Της Στεφανίας Σούκη

Χαμηλότερο του αναμενόμενου ήταν το ενδιαφέρον για τη μακροχρόνια παραχώρηση του πρώην Esperia Palace στην οδό Σταδίου και τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο 5 αστέρων, στο πλαίσιο της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας που «τρέχει» το υπουργείο Εργασίας και ειδικά ο ΕΦΚΑ για την αξιοποίηση μεγάλων, κενών ακινήτων ασφαλιστικών ταμείων στο κέντρο της Αθήνας.

Παρά την… ουρά των επενδυτών που είχαν χτυπήσει κατά καιρούς και πιο πρόσφατα την πόρτα του ΕΦΚΑ, τελικά, τα σχήματα που κατέβηκαν στο σχετικό διαγωνισμό ήταν μόλις τρία, ενώ μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται κι ένας νεοεισερχόμενος όμιλος, ισραηλινών συμφερόντων, που αναζητεί εδώ και καιρό το δρόμο για την είσοδό του στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο διαγωνισμό υποβλήθηκε προσφορά καταρχάς από τoν όμιλο Fattal, ο οποίος διαχειρίζεται τα ξενοδοχεία Leonardo Hotels, διαθέτοντας αυτή την στιγμή πάνω από 150 ξενοδοχεία ανά την Ευρώπη (και στην Κύπρο) και διευρύνει αυτή την περίοδο περαιτέρω την παρουσία του στην ευρωπαϊκή αγορά, εντάσσοντας στα πλάνα του και την Ελλάδα.

Οι δύο άλλες προσφορές υποβλήθηκαν από ισάριθμα σχήματα, που περιλαμβάνουν μεγάλα διεθνή ονόματα στο κομμάτι της διαχείρισης τα οποία μάλιστα το τελευταίο διάστημα ακολουθούν ιδιαίτερα επιθετική πολιτική στη χώρα μας: Πρόκειται για το σχήμα της YASBEK, λιβανέζικων συμφερόντων από κοινού με τον όμιλο της Marriott, που ενώνουν για δεύτερη φορά τις δυνάμεις τους, αφού το δίδυμο ήδη προετοιμάζει το νέο πολυτελές Autograph στην oδό Ακαδημίας, με ορίζοντα λειτουργίας νωρίς μέσα στο 2019 αλλά και τον γαλλικό όμιλο της Accor, η οποία έχει συμμαχήσει με μεγάλο εγχώριο όμιλο επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, τον όμιλο Βερούκα της γνωστής αλυσίδας Bazaar.

Σημειωτέον ότι, για την ευρύτερη περιοχή, ο όμιλος της Accor έχει συμφωνήσει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι για το brand της MGallery και με τον όμιλο Λασκαρίδη για το νέο πολυτελές ξενοδοχείο του ομίλου στην περιοχή του Συντάγματος στην οδό Κριεζώτου, το οποίο θα λειτουργήσει προς το τέλος του επόμενου έτους.

Εστω κι αν υπήρξε η συμμετοχή στη διαδικασία «ηχηρών» ονομάτων εντός κι εκτός του ξενοδοχειακού κλάδου, υπήρξαν και εξίσου «ηχηρές» απουσίες με τα αίτια να αναφέρονται στο γεγονός των πολλών περιορισμών που έθετε η προκήρυξη, με ιδιαίτερα «σφιχτούς» όρους, ενώ δεν είχαν λείψει και οι καταγγελίες για «φωτογραφικές» προδιαγραφές. Εκτός της διαδικασίας έμεινε, παρά το αρχικό ενδιαφέρον, όπως είχε ακουστεί στην αγορά, ο όμιλος του Ιβάν Σαββίδη που, όπως λεγόταν, αναζητούσε την κατάλληλη ευκαιρία για την κάθοδό του στην Αθήνα μετά το Μακεδονία Παλάς της Θεσσαλονίκης, o όμιλος της Wyndham, ο οποίος συνεργάζεται στη χώρα μας με τη γνωστή εταιρεία διαχείρισης Zeus International, ο όμιλος της Hyatt που ήταν επίσης μεταξύ των γνωστών ονομάτων, τα οποία είχαν ακουστεί κ.α..

Στο πρώην ξενοδοχείο Esperia Palace, στην οδό Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω στεγαζόταν μέχρι το 2010 ξενοδοχείο 4 αστέρων και 176 δωματίων, ενώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών είχαν γίνει κι άλλες προσπάθειες αξιοποίησής του χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Όπως επισημαίνεται στη σχετική προκήρυξη μακροχρόνιας μίσθωσης, «το ξενοδοχείο εδράζεται επί γηπέδου συνολικής επιφάνειας 1.183 τ.μ. και αναπτύσσεται σε κτήριο συνολικής επιφάνειας 12.235 μ2, που αποτελείται από 2 υπόγεια, ισόγειο, ημιόροφο, 9 ορόφους και δώμα. Το ξενοδοχείο κατασκευάστηκε το έτος 1961 και λειτούργησε εξ’ αρχής ως ξενοδοχείο».

Όπως προβλέπεται, ο μισθωτής που θα κερδίσει το διαγωνισμό, θα προχωρήσει σε εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης για τη λειτουργία του ξενοδοχείου με προδιαγραφές διεθνούς αλυσίδας 5 αστέρων. Οι εργασίες θα εκτελεστούν από τον ανάδοχο, με δικές του δαπάνες ελαχίστου ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, χωρίς το ποσό αυτό να συμψηφίζεται με κανένα τρόπο με το καταβαλλόμενο μίσθωμα». Ο ΕΦΚΑ θα εισπράττει μηνιαίο μίσθωμα τουλάχιστον 54.210 ευρώ καθώς και ανεξάρτητο ποσοστιαίο μίσθωμα επί του κύκλου εργασιών. To ανεξάρτητο ποσοστιαίο μίσθωμα επί του κύκλου εργασιών, πλέον των πάσης φύσεως εσόδων εκμετάλλευσης, ορίζεται ως 1,2% επί του συνόλου του κύκλου εργασιών, μόνο εφόσον ο ετήσιος κύκλος εργασιών του νέου ξενοδοχείου είναι ίσος η μεγαλύτερος των 6 εκατ. ευρώ. Αν ο κύκλος εργασιών πλέον των πάσης φύσεως εσόδων εκμετάλλευσης για ένα οικονομικό έτος υπολείπεται των 6 εκατ. ευρώ, δεν καταβάλλεται ανεξάρτητο ποσοστιαίο μίσθωμα επί του κύκλου εργασιών για το έτος αυτό.

Ως προς το προφίλ των υποψηφίων επενδυτών, θα πρέπει να διαθέτουν αποδεδειγμένη εμπειρία και εξειδίκευση, κατά τα πέντε τελευταία έτη (2013 – 2017) συνεχώς, στη λειτουργία και διαχείριση τουλάχιστον μίας ξενοδοχειακής υποδομής κατηγορίας πέντε αστέρων και άνω δυναμικότητας άνω των 150 δωματίων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό καθώς και αποδεδειγμένη εμπειρία στη λειτουργία και διαχείριση ξενοδοχειακών υποδομών οι οποίες να έχουν μέσο όρο του συνολικού κύκλου εργασιών τους άνω των 10 εκατ. ευρώ για τα τελευταία πέντε έτη (2013 – 2017).