τρόφιμα βρίσκονται, γενικώς, σε «πρώτο πλάνο» κατά την μακράς διάρκειας περίοδο της πανδημίας, όχι μόνο λόγω των αυξημένων πωλήσεων από τα ράφια των σούπερ μάρκετ της χώρας και της υψηλής κατανάλωσης, αλλά κι επειδή ως ευρύτερος κλάδος «τραβούν» …και το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Μια από τις ευκαιρίες που «είδαν» τα ελληνικά funds στην εγχώρια αγορά και δεν σκοπεύουν να αφήσουν «να πάει χαμένη» αποτελεί η περίπτωση της Eurocatering, η οποία φαίνεται να «οδεύει» προς την «αγκαλιά» της EOS Capital Partners – με επικεφαλής της ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα, τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και τ.Πρόεδρο της Lamda Development, Απόστολο Ταμβακάκη.

Στο ερώτημα «γιατί την Eurocatering;», ίσως, «απαντά» από μόνη της η πορεία της Νο1 εταιρείας νωπών οπωροκηπευτικών, στην Ελλάδα σε «βάθος» μιας 20ετίας, όσο και οι νέες προοπτικές ανάπτυξης της που «ανοίγονται» μπροστά της.

«Σήμα κατατεθέν» της ο «Φρεσκούλης», ο …leader της αγοράς τροφίμων στις έτοιμες σαλάτες, τις οποίες προτιμά ένα ιδιαίτερα ευρύ καταναλωτικό κοινό. Η παραγωγή της φθάνει τις 96.000 φρεσκοκομμένες συσκευασμένες σαλάτες ημερησίως, ενώ, τα αγαθά της γης (φρούτα και λαχανικά) τα οποία διοχετεύει στο εμπόριο, καλλιεργούνται σε 3.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα.

Η Eurocatering διαθέτει, επίσης έναν ιδιόκτητο στόλο από 65 φορτηγά ψυγεία που μεταφέρουν τα προϊόντα της σε 1.000 σημεία εξυπηρέτησης κάθε ημέρα, με τον τζίρο της να αυξάνεται στα 35,77 εκατ. ευρώ το 2019  από 30,2 εκατ. το 2018, με όλα τα μεγέθη της ανεβασμένα και τα καθαρά κέρδη στα 1,4 εκατ. ευρώ από 1,1 εκατ.

Η φιλοσοφία, η πορεία, οι επενδύσεις

Η ιστορία της ξεκινά από τον Ιούνιο του 2000 και το «πόστο» της στην Κεντρική Αγορά Αθηνών στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, από όπου τροφοδοτούσε εκατοντάδες σημεία λιανικής πώλησης, με ποιοτικά οπωροκηπευτικά. Και μετά από τόσα χρόνια, ήρθε η στιγμή να μπει στο portfolio των funds…

Στο «τιμόνι» της, ένας άνθρωπος προερχόμενος από οικογένεια η οποία είχε σχέση από παλαιότερες δεκαετίες με το χονδρεμπόριο φρούτων και λαχανικών και διατηρούσε επιχειρηματικές δραστηριότητες σε Λάρισα και Αθήνα, άρα διέθετε -λόγω παράδοσης- το απαραίτητο know how από το «σημείο εκκίνησης» της δικής του προσπάθειας.

Η βασική φιλοσοφία του ιδρυτή της και νυν διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας, Χρυσόστομου Μαυρόπουλου, που συνοψίζεται σε 10 απλές λέξεις «όραμα μας είναι να φέρνουμε υγεία στο τραπέζι του κόσμου », εξαργυρώθηκε με την αποδοχή του καταναλωτικού κοινού εξ’ αρχής, η οποία λειτούργησε ως «εφαλτήριο» για την ραγδαία εξέλιξη της επιχείρησης.

Το 2004 μπήκε …στο «παιχνίδι» ο «Φρεσκούλης», με την Eurocatering να διευρύνει την «γκάμα» των προϊόντων της και να δημιουργεί ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο υψηλής παραγωγικής δυναμικής στις Αχαρνές Αττικής, με προηγμένα μηχανήματα πλύσης, κοπής, αυτόματης συσκευασίας και συντήρησης. Το 2009 ήρθε η επέκταση των εταιρικών εγκαταστάσεων της στη Βόρεια Ελλάδα και το 2012 ενισχύθηκε το τμήμα logistics, με στόχο την απρόσκοπτη διανομή των προϊόντων της πανελλαδικά.

