Για τρίτη φορά αναμένεται να χτυπήσει το σφυρί στις αρχές της νέας χρονιάς για το φημισμένο, κάποτε, ξενοδοχείο του Κεφαλαρίου «Grand Chalet».

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το newmoney, ο «φρέσκος» πλειστηριασμός, -με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς-, έχει προγραμματιστεί για τις 7 Ιανουαρίου και η τιμή πρώτης προσφοράς παραμένει στα 5.280.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το άλλοτε “meeting point” των βορείων προαστίων πήρε τον δρόμο για την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αρχικά για τις 27 Ιανουαρίου 2021 και με τη συνολική απαίτηση να φτάνει τα 14.715.596,69 ευρώ.

Ο πλειστηριασμός δεν έγινε λόγω πανδημίας και το ξενοδοχείο ξαναβγήκε στο σφυρί στις 27 Οκτωβρίου με την ίδια τιμή εκκίνησης (5,28 εκατ. ευρώ). Και αυτός ο πλειστηριασμός, όμως, κατέληξε άγονος «ελλείψει πλειοδοτών». Τώρα μένει να φανεί εάν θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι ή θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα κινήσεις με στόχο το «κούρεμα» της τιμής εκκίνησης.

Τι περιλαμβάνει το “Grand Chalet”

Το σφυρί αφορά ένα οικόπεδο, το οποίο προέρχεται από τη φυσική συνένωση δύο συνεχόμενων (ομόρων) οικοπέδων, μαζί με το ξενοδοχείο και λοιπά κτίσματα, το οποίο βρίσκεται στην Κηφισιά, στη θέση «Πάτημα» ή «Επάνω Αμπέλια», μέσα στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.

Το οικόπεδο έχει έκταση κατά τους τίτλους κτήσης 6048,48 τ.μ., ενώ κατά νεότερη και ακριβέστερη καταμέτρηση 7056,29 τ.μ., από το οποίο ένα τμήμα εμβαδού 739,69 τ.μ. ρυμοτομείται και έτσι απομένει «καθαρή» έκταση 6.316,60 τ.μ.

Το τριώροφο ξενοδοχείο είναι συνολικού εμβαδού 2.435,63 τ.μ., ενώ περιλαμβάνει ακόμη διώροφο υπόγειο γκαράζ, δώμα και πισίνα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, το κυρίως ξενοδοχείο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο καθώς και στέγη. Το υπόγειο έχει συνολική επιφάνεια 369,63 τ.μ. και αποτελείται από βοηθητικούς χώρους και αποθήκες.

Το ισόγειο έχει συνολική επιφάνεια 765,98 τ.μ. και αποτελείται από χώρο υποδοχής, αίθουσα εστιατορίου, μαγειρείο, επτά δωμάτια, αίθουσα συνεδριάσεων, ξυλοσκέπαστη είσοδο και ένα ημιυπαίθριο χώρο εμβαδού 207 τ.μ. Ο πρώτος όροφος έχει συνολική επιφάνεια 636,33 τ.μ. και αποτελείται από δωμάτια με τους βοηθητικούς τους χώρους. Το ίδιο και ο δεύτερος όροφος με επιφάνεια 656,51 τ.μ.

Η κατασκευή του κτιρίου είναι με φέροντα οργανισμό και πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα, κεραμοσκεπή, ξυλοεπενδύσεις, ξύλινα τοιχώματα, τοιχοποιίες από επιχρισμένη οπτοπλινθοδομή, δάπεδα μαρμάρινα και επενδύσεις πλακιδίων και πέτρας.

Στον πίσω ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου υπάρχουν πισίνα και διαμορφώσεις (γκαζόν, δενδροφυτεύσεις, διάδρομοι ηλεκτροφωτισμός,γεώτρηση).

Κάτωθι αυτών υπάρχουν υπόγεια σε δύο επίπεδα, τα οποία περιλαμβάνουν γκαράζ αυτοκινήτων, συνολικής επιφάνειας 4.667,48 τ.μ., που επικοινωνούν με ράμπες.

Οι ένδοξες εποχές, η μυστηριώδης δολοφονία και η παρακμή

Tο «Grand Chalet» της Kηφισιάς έζησε εποχές δόξας, με τα μεγάλα σαλόνια του να γεμίζουν από κόσμο για κοινωνικές, αλλά και πολιτικές εκδηλώσεις.

Άνοιξε τις πύλες του τον Ιούνιο του 1962 και τις έκλεισε για πάντα λίγο πριν συμπληρώσει μισό αιώνα διαδρομής, μετά από 49 χρόνια, τον Ιούνιο -και πάλι- του 2011.

Στις πέντε δεκαετίες της λειτουργίας του αποτέλεσε, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια, μια ξεχωριστή πρόταση καθώς εκτός από τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες προσέφερε και άλλες δραστηριότητες, με το εστιατόριο, στο οποίο θήτευσαν αναγνωρισμένοι σεφ, το μπαρ, όπου κι εκεί την ευθύνη είχαν εξαιρετικά έμπειροι επαγγελματίες, και βέβαια τη διοργάνωση εκδηλώσεων με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων, σε μια εποχή όπου το κέτερινγκ ήταν μια μάλλον άγνωστη λέξη.

