“Η αντικατάσταση ολόκληρου του Διοικητικού Συμβουλίου σε μία Γενική Συνέλευση δεν συνάδει με τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ”, υποστηρίζει στο ελαφρώς αναθεωρημενο σχέδιο αναδιοργάνωσης που ανάρτησε χθες στην ιστοσελίδα της, η διοίκηση της εταιρείας.

Λίγες εβδομάδες πριν την κρίσιμη γενική συνέλευση των μετόχων που φέτος θα καθορίσει την τύχη του μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου έπειτα από μια σκληρή διαμάχη μεταξύ των μετόχων, η πλευρά Μπόμπολα-Κούτρα, τάσσεται υπέρ των σταδιακών αλλαγών στην διοίκηση, επισημαίνοντας ότι η ανεξαρτησία είναι σημαντική ωστόσο όταν δεν “συνοδεύεται από την επαρκή εμπειρία και γνώση του αντικειμένου των κατασκευών, η αξία της είναι περιορισμένη”. Όπως σημειώνεται, η δική της πρόταση, έναντι της πρότασης Καλλιτσάντση που ζητά πλήρη αναδόμηση του ΔΣ, διασφαλίζει συνέχεια και σταθερότητα στην εταιρεία. Στόχος, όπως αναφέρεται είναι ένα ισχυρό διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα καθοδηγεί τη διοίκηση και θα εμπλουτιστεί, με έμπειρα στελέχη εκτός της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. “Ένας ισχυρός CEO, ένας CFO και ένας CHRO είναι απαραίτητοι σε επίπεδο ομίλου, όπως και στελέχη σε επίπεδο επιχειρηματικών τομέων υπεύθυνα για την εκτέλεση της στρατηγικής των τομέων βάσει της καθοδήγησης του ομίλου”.

Σημειώνεται μάλιστα ότι για τη μετάβαση σε αυτή τη νέα εποχή, μια ενδιάμεση περίοδος από το σημερινό status-quo θα διασφαλίσει την επιχειρησιακή συνέχεια και τον ομαλό μετασχηματισμό της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

«Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι ένα ζωντανός οργανισμός με χιλιάδες εργαζόμενους και πωλήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ – οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του οργανισμού” αναφέρεται στην πρόταση αναδιάργανωσης.

Στα προτεινόμενα νέα μέλη, είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Λάμπρος Παπακωσταντίνου επικεφαλής της Virtus International Partners LP, η οποία διαχειρίζεται το επενδυτικό fund, “Virtus South European Fund” και ο κ. Κωνσταντίνος Ανδρεόπουλος, νομικός σύμβουλος της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων.

Στόχος της νέας μεταρρύθμισης είναι η ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου ύψους 1,3 δισ, ευρώ, η επιστροφή μερισμάτων στους μετόχους και η κατάλληλη προετοιμασία της εταιρείας για την νέα γενιά έργων παραχώρησης αξίας 7 δισ. ευρώ. Η διοίκηση της Ελλάκτωρ επαναλαμβάνει το σχέδιο να ηγηθεί ενός ομίλου που θα επικεντρωθεί στις κατασκευές, τις παραχωρήσεις και τα έργα περιβάλλοντος, αξιοποιώντας την πολύχρονη τεχνογνωσία της και την εμπειρία της στα μεγάλα και σύνθετα έργα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις δραστηριότητες της Κύπρου που όπως αναφέρεται βρίσκονται υπό έλεγχο. Παρά τις τελευταίες εξελίξεις και την απόφαση των κυπριακών αρχών για πενταετή αποκλεισμό της θυγατρικής του ομίλου από τα δημόσια έργα, η εταιρεία εκτιμά ότι οι δραστηριότητες της ΗΛΕΚΤΩΡ στην Κύπρο δεν θα έχουν αντίκτυπο στον όμιλο.