Πριν από λίγες ημέρες η M/Maritime βραβεύτηκε ως η Εταιρεία Φορτηγών Πλοίων της Χρονιάς για το 2019 (Dry Cargo Company of the Year) στο πλαίσιο των βραβείων Lloyd’s List Greek Shipping Awards. Hταν η πρώτη επίσημη εμφάνιση στην Ελλάδα του Γιάννη Μυτιληναίου ως πλοιοκτήτη. Ολοι ήθελαν να μάθουν πώς ένας επιτυχημένος στεριανός επιχειρηματίας εισήλθε στη ναυτιλία και αμέσως άρχισε να διαγράφει επιτυχημένη ρότα στην ποντοπόρο ναυτιλία.

Πριν από τρία χρόνια ίδρυσε τη ναυτιλιακή Μ/Μαritime, η οποία με την παραλαβή ενός επιπλέον πλοίου μεταφοράς ξηρού φορτίου τύπου Handysize στις 10 Ιανουαρίου του 2020 θα έχει υπό τη διαχείρισή της έναν στόλο 17 νεότευκτων φορτηγών πλοίων ξηρού φορτίου υψηλών προδιαγραφών, τα οποία έχουν ναυπηγηθεί στην Ιαπωνία.

Τα πλοία της M/Maritime είναι τελευταίας τεχνολογίας

Εχοντας ναυπηγήσει και παραλάβει μέσα σε τρία χρόνια περισσότερα από 10 πλοία από τα καλύτερα ναυπηγεία της Ιαπωνίας, η Μ/Μαritime δημιούργησε σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού με διακεκριμένους συνεργάτες σε όλους τους κλάδους της ναυτιλίας, σε ολόκληρο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στην Ιαπωνία. Η εταιρεία αποδεικνύει συνεχώς και επιβεβαιώνει ότι είναι γνήσιος υποστηρικτής των δεσμών Ελλάδας και Ιαπωνίας με αμέριστο σεβασμό στη μακροχρόνια και καλά εδραιωμένη σχέση των δύο χωρών στον τομέα της ναυτιλίας. Τον Μάιο του 2019 έγινε χορηγός στο International Bari Ship Conference στο Ιμαμπάρι της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ναυτιλιακής έκθεσης, αντίστοιχη αυτής των Ποσειδωνίων στην Ελλάδα. Ηταν η πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία -και μάλιστα ελληνική- που τίμησε με την υποστήριξή της την παράδοση των ιαπωνικών ναυπηγείων.

Επίσης, τον Μάρτιο του 2020 θα είναι και πάλι χορηγός στο Sea Japan International Confernce, στο πλαίσιο αντίστοιχης έκθεσης στο Τόκιο. Ιδιαίτερη σημασία για την Μ/Maritime είχε η υποστήριξη της 44ης Ιαπωνικής Εβδομάδας που έλαβε χώρα για πρώτη φορά στην Αθήνα, ενώ είναι υπερήφανος χορηγός της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας έχει μεταφράσει στα ιαπωνικά το διεθνώς αναγνωρισμένο διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΔΟΑ και το έχει αναβαθμίσει πλήρως εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020. Η Μ/Μaritime στηρίζει το ταξίδι του διεθνούς φήμης ιστιοπλόου στην κατηγορία Finn Γιάννη Μιτάκη και αθλητή του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το 2020.

Μέσα στα τρία χρόνια παρουσίας της, η Μ/Μaritime δεν έχει μεταφέρει μόνο 7,5 εκατομμύρια τόνους ξηρού φορτίου σε όλο τον κόσμο, αλλά έχει προσπαθήσει μέσα από την υποστήριξή της στις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού των 120 χρόνων από την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας, Εμπορίου και Ναυτιλίας (1899-2019) να μεταφέρει και τις αξίες που Ολυμπιακού Κινήματος και να συνεχίσει να προωθεί την Ελλάδα ως κορυφαία ναυτική δύναμη. Ολα τα ονόματα των πλοίων είναι ελληνικά και έχουν κατάληξη -.GR. Η λαμπρή και πολυσχιδής επιχειρηματική διαδρομή του Γιάννη Μυτιληναίου, παρότι σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, είναι αποσυνδεδεμένη από το στενό αντικείμενο των σπουδών του, αφού, ως γνωστόν, σε μια κοινή πορεία με τον αδελφό του Ευάγγελο από το 1980 μέχρι σήμερα μετέτρεψαν μια μικρή εμπορική εταιρεία ΕΠΕ σε ένα πολύ σημαντικό βιομηχανικό και κατασκευαστικό συγκρότημα διεθνούς εμβέλειας.

