ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2013 με σκοπό την αξιοποίηση ευκαιριών στις ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων κι επιτελικό το ρόλο του Κρις Παπαχριστοφόρου, προχώρησε στην πρόσθετη απόκτηση δύο συγκροτημάτων γραφείων σε Μιλάνο και Ρώμη, σε μία συναλλαγή ύψους 120 εκατ. ευρώ. Επί του παρόντος, η Invel διαχειρίζεται ακίνητα αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ στην Ευρώπη, κυρίως επαγγελματικά αλλά και ξενοδοχειακά.

Τώρα, με τη νέα κίνηση στην ιταλική αγορά, το χαρτοφυλάκιο της «Invel Real Estate» στη γειτονική χώρα, ξεπερνά σε αξία τα 750 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας γραφεία και εμπορικά ακίνητα, ενώ ταυτόχρονα εκπονείται σχέδιο ανάπτυξης πολυτελών κατοικιών σε μικρότερη κλίμακα.

Η επένδυση αφορά κτίριο γραφείων έκτασης 28.000 τ.μ. που εδρεύει στην οδό Paolo di Dono, στην ανατολική περιοχή EUR της Ρώμης, από την DeA Capital Real Estate SGR S.p.A. Το ακίνητο μισθώνεται σε πελάτες «υψηλής φερεγγυότητας», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι επιτελείς του ομίλου, όπως η Unilever, η Philips και η Swiss Post. Η EUR είναι μια δημοφιλής περιοχή κατοικιών και επιχειρήσεων νότια του κέντρου της Ρώμης, με ισχυρό δίκτυο μεταφορικών συνδέσεων, στην οποία έχουν την έδρα τους πολλές πολυεθνικές εταιρείες και δημόσιοι φορείς, όπως η Confindustria, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Επικοινωνιών.

Paolo di Dono

Παράλληλα, μέσω ξεχωριστής συναλλαγής αγοράστηκε συγκρότημα γραφείων έκτασης 12.000 τ.μ. στο Μιλάνο, ακριβώς πάνω από τον σταθμό Famagosta του μετρό στην οδό San Vigilio. To εμβληματικό κτίριο σχεδιάστηκε από το διάσημο αρχιτέκτονα Gio Ponti και πριν την πώληση ανήκε στην ιταλική εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας Aedes Siiq. Σύμφωνα με τον Francesco Molinari, υπεύθυνος επενδύσεων της Invel στην Ιταλία «έχουμε ήδη επεκτείνει σημαντικά τόσο τις επενδύσεις όσο και την ομάδα μας στην Ιταλία τον τελευταίο χρόνο, και συνεχίζουμε να εντοπίζουμε ευκαιρίες ανάπτυξης κεφαλαίων για να δημιουργήσουμε αξία στο ήδη υπάρχον χαρτοφυλάκιό μας αλλά και μέσω νέων εξαγορών.»

San Vigilio

Το «ιταλικό αποτύπωμα» της Invel έρχεται να προστεθεί σε μεγάλες στρατηγικές τοποθετήσεις που έγιναν την τελευταία επταετία σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια.