Σχεδόν έναν χρόνο μέσα στο λεγόμενο «κρυπτο-χειμώνα», οι αναλυτές, οι επενδυτές και οι ειδικοί στα cryptos, πίστευαν ότι θα μπορούσαν τουλάχιστον να κατανοήσουν, αν όχι να προβλέψουν τις κινήσεις στο οικοσύστημα. Αντ’ αυτού, μέχρι σήμερα προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν ακόμα και τις κινήσεις μιας ημέρας.

Κάτι τέτοιο έγινε και προχθές. Προς στιγμή επικράτησε πανικός, καθώς διαδόθηκε η είδηση πως κάποιος «σήκωσε» 55.000 bitcoin από το ανταλλακτήριο Binance. Επρόκειτο για κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 1,1 δισ. δολαρίων.

Ποιος θα έκανε κάτι τέτοιο και τι θα σήμαινε μια κίνηση πανικού με την απόσυρση από την αγορά ενός τόσο μεγάλου παίκτη;

Αποδείχθηκε τελικά ότι επρόκειτο για μια σειρά συναλλαγών σε μια ημέρα στο συγκεκριμένο ανταλλακτήριο. Όχι ότι τα έκανε καλύτερα τα πράγματα. Γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας καταγραφής δεδομένων CryptoQuant, ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός bitcoin που έφυγε από το κορυφαίο ανταλλακτήριο σε ένα 24ωρο από τότε που λειτουργεί.

Με το βασικό κρυπτονόμισμα να κινείται περίπου στα 20.000 δολάρια και με τις απόψεις ως προς το μέλλον των κρυπτονομισμάτων να διίστανται, πολλοί είναι οι επενδυτές οι οποίοι δείχνουν πως θεωρούν ότι… δεν είναι καιρός για ρίσκα. Και γι’ αυτό το λόγο αποσύρονται από την αγορά, καταγράφοντας «εξόδους» μεγαλύτερες και από αυτή του Μαρτίου 2020 όταν το bitcoin κατέρρευσε στα 17.600 δολάρια.

Σε αυτό το πνεύμα της εποχής, με το γενικότερο φόβο ως προς τι θα “φέρει” το γεωπολιτικό σκηνικό, η αναμενόμενη ύφεση λόγω της ενεργειακής κρίσης το χειμώνα και οι πληθωριστικές πιέσεις, οι επενδυτές δείχνουν μια απροθυμία να μείνουν στα κρυπτονομίσματα.

Έτσι εξηγείται και η εκροή- μαμούθ στο Ether, ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ σε μόλις δύο ημέρες (το προπερασμένο διήμερο), παρά τις ελπίδες ότι το Merge που περικόπτει την κατανάλωση ενέργειας του κρυπτονομίσματος κατά 99% θα το οδηγούσε σε ράλι.

Στο διάγραμμα καταγράφονται οι εκροές (και εισροές) bitcoin στο ανταλλακτήριο Binance

Τα «φαντάσματα»

Αν πάντως κάποιοι επενδυτές ρευστοποιούν εσπευσμένα τώρα, οι περισσότεροι -κυρίως retail- που μπήκαν στα κρυπτονομίσματα το περασμένο έτος, καταγράφουν βαριές απώλειες. Και, καθώς φαίνεται, αναμένουν ένα ράλι για να κλείσουν τις θέσεις τους, σύμφωνα με έκθεση της Morgan Stanley.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα ποσοστό ρεκόρ του αγορασμένου bitcoin, 78%, δεν έχει χρησιμοποιηθεί καθόλου για οποιαδήποτε συναλλαγή το τελευταίο εξάμηνο. Αυτό το φαινόμενο, επισημαίνει η αναλύτρια της Morgan Stanley, Σίνα Σα, έχει αυξητική τάση. Κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές που αγόρασαν ή δέχτηκαν bitcoin εδώ και περισσότερο από 6 μήνες πριν, διακρατούν τις θέσεις τους με την ελπίδα να ανακάμψουν οι τιμές.

Οι εκτιμήσεις της τράπεζας αναφέρουν το υπολειπόμενο 22% του bitcoin διακρατούν βραχυπρόθεσμοι επενδυτές. Η Morgan Stanley λέει ότι οι όγκοι συναλλαγών πέφτουν σε όλα τα ανταλλακτήρια εκτός από το Binance, το οποίο χαμήλωσε τους δασμούς για BTC trading στο μηδέν τον Ιούλιο με σκοπό να αυξήσει το μερίδιο αγοράς του.

Και το ETF που έχασε 1,2 δισ.

Στο βαρύ αυτό κλίμα έρχεται να προστεθεί και η βαρύτατη αιμορραγία που καταγράφει το πρώτο ETF που έχει ως υποκείμενο στοιχείο του την τιμή του bitcoin.

Ακριβώς έναν χρόνο μετά την εντυπωσιακή αφετηρία του asset στις αγορές, το Bitcoin ETF (το οποίο έκανε το πιο πετυχημένο ντεμπούτο στην ιστορία των ETFs, συγκεντρώνοντας 1 δισ. δολάρια στο NYSE μόνο σε μια βδομάδα), σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar Direct, καταγράφει απώλειες οι οποίες ξεπερνούν το 70%.

Το Bitcoin ETF είχε καταφέρει να εγγράψει 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά μετά τη γιγαντιαία μεταβλητότητα που επέδειξε, έχει περιορίσει το ενεργητικό στα 624 εκατ. δολάρια.

Διαβάστε ακόμη

Διονύσης Χιντζίδης: «Οι νέες εξαγορές και το πλάνο ανάπτυξης της Performance Technologies»

Δουλειά στη Μόσχα ή στην Κωνσταντινούπολη; Ο Δημήτρης Ιτούδης περιγράφει τις διαφορές

Intra-K Energy: Νέο mega φωτοβολταϊκό 250 MW μέσω της DNC Energy