Με αφορμή την πρόσφατη βράβευση της M/Maritime από την Lloyd’s List, ο φειδωλός σε δηλώσεις Γιάννης Μυτιληναίος δέχτηκε να μιλήσει στο «business stories» και έδωσε το στίγμα της εταιρείας του στον άγνωστο μέχρι πρόσφατα για τον ίδιο χώρο της ναυτιλίας.

Οπως μας είπε: «Μετά από 35 χρόνια δουλειάς στη βιομηχανία και τις κατασκευές, το καλοκαίρι του 2016 πήρα την απόφαση να αποσυρθώ από τις δουλειές με τις οποίες παραδοσιακά ασχολήθηκα όλα αυτά τα χρόνια και να δραστηριοποιηθώ στη ναυτιλία, που είναι μια κατεξοχήν διεθνοποιημένη δραστηριότητα, η οποία μπορεί να ασκείται με επάρκεια και αποτελεσματικότητα από εταιρείες με έδρα την Ελλάδα, που είναι η χώρα που αγαπώ και θέλω να συνεχίσω να ζω παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες».

Η επιλογή του Γιάννη Μυτιληναίου να επενδύσει σε πλοία ξηρού φορτίου ήταν αναμενόμενη δεδομένης της σχετικής εμπειρίας του ως ναυλωτή για τα φορτία των επιχειρήσεων του. Για την επιλογή του να επενδύσει κυρίως σε νεότευκτα πλοία ο ίδιος λέει: «Οι συνεχώς αυξανόμενοι περιβαλλοντικοί περιορισμοί, ιδιαίτερα μετά την 1.1.2020, καθιστούν την κατασκευή και τη λειτουργία των πλοίων δαπανηρότερη. Την περίοδο που εξελίχθηκε το επενδυτικό μας πρόγραμμα έκρινα ότι η καλύτερη απάντηση στις προκλήσεις αυτές ήταν η αγορά πλοίων τελευταίας τεχνολογίας, πριν επιβληθούν οι νέοι πρόσθετοι περιβαλλοντικοί περιορισμοί, ώστε τα πλοία μας να έχουν οικονομική λειτουργία και οικολογικό προφίλ με ανταγωνιστικούς όρους».

Οπως ανέφερε ο ίδιος στον σύντομο χαιρετισμό του κατά την παραλαβή του βραβείου στην εκδήλωση των Lloyd’s List Awards, η M/Maritime είναι μία νέα εταιρεία, μόλις τριών ετών, με νέους ανθρώπους, με μέσο όρο ηλικίας κάτω των 38 ετών, ενώ στόλος της είναι επίσης νέος, με καράβια ηλικίας κατά μέσο όρο δύο ετών.

Φιλοδοξία του Γιάννη Μυτιληναίου είναι να μεταδώσει στα νέα παιδιά που στελεχώνουν τη ναυτιλιακή του εταιρεία τη συμπυκνωμένη γνώση και εμπειρία του στο επιχειρείν και να δημιουργήσει μια ναυτιλιακή εταιρεία-πρότυπο που θα έχει ενσωματώσει όλες τις καλές πρακτικές της ναυτιλιακής αγοράς, μπολιασμένες με τις συμβατές καλές πρακτικές που ο ίδιος χρησιμοποίησε στη στεριά για 35 ολόκληρα χρόνια με τεράστια επιτυχία. Η M/Μaritime είναι ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία, η οποία απασχολεί 40 εργαζόμενους και έχει έδρα την Ελλάδα.