Στη μακρά πορεία του επιχειρείν υπάρχουν πολλές ιστορίες ανθρώπων που, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλλαν, παρέμεναν στη σκιά του ισχυρού πατέρα τους, κάτι που συνήθως συνοδευόταν από μια μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο, με συνέπειες στην πορεία της ζωής τους.

Στη μακρά πορεία του επιχειρείν υπάρχουν πολλές ιστορίες ανθρώπων που, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλλαν, παρέμεναν στη σκιά του ισχυρού πατέρα τους, κάτι που συνήθως συνοδευόταν από μια μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο, με συνέπειες στην πορεία της ζωής τους.

Η περίπτωση του Γιώργου Νίκα, του ανθρώπου που σήμερα θεωρείται φυγάς απ’ τις αμερικανικές Αρχές για το περιβόητο διεθνές κύκλωμα εσωτερικής πληροφόρησης, δείχνει να εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία. Τουλάχιστον έτσι το προσεγγίζουν τα κοσμικά πηγαδάκια που έχουν στηθεί τις τελευταίες ημέρες αναζητώντας μια εξήγηση για το τι μπορεί να συνέβη και ο μοναχογιός του βιομήχανου Παναγιώτη Νίκα, που άφησε το στίγμα του στο ελληνικό επιχειρείν αλλά και μία μεγάλη περιουσία στην οικογένειά του, αναζητούσε το στάτους ενός πετυχημένου επενδυτή μέσω του γρήγορου και παράνομου κέρδους ρισκάροντας τα πάντα…

Τα σενάρια βέβαια, που συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις χτίζονται πάνω σε «ψήγματα αλήθειας», είναι πολλά. Και το ερώτημα δεν παύει να μένει αναπάντητο…

Ο ίδιος θα μεγαλώσει στο ασφαλές περιβάλλον που του παρείχε το όνομα Νίκας και μετά τις σπουδές του στην -τότε- ΑΣΟΕΕ ο πατέρας του θέλει να τον βάλει στην οικογενειακή επιχείρηση, την ομώνυμη αλλαντοβιομηχανία. Με το πέρασμα των χρόνων θα έχει την ευκαιρία και την άνεση να «τρέξει» δικά του πρότζεκτ, όπως τα Wendy’s, τα Haagen Dazs και αργότερα η Ελληνικός Γύρος, όμως ποτέ, όπως λένε κύκλοι της οικογένειας, δεν φαίνεται να επαρκούν για να κάνουν τον μεγαλοβιομήχανο Παναγιώτη Νίκα να εκτιμήσει το ταλέντο του νεαρού Γιώργου, που πάντα θα «γλυκοκοιτάζει» τις ΗΠΑ. Αυτό θα φανεί ιδιαίτερα στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, όταν ο Γιώργος θα φέρει από Αμερικανούς επενδυτές πρόταση εξαγοράς της αλλαντοβιομηχανίας, ύψους 150 εκατ. ευρώ, για να την απορρίψει ο πατέρας του και δύο χρόνια μετά να την πουλήσει στην Global Finance του Αγγελου Πλακόπητα αντί 60 εκατ. ευρώ!

Το γεγονός αυτό θα χαράξει ανεξίτηλα τις σχέσεις των δύο ανδρών και θα πυροδοτήσει εκ νέου πλείστα σενάρια, ιδίως από τη στιγμή που ο Γιώργος θα αφοσιωθεί πλέον σε δικά του πράγματα, ενώ ο πατέρας του αργότερα θα πάρει διαζύγιο από τη μητέρα του και στα τελευταία του χρόνια θα παντρευτεί τη δεύτερη σύζυγό του, η οποία διένυε μόλις την τέταρτη δεκαετία της ζωής της.

Προς τα τέλη της δεκαετίας του 90 θα παντρευτεί τη Μιράντα Πατέρα, της γνωστής οικογένειας εφοπλιστών

