Από το πρώτο στάδιο των αγορών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, καταλήγοντας σε ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 70 ακινήτων αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ, στη φάση της αξιοποίησης, με αιχμή τα τουριστικά ακίνητα, την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Κύπρου και τη δημιουργία Επενδυτικής Ακινήτων.

Αυτό είναι το επόμενο στοίχημα του Θεόδωρου Δουζόγλου, του ομογενούς επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός στη χώρα μας το 2015 όταν πλειοδότησε με 23 εκατ. ευρώ για το φιλέτο της οικογένειας Βάρδη, το ιστορικό «Πεντελικόν» της Κηφισιάς, συγκεντρώνοντας έκτοτε ουκ ολίγα ακίνητα από τα μεγάλα χαρτοφυλάκια, όπως αυτά των τραπεζών, του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, του ΟΤΕ κ.τ.λ.

Τώρα ο κ. Δουζόγλου, τον οποίο δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν χαρακτηρίσει «μυστηριώδη» αφού ουδέποτε έχει εμφανιστεί δημόσια, ενώ και οι όποιες εξαγορές του στην Ελλάδα έχουν γνωστοποιηθεί ανεπίσημα, ετοιμάζεται, κατά τις πληροφορίες, να περάσει στην επόμενη φάση του επιχειρηματικού του σχεδίου. Παράλληλα, με τους επιτελείς του να κρίνουν ως πιο ώριμες τις συνθήκες, θέλει να ξεκινήσει και τις πρώτες επενδύσεις για την αξιοποίηση των ακινήτων ιδιοκτησίας του, αρχής γενομένης από τα ξενοδοχειακά ακίνητα.

Το rebranding για τον όμιλο, ο οποίος έχει ήδη από τον περασμένο Απρίλιο στο τιμόνι του τον Λαυρέντη Αλβέρτη -γνωστό στο εγχώριο επιχειρείν από την προηγούμενη πορεία του στον όμιλο Κοντομηνά και πιο πρόσφατα στην Ravago-, συνοδεύεται και από τη μετακόμιση των γραφείων του από τα βόρεια προάστια και το ξενοδοχείο «Πεντελικόν» όπου βρίσκονται σήμερα, στο κέντρο της Αθήνας, σε νέα ιδιόκτητα «ρετιρέ» επί της οδού Πανεπιστημίου. Στο τραπέζι έχει μπει και η δημιουργία (ή συμμετοχή μέσω εισφοράς ακινήτων) ανώνυμης εταιρείας επενδύσεων ακίνητης περιουσίας με το βλέμμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ τον δρόμο για το Χρηματιστήριο της Κύπρου, νωρίτερα μέσα στο 2020, έχει λάβει η μητρική του ομίλου SCD.

Από τον τουρισμό  ξεκινά η αξιοποίηση

Σήμερα το χαρτοφυλάκιο των 70 περίπου ακινήτων του ομίλου Δουζόγλου στην Ελλάδα χωρίζεται σε πέντε μεγάλα clusters, το τουριστικό-ξενοδοχειακό, τα γραφεία, τις πολυτελείς κατοικίες, τις αποθήκες και τα οικόπεδα προς αξιοποίηση. Τα περισσότερα από αυτά έχουν αποκτηθεί στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, ωστόσο ο ίδιος, από τη Βενεζουέλα όπου ζούσε μόνιμα μέχρι πριν από 2,5 χρόνια, είχε προχωρήσει ήδη από την περασμένη εικοσαετία σε αγορές αρκετών -μικρότερων- ακινήτων κυρίως σε Αθήνα και Κεφαλλονιά. Τη μεγαλύτερη αξία έχει το τουριστικό χαρτοφυλάκιο, που περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή μεγάλα τουριστικά ακίνητα σε Αθήνα, Πειραιά αλλά και Μύκονο, με τον σχεδιασμό να περιλαμβάνει αξιοποίηση αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Στον τουρισμό, το πρώτο project, το οποίο ήδη βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού, αφορά το πρώην ξενοδοχείο «Mistral» στον Πειραιά, το οποίο αγοράστηκε πριν από μια τριετία περίπου. Το ξενοδοχείο της Καστέλλας πρόκειται να μετατραπεί σε μονάδα 4 αστέρων, με το χρονοδιάγραμμα της λειτουργίας του να τοποθετείται προς το τέλος του 2020, ενώ οι αποφάσεις για την ξένη αλυσίδα που θα αναλάβει τη διαχείρισή του αναμένεται να ληφθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Αντίστοιχες αποφάσεις αναμένονται και για το ιστορικό «Πεντελικόν» (φωτό), που παραμένει μέχρι σήμερα κλειστό φιλοξενώντας μόνο τα προσωρινά γραφεία του ομίλου και αποτελεί ουσιαστικά το μεγάλο φιλέτο από τα ξενοδοχειακά ακίνητα του ομίλου. Για το εμβληματικό κτίριο, που θα κλείσει οσονούπω έναν αιώνα ζωής, εκκρεμούν ακόμη δικαστικές αποφάσεις μετά τις προσφυγές, στο πλαίσιο της διαμάχης με τους πρώην ιδιοκτήτες, την οικογένεια Βάρδη. Εδώ, πάντως, το σχέδιο περιλαμβάνει τη λειτουργία ξενοδοχείου, συνοδευόμενο πιθανότατα από πολυτελή διαμερίσματα (serviced apartments) που θα μπορούν να διατεθούν προς πώληση και να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του ξενοδοχείου.

