Ποινή φυλάκισης πέντε ετών επέβαλε στον Μπένι Στάινμετς (Beny Steinmetz) ελβετικό δικαστήριο, καθώς έγιναν δεκτές οι κατηγορίες περί δωροδοκίας προκειμένου εταιρεία συμφερόντων του Ισραηλινού μεγιστάνα να αποκτήσει δικαιώματα εξόρυξης στα ορυχεία Simandou στη Γουινέα.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2006 και αφορά τα ορυχεία Simandou στη νοτιοανατολική Γουινέα, που εκτιμάται ότι διαθέτουν τα πλέον ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο. Είχε, δε, χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς στον τομέα των εξορυκτικών δραστηριοτήτων φέρνοντας στο φως τις συχνά αθέμιτες πρακτικές για τον έλεγχο των φυσικών πόρων της Αφρικής.

Ο 64χρονος Στάινμετς που κατέχει επίσης γαλλική ιθαγένεια, κατηγορούνταν για δωροδοκία δημόσιων αξιωματούχων στη Γουινέα, προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο των αποθεμάτων σιδήρου στη χώρα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο επιχειρηματίας μέσω της Beny Steinmetz Resources Group (BSRG) πλήρωσε ποσά ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων ώστε η BSRG να αποκτήσει δικαιώματα εξόρυξης στα ορυχεία Simandou. Αρχικά τα δικαιώματα αποκτήθηκαν από τη Rio Tinto, αλλά ανακλήθηκαν με το αιτιολογικό των καθυστερήσεων στην ανάπτυξη του project. Ορισμένες από τις δωροδοκίες εμφανίζονταν να έχουν πληρωθεί μέσω ελβετικών τραπεζών, χρησιμοποιώντας εταιρικά “κελύφη”.

Το 2013 οι αμερικανικές δικαστικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για την υπόθεση και ένα χρόνο αργότερα η κυβέρνηση της Γουϊνέας απεφάνθη πως η συναλλαγή ήταν αποτέλεσμα διαφθοράς, κάτι που από την πρώτη στιγμή αντέκρουσε η BSRG.

Ο Στάινμετς, το όνομα του οποίου είχε συνδεθεί προ ετών με την Invel Real Estate και τη συμμετοχή της τελευταίας στην Πανγαία ΑΕΕΑΠ, αρνήθηκε τις κατηγορίες και παρότι κατοικεί στο Ισραήλ, μετέβη στη Γενεύη προκειμένου να υπερασπιστεί την αθωότητά του.

Τελικώς, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα, το ελβετικό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Στάινμετς, επιβάλλοντας πενταετή ποινή φυλάκισης και πρόστιμο 50 εκατ. Ελβετικών φράγκων. Εκπρόσωπος του επιχειρηματία ανέφερε ότι θα ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ισραηλινός επιχειρηματίας εμπλέκται σε υποθέσεις διαφθοράς. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ξένο τύπο, ανακρίθηκε τουλάχιστον μία φορά από τις ισραηλινές αρχές και πρόσφατα καταδικάστηκε ερήμην για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στη Ρουμανία, σε μια υπόθεση που πιστεύεται ότι συνδέεται με το σκάνδαλο δωροδοκίας της Γουινέας.

Διαβάστε ακόμη: 

Brexit: Χωρίς δασμούς, μόνο με ΦΠΑ, τα εμπορεύματα από Ηνωμένο Βασίλειο (πίνακας)

Δεξαμενόπλοια: Οι εφοπλιστές πληρώνουν… κι από την τσέπη τους! 

ΑΑΔΕ: 5 δισ. νέα ληξιπρόθεσμα στο 11μηνο