Το 2015 αποκτά νέες κεντρικές αποθήκες και γραφεία διοίκησης συνολικής στις Αχαρνές και επόμενος «σταθμός», το 2017, επένδυσε στην προσθήκη 3ης γραμμής στο εργοστάσιο, αυτόματου διαμορφωτή κιβωτίων στο συσκευαστήριο, νέων ψυκτικών θαλάμων κ.α. με την έκταση του εμβαδού των εγκαταστάσεών μας να αυξάνεται σε 4.600 τ.μ.

Ποια είναι τα αμέσως επόμενα σχέδια της; Όπως μεταφέρουν στο Newmoney πηγές της Eurocatering, σε αυτήν την φάση το «βάρος» πέφτει στον εκ νέου εμπλουτισμό της προϊοντικής της γκάμας: «Η διοίκηση εκτιμά πως οι επιπτώσεις από την πανδημία θα παραμείνουν ήπιες και από τη χρήση 2021, η εταιρεία θα μπορέσει να συνεχίσει την ανοδική της πορεία όπως και το 2020. Εξασφαλίζοντας την οικονομική της θωράκιση, θα μπορέσει να πετύχει τον στόχο της, δηλαδή να παραμένει η ηγετική εταιρεία ποιοτικών οπωροκηπευτικών και φρεσκοκομμένων σαλατών στην Ελλάδα και να πρωτοπορεί δημιουργώντας καινοτόμα προϊόντα.»

Δίκτυο Ελλήνων παραγωγών

Ο «Φρεσκούλης» και τα άλλα προϊόντα της Eurocatering (οπωροκηπευτικά ανάμικτα ή σκέτα, ολόκληρα ή κομμένα) εφοδιάζουν από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής/χονδρικής πώλησης τροφίμων και τις επιχειρήσεις του κλάδου της μαζικής εστίασης HO.RE.CA., μέχρι τα τοπικά καταστήματα οπωροκηπευτικών. Τα μανάβικα της γειτονιάς…

Το Δίκτυο Συμβολαιακής Γεωργίας της περιλαμβάνει περισσότερους από 50 Έλληνες παραγωγούς με σύγχρονα θερμοκήπια και υπαίθριες καλλιέργειες σε Τρίπολη, Μεσσηνία, Αρκαδία, Μαραθώνα, Κρήτη, Κορωπί, Θήβα, Χαλκίδα, Καστοριά, Αργολίδα, Βέροια, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Παράλληλα, απασχολεί πάνω από 300 εργαζόμενους.

H EOS και το «φλερτ» με τους Γάλλους

Όταν ενταχθεί στην «ομάδα» του EOS Capital Partners, η Eurocatering θα «φιγουράρει» δίπλα σε άλλες σημαντικές επενδύσεις του fund από τον κλάδο των τροφίμων στην Ελλάδα, όπως είναι οι Μινέρβα, Agrifreda αλλά και οι Cosmos Sport, Obrela Security Industries.

Προηγήθηκε, την Άνοιξη του 2020, η φημολογία που την ήθελε κοντά σε στρατηγική συνεργασία με την Bonduelle. Κύκλοι της αγοράς απέδωσαν το γεγονός ότι το συγκεκριμένο deal δεν προχώρησε στον αιφνίδιο θάνατο του Jerome Bonduelle, γιου του ιδρυτή του γαλλικού ομίλου. Το σχόλιο των ίδιων πηγών δίνει μια άλλη διάσταση στην υπόθεση:

«Έχουν γίνει επαφές από εταιρείες της Ευρώπης, οι οποίες έδειξαν ενδιαφέρον για την Eurocatering ΑΕ, αλλά ουδέποτε συνέπραξε με κάποια από αυτές στρατηγική συνεργασία…».

Σχόλιο για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η EOS Capital Partners θα αποκτήσει συμμετοχή στην Eurocatering δεν υπήρξε, χωρίς να σημαίνει ότι διαψεύδονται. Όπως τονίζεται, για οποιαδήποτε μετοχική αλλαγή ή επένδυση, η ενημέρωση θα γίνει μέσω επίσημης ανακοίνωσης…

Η ελληνική εταιρία συνδυάζει την επιτυχημένη επιχειρηματική διαδρομή των 20 χρόνων με μια πλούσια δράση στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της, ειδικά τώρα σε αυτήν την πολύ δύσκολη και κρίσιμη για όλους εποχή.

Από τον περασμένο Απρίλιο είναι γνωστή η απόφαση των ανθρώπων της να προσφέρουν, συνολικά, 3 τόνους προϊόντων, με τον αριθμό των αποδεκτών να ξεπερνά τους 1.000: στο νοσηλευτικό προσωπικό νοσοκομείων αναφοράς που υποδέχονται ύποπτα κρούσματα ή περιστατικά κορωνοϊού, στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων για την κάλυψη επισιτιστικών αναγκών των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων και το Γηροκομείο Αθηνών.