Το ενδεχόμενο διορισμού νέας διοίκησης στην MLS με απόφαση δικαστηρίου, αξιοποιώντας το νομικό πλαίσιο που εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Folli Follie, εξετάζουν οι εποπτικές Αρχές.

Αν και το ενδεχόμενο αυτό υπήρχε ως επιλογή εδώ και καιρό, οι διαρκείς διαβεβαιώσεις της υφιστάμενης διοίκησης Καματάκη προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πως είναι θέμα χρόνου η δημοσιοποίηση των αναμορφωμένων οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2019 και του νέου business plan της εταιρείας, είχαν καθυστερήσει τις όποιες πρωτοβουλίες.

Ωστόσο, η μηδαμινή, ουσιαστικά, πρόοδος που καταγράφεται στην υπόθεση της αποτύπωσης της πραγματικής οικονομικής κατάστασης της εταιρείας φαίνεται να επιταχύνουν τις εξελίξεις. Όπως έχει αναφέρει το newmoney, ο ορκωτός ελεγκτής Ν. Παγώνης της PKF Ευρωελεγκτική που υπέγραψε την έκθεση επισκόπησης των οικονομικών καταστάσεων εξαμήνου 2019, είχε ζητήσει να παραιτηθεί των καθηκόντων του, κάτι που ωστόσο δεν ήταν δυνατόν να συμβεί. Ο ορκωτός είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα προχωρήσει στον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της MLS, ιδιαίτερα σε σχέση και με το ζήτημα της συνεχιζόμενης  δραστηριότητας (going concern) της εταιρείας.

Αμφιβολία για τη συνέχιση της λειτουργίας

Τους προβληματισμούς αυτούς διατύπωσε και επισήμως σε επιστολή του προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η επιστολή με ημερομηνία 15 Ιουνίου βρίσκεται σε γνώση του Newmoney και βάσει αυτής προκύπτει πως ο ορκωτός ελεγκτής εγείρει ζήτημα ουσιαστικής αμφιβολίας όσον αφορά τη συνέχιση της λειτουργίας της MLS.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ορκωτού γίνεται λόγος για ευρήματα που προέκυψαν έπειτα από έλεγχο και συγκεκριμένα ότι το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων έχει καταστεί αρνητικό (στις 31/12/2019), για αρνητικό κύκλο εργασιών το 2020 λόγω επιστροφών εμπορευμάτων από πελάτες αλλά και λόγω των πιστωτικών που εκδόθηκαν, για αρνητικούς βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες και ταμειακές ροές, για σημαντικές λειτουργιές ζημιές και σημαντική υποτίμηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ταμειακών ροών.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι απουσιάζει αναλυτικό και τεκμηριωμένο Business plan και, το κυριότερο, ο ορκωτός αναφέρει πως υπάρχει ένα υπογεγραμμένο binding term sheet με την εταιρεία Corinth Investments AG (σ.σ. ο φερόμενος, όπως έχει αναφέρει το Newmoeny στρατηγικός επενδυτής), το οποίο όμως έχει ημερομηνία 30 Ιουλίου 2020 (!). Ο ορκωτός της PKF Ευρωελεγκτική ζητά με την επιστολή του στις 15 Ιουνίου comfort letter απευθείας από την εταιρεία προκειμένου να μπορεί να τεκμηριωθεί ότι η συμφωνία είναι σε φάση υλοποίησης ή πρόκειται να υλοποιηθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, κάτι που δεν δόθηκε, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που ήθελαν την Corinth να μην βρίσκεται στην παρούσα φάση στο κάδρο των συζητήσεων.

Ο ορκωτός αναφέρει ότι υπάρχουν γεγονότα και συνθήκες τα οποία ενδέχεται να θέσουν σε αμφισβήτηση τη χρήση της λογιστικής βάσης συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας και ζητά σειρά στοιχείων και των ενεργειών που έχει πραγματοποιήσει η διοίκηση για την ανάταξη αυτής της κατάστασης.

Όλα αυτά έχουν επιτείνει τον προβληματισμό των Αρχών για την υπόθεση MLS και πλέον ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται να αξιοποιηθούν οι διατάξεις του άρθρου 40 παρ.2 του ν.4640/2019 που αφορά στην αντικατάσταση μελών της διοίκησης σε εισηγμένη εταιρεία. Πρακτικά, πρόκειται για το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Folli Follie, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να επιτυγχάνει με δικαστική απόφαση την αντικατάσταση της διοίκησης στην FFG προκειμένου να επιτευχθεί η εξυγίανσή της.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, στην περίπτωση της MLS εξετάζεται – χωρίς να είναι οριστικό σε ποιο βαθμό θα υλοποιηθεί – η αντικατάσταση μελών του ΔΣ της MLS και ο διορισμός νέων που θα λειτουργήσουν ως τοποτηρητές της εποπτικής Αρχής.  Το θέμα εξετάζεται από τις νομικές υπηρεσίες της Κεφαλαιαγοράς και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες η MLS καλείται να εξοφλήσει το ομόλογο (ΜΛΣ01) που εξέδωσε το 2016, με την εταιρεία να έχει προ πολλού σταματήσει να καταβάλλει τα κουπόνια και στα τρία ομόλογα που έχει εκδώσει.

Διαβάστε ακόμα:

Υπουργικό συμβούλιο: Φουλ οι μηχανές για το β’ εξάμηνο

Στο δεύτερο στάδιο το ΣΔΙΤ του Ultra-Fast Broadband των 700 εκατ. – Όλο το πλαίσιο του διαγωνισμού

Οι επιχειρηματίες που «βάζουν φωτιά» στις μηχανές αναζήτησης