Η βρετανική οικογένεια Grosvenor, η οποία οφείλει την τεράστια περιουσία της -υπολογίζεται σε 11,6 δισ. δολάρια- στην προίκα μιας 12χρονης κοπέλας το μακρινό 1677, είχε πάντα στην πρώτη γραμμή άνδρες, με τις γυναίκες να βρίσκονται σταθερά στο περιθώριο.

Αυτό δεν είχε αλλάξει για τουλάχιστον 345 χρόνια. Για παράδειγμα, ο 31χρονος Hugh Grosvenor τέθηκε επικεφαλής της οικογένειας και της ομώνυμης επιχείρησης το 2016, ενώ έλαβε τον τιμητικό τίτλο του Δούκα του Γουέστμινστερ. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι είχε δύο μεγαλύτερες αδερφές, οι οποίες προηγούνταν στην κούρσα διαδοχής. Ο πατέρας τους Gerald μόλις είχε πέθανε από ανακοπή καρδιάς.

Όμως, πλέον, τα πράγματα φαίνεται ότι αλλάζουν, καθώς παρατηρείται μια ιστορική στροφή στη δυναστεία των Grosvenors. Οι γυναίκες αναλαμβάνουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στην επενδυτική εταιρεία, η οποία διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο. Από αστικά και εξοχικά ακίνητα έως προϊόντα αγροτικής τεχνολογίας. Η τεράστια περιουσία, άλλωστε, εξασφαλίζει στην οικογένεια μια θέση στην τάξη της αριστοκρατίας και των πλουσιότερων Βρετανών.

Μέσα στο τελευταίο δίμηνο, η Henrietta Gourlay ανέλαβε τη διαχείριση των περισσότερων συμμετοχών των Grosvenors σε εξωτερικά funds. Η Cindy MacMillan πήρε τη θέση του αντιπροέδρου στην επενδυτική ομάδα της Βόρειας Αμερικής, ενώ η Emily Petrila τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος στη νομική συμβουλευτική ομάδα  

Δεν είναι τυχαίο ότι η επενδυτική εταιρεία, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 11 δισ. στερλινών, μόλις τα τελευταία χρόνια προσέλαβε ή προήγαγε σχεδόν το 50% των 36 γυναικών που διαθέτουν σήμερα υψηλόβαθμη θέση στον Όμιλο. 

«Εστιάζουμε στη δημιουργία ενός διαφοροποιημένου και συμπεριληπτικού εργατικού δυναμικού, το οποίο θα αντανακλά όλες τις κοινότητες» τονίζει ο Jo Squier, επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού. «Αυτό σημαίνει ότι αυξάνουμε τον αριθμό των γυναικών στις υψηλότερες θέσεις».  

Τα «ίχνη» της οικογένειας Grosvenors χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα, αλλά η μεγάλη περιουσία δημιουργήθηκε μόλις τον 17ο αιώνα, όταν ο Sir Thomas Grosvenor έλαβε ως προίκα τουλάχιστον 300 στρέμματα γης στα δυτικά του Λονδίνου από τους γονείς της 12χρονης συζύγου του, Mary Davies. Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται στις σημερινές «ακριβές» γειτονιές των Mayfair και Belgravia. 

Η περιουσία δομήθηκε ευθύς εξαρχής στο σύστημα της ανδρικής υπεροχής, κάτι που σημαίνει ότι ένας νεότερος γιος μπορεί να εκτοπίσει από την κούρσα διαδοχής μια μεγαλύτερη κόρη. 

Σήμερα, τα περισσότερα χρήματα της δυναστείας προέρχονται από το real estate σε Λονδίνο, Μαδρίτη και Σαν Φρανσίσκο. H οικογένεια έχει επίσης επενδύσεις σε μετοχές, hedge funds και private equity. 

Ο Mark Preston είναι διευθύνων σύμβουλος και ο Jonathon Bond επικεφαλής επενδύσεων. Συνολικά ο Όμιλος διαθέτει 30 υψηλόβαθμα ή διευθυντικά στελέχη. 

Έξι στελέχη στη διευθυντική ομάδα του Λονδίνου είναι γυναίκες, απαρτίζοντας το 50% της διοίκησης. Οι περισσότερες προσελήφθησαν ή προήχθησαν μετά το 2020.  

Βέβαια, έως και σήμερα, οι γυναίκες στον Όμιλο αμείβονται κατά 38% λιγότερο σε σχέση με τους άνδρες, παρότι το συγκεκριμένο ποσοστό περιορίστηκε κατά τέσσερις μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

Διαβάστε επίσης:

Ενέργεια: Σε επιφυλακή το ΥΠΕΝ για την επάρκεια σε πετρέλαιο ντίζελ των ηλεκτροπαραγωγών

Εδώ τα 2000 καλά ακίνητα (σήμερα κληρώνει για το Terra), η παγκόσμια πατέντα του Μπλε Κέδρου και το «παλιό σφυρί» του Πεντεδέκα

Ρεκόρ όλων των εποχών στις ηλεκτρονικές πληρωμές: €30 δισ. στο α΄ εξάμηνο φέτος