Ο Γιώργος πάλι είχε τη δική του οικογένεια να φροντίσει. Προς τα τέλη της δεκαετίας του ʼ1990 θα παντρευτεί τη Μιράντα Πατέρα, της γνωστής οικογένειας εφοπλιστών, με την οποία εκείνη την εποχή έκαναν αίσθηση στους κοσμικούς κύκλους ως ένα από τα πιο όμορφα και ταιριαστά νέα ζευγάρια των Αθηνών. Στην πορεία των χρόνων θα αποκτήσουν τρία παιδιά, τον Παναγιώτη, που 21 ετών σήμερα σπουδάζει στις ΗΠΑ, την έναν χρόνο μικρότερη Αλεξάνδρα και την έφηβη Νταίζη. Οσοι τους γνωρίζουν κάνουν λόγο για μία μεγάλη αγάπη. Παραδόξως ούτε αυτή άντεξε, με αποτέλεσμα ο Γιώργος και η Μιράντα να αποφασίσουν πριν από μερικά χρόνια να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους.Αυτός θα αναζητήσει την τύχη του στις ΗΠΑ έχοντας στο μεταξύ βάλει πωλητήριο στην εντυπωσιακή βίλα που είχε η οικογένεια στη Σαρωνίδα. Το διαμέρισμα στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν με τη θέα που κόβει την ανάσα θα γίνει πλέον η μόνιμη κατοικία του. Επίσης βασική του δραστηριότητα θα γίνει το trading μετοχών στο Χρηματιστήριο. Οπως φαίνεται από τις κατηγορίες με τις οποίες σήμερα βαρύνεται, το έκανε εκ του ασφαλούς και προφανώς με παράνομο τρόπο.

Τέτοιο που τον φέρνει αντιμέτωπο με τον βαρύ πέλεκυ της αμερικανικής Δικαιοσύνης και κηλιδώνει το όνομά του.

Οι αμερικανικές Αρχές τον αναζητούν και τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν παγώσει. Προτού εξαφανιστεί, έσπευσε να υποβάλει την παραίτησή του από την προεδρία της ομώνυμης αλλαντοποιίας, μια θέση που έλαβε μόλις πέρυσι για συμβολικούς λόγους από τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει στην ιδιοκτησία του τη βιομηχανία που κάποτε είχε ιδρύσει ο πατέρας του Γιώργου.

Τη θέση αυτή ο Γιώργος Νίκας την ήθελε προκειμένου να υπάρχει -έστω και τυπικά- σύνδεση της οικογένειας με την ομώνυμη βιομηχανία, αλλά και να υπάρχει ένας ουσιαστικός δίαυλος επικοινωνίας με τους νέους μετόχους και τη διοίκηση με την προοπτική μιας στενής συνεργασίας και συνεργιών με το άλλο επιχειρηματικό εγχείρημα του Γιώργου Νίκα που ακούει στο όνομα Μέγας Γύρος.

Οι επενδύσεις στις ΗΠΑ

Πρόκειται για ένα κοινό εγχείρημα που ξεκίνησε το 2007 μαζί με τον Νίκο Λούστα, τον άνθρωπο που άφησε το δικό του στίγμα στην αγορά ταχείας εστίασης από τη δεκαετία του ’90 και με τον οποίο ήδη από τα τέλη του ’90 είχαν δημιουργήσει την Ελληνικός Γύρος, την πρώτη βιομηχανία γύρου στην Ελλάδα, η οποία τελικά με το πέρασμα του χρόνου πέρασε και αυτή στα χέρια της Global Finance μαζί με την ίδια τη Νίκας.

Η Μέγα Γύρος, στην οποία αργότερα μπήκε ως επενδυτής και ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μέσω της Damma Holdings, θεωρείται σήμερα από τους μεγαλύτερους παίκτες μεταξύ των προμηθευτών της ταχείας εστίασης, βγαίνοντας μάλιστα και εκτός συνόρων, μια και το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές παράγοντας καθημερινά περίπου 35 τόνους κρεατοσκευασμάτων και σουβλάκια!

Λίγα χρόνια μετά και καθώς η Μέγα Γύρος είχε βάλει τις βάσεις στην ελληνική αγορά ο Γιώργος Νίκας, που ήδη έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στην αμερικανική αγορά, ενεργοποιεί σχέδιο επέκτασης της εταιρείας στις ΗΠΑ. Ετσι σχεδόν παράλληλα με τη δημιουργία το 2012 του πρώτου καταστήματος μιας, όπως θα εξελιχθεί, αλυσίδας ταχείας εστίασης στη Νέα Υόρκη με το όνομα «GRK Fresh Greek», θα καταρτιστεί σχέδιο για τη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου γύρου εκτός Ελλάδος.