Εκατοντάδες δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων, πολιτικές συγκεντρώσεις, αλλά και επιστημονικά συνέδρια έλαβαν χώρα στα ευρύχωρα, πολυτελή σαλόνια του, έχοντας ως «αντίπαλο δέος» το «Πεντελικόν».
Από τα 47 δωμάτια που διέθετε πέρασαν πολλοί επιφανείς, από επιχειρηματίες και πολιτικούς μέχρι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κατά τους θερινούς μήνες το ενδιαφέρον εστιαζόταν στους κήπους και την ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα του που δέσποζε στους εξωτερικούς χώρους της πίσω πλευράς του ξενοδοχείου. Εκτεινόταν σε 400 τ.μ., έφτανε σε βάθος 5,5 μέτρων και η τροφοδοσία της γινόταν μέσω ειδικού μηχανισμού από το ρέμα του Κοκκιναρά.

Αυτή η επιτυχημένη πορεία άρχισε να «σκοτεινιάζει» λίγο πρoτού η χώρα μπει στην περιπέτεια της οικονομικής κρίσης. Το ξενοδοχείο, παρότι προσεγμένο -είχαν γίνει σημαντικές επεκτάσεις περί το 1990-, βάδιζε ήδη στην πέμπτη δεκαετία της ζωής του και ασφαλώς χρειαζόταν ριζική ανακαίνιση και ένα γενικότερο rebranding.

Η οικογένεια Αποστόλου, ωστόσο, που το δημιούργησε αποφάσισε να το πουλήσει. Έτσι το 2008 άλλαξε χέρια και πέρασε στην εταιρεία «Κεφαλάρι Κτηματική». Έκτοτε συνέχισε υποτυπωδώς τη λειτουργία του μέχρι τον Ιούνιο του 2011, όταν και έπεσαν οι τίτλοι τέλους.

Το λουκέτο συνέπεσε μάλιστα με ένα μυστηριώδες και ανεξιχνίαστο μέχρι σήμερα έγκλημα που στιγμάτισε για πάντα την οικογένεια των πρώτων ιδιοκτητών.

Τότε, στις αρχές Iουνίου του 2011, η κοινωνία της Kηφισιάς συγκλονιζόταν από την είδηση ότι βρέθηκε νεκρός μέσα στη διώροφη μεζονέτα του ο Xρήστος Aποστόλου, ο πατέρας του οποίου ήταν ο ιδρυτής του «Grand Chalet».

O 45χρονος επιχειρηματίας βρέθηκε δολοφονημένος με μια σφαίρα στο στήθος, χωρίς όμως να διαπιστωθούν στοιχεία παραβίασης ή κλοπής. Τον βρήκε νεκρό η οικιακή βοηθός που είχε πάει για να καθαρίσει το σπίτι, επί της οδού Μαυρομιχάλη. Το πτώμα βρισκόταν σε κατάσταση σήψης και, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, έφερε τραύμα από πυροβόλο όπλο στον θώρακα. Ο χρόνος θανάτου του προσδιορίστηκε τουλάχιστον τέσσερις ημέρες πριν.

Αυτό, όμως, που προκάλεσε αίσθηση στους αστυνομικούς της Διώξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής ήταν το γεγονός ότι η πολυτελής μονοκατοικία δεν έφερε ίχνη διάρρηξης, ενώ και από το εσωτερικό του σπιτιού δεν φαινόταν να λείπει κάτι.

Με βάση αυτά, η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι ο επιχειρηματίας άνοιξε ο ίδιος στον δράστη ή τους δράστες, οι οποίοι και τον αιφνιδίασαν.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα το “Grand Chalet” στέκει σήμερα σκοτεινό και ερειπωμένο, έχοντας παραδοθεί στη φθορά του χρόνου και χωρίς τίποτα να θυμίζει το λαμπερό παρελθόν του. Οι λεηλασίες και τα μισογκρεμισμένα κομμάτια του κτιρίου, που κάποτε έσφυζε από ζωή, τα σπασμένα τζάμια και η άδεια και κατεστραμμένη πισίνα παραπέμπουν περισσότερο σε σκηνικό ταινίας τρόμου…

Επί της ουσίας η «Κεφαλάρι Κτηματική» αν και έλαβε σχετικό δάνειο δεν προχώρησε σε ανακαίνιση. Έτσι, από τη σύστασή της μέχρι σήμερα έχει μηδενικό κύκλο εργασιών και γράφει ζημίες, οι οποίες, με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2017, είχαν φτάσει τα 7 εκατ. ευρώ.

Στις λογιστικές καταστάσεις αναφέρεται ότι «η επιχείρηση έχει συνάψει από ενάρξεως λειτουργίας µακροπρόθεσµο δάνειο µε την Τράπεζα Πειραιώς το συνολικό υπόλοιπο του οποίου ανερχόταν την 31/12/2017 στο ποσό των 13.218.068,10 ευρώ», ενώ στα ακίνητά της είχε γίνει εγγραφή προσημείωσης.

Τα ακίνητα είναι το «Grand Chalet» το οποίο καταγράφεται με αξία κτήσεως για το οικόπεδο 10.137.131,49 ευρώ και για το κτίριο 2.415.974,75 ευρώ.

Η διοίκηση σημείωνε τότε ότι «η εταιρεία βρίσκεται σε συνεννόηση µε την τράπεζα για τη επαναδιαπραγµάτευση των υφιστάµενων δανείων και την τροποποίηση των σχετικών όρων τους», κάτι το οποίο προφανώς δεν είχε θετική κατάληξη καθώς τα δάνεια «κοκκίνισαν» και το ακίνητο βγήκε στο σφυρί…

Διαβάστε ακόμη: 

Ενεργειακή κρίση: «Σημάδια ανακούφισης» μέσω… Όμικρον και αμερικανικού LNG

«Έκρηξη» πλούτου: Πάνω από 1.000 super yachts υπό κατασκευή για τους μεγιστάνες του πλανήτη

ΚΕΠΕ: Η «τέλεια καταιγίδα» στην ενέργεια και η δύσκολη επόμενη μέρα