Οι επαφές με υπερπολυτελείς αλυσίδες βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πλήρη εξέλιξη, ενώ το επενδυτικό πλάνο για την ανακαίνιση της μονάδας μπορεί να απορροφήσει κεφάλαια περί τα 20 εκατ. ευρώ. Το «Πεντελικόν» θα είναι το δεύτερο ξενοδοχειακό ακίνητο προς αξιοποίηση από το συνολικό χαρτοφυλάκιο.

Από τα πλέον σημαντικά ακίνητα του ομίλου είναι και αυτό που αγοράστηκε από τον ΟΤΕ, επί της Σταδίου, ένα από τα τελευταία ακίνητα της οδού, στον αριθμό 15, πλησίον της Παλιάς Βουλής. Για το συγκεκριμένο ακίνητο, τα στελέχη του ομίλου πραγματοποιούν επαφές εξετάζοντας εναλλακτικές (ξενοδοχείο, γραφεία, εμπορικά καταστήματα, μεικτή χρήση) για την καλύτερη αξιοποίησή του.

Εκτός Αθηνών, στη Μύκονο, οι συνολικές επενδύσεις που δρομολογούνται, με βάση τον προγραμματισμό του ομίλου, αντιστοιχούν σε κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ για την παράλληλη λειτουργία του ξενοδοχείου «Λητώ», του συγκροτήματος βιλών που αγοράστηκε από την οικογένεια Αγγελόπουλου και ενός resort 140 δωματίων στην παραλία Ελιά. Ως προς το τελευταίο, στόχος είναι να υλοποιηθεί σε συνεργασία με ένα διεθνές brand το οποίο εξειδικεύεται στη λειτουργία ξενοδοχειακών πολυτελών μονάδων που απευθύνονται σε πελάτες με υψηλά οικονομικά βαλάντια. Για το ξενοδοχείο «Λητώ», το οποίο είχε αποκτηθεί με τίμημα στα 17 εκατ. ευρώ από το ΤΑΙΠΕΔ, οι καθυστερήσεις για την αξιοποίησή του οφείλονται σε δικαστική εμπλοκή του ομίλου με τον ενοικιαστή του ξενοδοχείου.

Από τα ξενοδοχειακά ακίνητα που δίνουν εισόδημα αυτή τη στιγμή στον όμιλο είναι και το 4 αστέρων «Athenaeum Smart Hotel» στη λεωφόρο Συγγρού, το οποίο έχει αγοραστεί και λειτουργεί από την ομάδα του «Athenaeum», ενώ επίσης εισόδημα δίνουν και οι 11 βίλες που αγοράστηκαν από την οικογένεια του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου στη Μύκονο, καθώς επίσης και ένα συγκρότημα στην Κεφαλλονιά που είχε αγοραστεί στο παρελθόν. Συνολικά από το χαρτοφυλάκιο του ομίλου, το ποσοστό των μισθωμένων ακινήτων του αντιστοιχεί στο 90%.