Η επένδυση των περίπου 5 εκατ. ευρώ θα ολοκληρωθεί το 2015, όταν και το εργοστάσιο της Μέγα Γύρος, ή Mega Yeeros για τους αγγλόφωνους, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του με πρώτο πελάτη την GRK. Οι δουλειές μάλιστα πηγαίνουν τόσο καλά με τη διεύρυνση του πελατολογίου και των προϊόντων που παράγονται εκεί που πριν από μερικούς μήνες ο Νίκος Λούστας, ο οποίος έχει και τη διοικητική ευθύνη της εταιρείας, προανήγγειλε τη δημιουργία και νέου εργοστασίου επί αμερικανικού εδάφους. Την ίδια στιγμή ο ίδιος ο Γιώργος Νίκας, που τα τελευταία χρόνια δηλώνει μόνιμος κάτοικος Μανχάταν, επιχειρεί την ανάπτυξη της GRK Fresh σε ΗΠΑ, ΗΑΕ και Κατάρ, που προσφέρει κυρίως ελληνικές γεύσεις.

Oπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, «το 2009 δημιουργήθηκε η ιδέα της GRK Fresh για να καλύψει το κενό στην αγορά για υψηλής ποιότητας και αυθεντικό ελληνικό γύρο, ένα βασικό διατροφικό στοιχείο στην Ελλάδα και ένα σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού που υπάρχει σήμερα διεθνώς». Βέβαια στο μενού θα διαπιστώσει κανείς ότι διαθέτει, μεταξύ άλλων, σπανακόπιτες, μπακλαβάδες, ελληνικές σαλάτες, πίτες, ρύζια, τζατζίκια, γιαούρτια και πολλά ακόμα

Αυτή τη στιγμή η GRK Fresh Greek διαθέτει δίκτυο με τρία καταστήματα στη Νέα Υόρκη, δύο στην Ουάσινγκτον, δύο στο Ντουμπάι και δύο στην Ντόχα.

Τα Wendy’s και τα Haagen Dazs

Κάπως έτσι ο Γιώργος Νίκας, που μπήκε τώρα σε μεγάλες δικαστικές περιπέτειες, κινείται αντίστροφα σε σχέση με το πώς ξεκίνησε την επιχειρηματική του σταδιοδρομία… όταν προσπαθούσε να πουλήσει αμερικανικό φαγητό στους Ελληνες.

Και τούτο καθώς οι πρώτες και πιο γνωστές επενδύσεις με τις οποίες ο ίδιος συνδέθηκε προσωπικά στην Ελλάδα ήταν αυτή των Wendy’s αλλά και της αλυσίδας παγωτού Haagen Dazs.

Η πρώτη θα ξεκινήσει το 1989 με το πρώτο κατάστημα στο Σύνταγμα, φτάνοντας στο ζενίθ της με διψήφιο αριθμό καταστημάτων το 1997. Εντούτοις, παρά τις σχετικές αναφορές που τη θέλουν να είναι κερδοφόρα, στην αυγή της νέας χιλιετίας, κάπου στο 2002, τα προβλήματα θα συσσωρευτούν, οι σχέσεις με τους franchises θα διαταραχθούν, ο Νίκας θα προχωρήσει σε αποεπένδυση και η αλυσίδα θα κλείσει. Ως αιτία της συγκεκριμένης εξέλιξης εμφανίζεται τόσο το ότι η ελληνική εταιρεία επιθυμούσε διαφορετικούς όρους στο συμβόλαιο με την ιδιοκτήτρια του brand, όσο και το ότι ο πατέρας Νίκας δεν έβλεπε με καλό μάτι την επένδυση του γιου του και ήθελε κάποια στιγμή ο τελευταίος να ασχοληθεί σοβαρά με την αλλαντοβιομηχανία. Σημειώνεται, δε, ότι η Νίκας ήταν τότε προμηθεύτρια της ανταγωνίστριας Goody’s, η οποία βρισκόταν στο απόγειο της επιτυχίας της, κάτι που δημιουργούσε ασυμβίβαστο.

Αντίθετα η εξέλιξη της Haagen Dazs από το 1994, όταν και άνοιξε το πρώτο κατάστημα ως σήμερα, κρίνεται σαφώς πιο πετυχημένη, με δεδομένο ότι έχει καταφέρει να παγιωθεί στην ελληνική αγορά.

Η αγάπη για τον Παναθηναϊκό

Από τις μεγάλες αγάπες του επιχειρηματία είναι ο Παναθηναϊκός. Μάλιστα από το 2011 έως το 2013, όταν και παραιτήθηκε, ήταν μέλος στο Δ.Σ. και τη διοικούσα επιτροπή της ΠΑΕ. Φίλος του Δημήτρη Γιαννακόπουλου έσπευσε πρώτος να υποστηρίξει με δηλώσεις του το περασμένο καλοκαίρι το σχέδιο του Βοτανικού. Πρώτος από όλους μάλιστα στήριξε τον φίλο του όταν «έφυγε» ο πατέρας του, Παύλος.