«Η Ελλάδα έχει κερδίσει τη φήμη ως hotspot τεχνολογικής καινοτομίας». Αυτό υποστηρίζει ο Παναγιώτης Καραμπίνης, managing director του Endeavor Greece σε συνέντευξή του στο Recursive. Το Recursive είναι μία δημοφιλής ανεξάρτητη ιστοσελίδα που επικεντρώνεται στα αναδυόμενα οικοσυστήματα τεχνολογίας και startup στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEE) και της οποίας το ενδιαφέρον προσέλκυσε το γεγονός ότι η Ελλάδα μετρά – μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του 2022- τρία mega deals στον χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων:

  • την €1,5 δις επένδυση της JP Morgan στη Viva Wallets
  • την εξαγορά της Accusonus από τη Meta σε μια συμφωνία άγνωστου ποσού που εκτιμάται μεταξύ 70 και 100 εκατομμυρίων ευρώ
  • την εξαγορά της Pollfish από την αμερικανική εταιρεία Prodege.

«Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε δει ρεκόρ εξαγορών στην Ελλάδα. Οι συμφωνίες από τα Instashop (που αποκτήθηκαν από την GDelivery Hero), Softomotive (εξαγοράστηκε από τη Microsoft), Pollfish (εξαγοράστηκε από την Prodege), Think Silicon (εξαγοράστηκε από την Applied Materials), Innoetics (εξαγοράστηκε από τη Samsung), Accusonus (εξαγοράστηκε από το Facebook) είναι μερικές από οι πιο σημαντικές και ισχυρές συγχωνεύσεις και εξαγορές που ξεπερνούν τα όρια της ελληνικής τεχνολογικής σκηνής» σημειώνει ο Π. Καραμπίνης. «Μία από τις προτεραιότητες που έχουμε ως Endeavor είναι να δώσουμε μεγαλύτερη παγκόσμια προβολή σε αυτές τις ιστορίες επιτυχίας. Αυτό ισχύει τόσο για εταιρείες γενιάς της προηγούμενης δεκαετίας που κλιμακώνονται τα τελευταία δέκα χρόνια όσο και για νεότερες εταιρείες όπως η Blueground και η Workable, που είναι έτοιμες να σπάσουν τα όρια».

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η Ελλάδα υπολείπεται σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα που είναι πιο ανταγωνιστικά, πιο εξωστρεφή και πιο επικεντρωμένα στο να γίνουν ελκυστικοί κόμβοι για επενδυτές και ταλέντα.

Προσπαθώντας να αλλάξει αυτή την εικόνα, το Endeavor Greece εστιάζει στην ανάπτυξη επαφών με άλλους παγκόσμιους οργανισμούς Endeavor ώστε η Ελλάδα να είναι περισσότερο παρούσα σε διεθνή συνέδρια startup όπως το Slush ή το Web Summit.

Στις αρχές του έτους, η Endeavor Greece φιλοξένησε το πρώτο Investor Roadshow όπου συμμετείχαν 19 επενδυτικά σχήματα όπως τα Softbank Vision Fund, Prime Venture Partners, Highland Europe και AXA Venture Partners και 35 ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες με κεντρικά γραφεία σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Γερμανία, Βρετανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Ελβετία και Ολλανδία.

Χρειάζονται «ταλέντα»

«Αν θέλουμε να προσελκύσουμε διεθνή κεφάλαια, χρειαζόμαστε περισσότερα διεθνή ταλέντα στην Ελλάδα» σημειώνει ο Π. Καραμπίνης. «Τα τελευταία 10 ή 15 χρόνια, “εξάγουμε” ταλέντα και τώρα πρέπει να τα φέρουμε πίσω. Και φυσικά, η ελληνική διασπορά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση της προσοχής διεθνών επενδυτών, ταλέντων τεχνολογίας και ιδρυτών.»

Προφανώς, η ανάπτυξη της ελληνικής τεχνολογικής καινοτομίας δεν συνέβη εν μία νυκτί και θα είχε εκδηλωθεί νωρίτερα αν δεν είχε σαρώσει την χώρα πρώτα η κρίση χρέους και έπειτα η πανδημία. Η πανδημία πάντως λειτούργησε και θετικά.

«Κοιτάζοντας το μέλλον, ένα πράγμα στο οποίο πιστεύω ότι πρέπει πραγματικά να εστιάσουμε είναι να αναπτύξουμε τη φήμη ενός εξωστρεφούς κόμβου καινοτομίας» τονίζει ο Π. Καραμπίνης.

«Αυτό συμβαίνει περισσότερο τα τελευταία δύο χρόνια με την κυβέρνηση και διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς του οικοσυστήματος να εργάζονται δίπλα-δίπλα για να βάλουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη. Ένας άλλος παράγοντας που οδήγησε στις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις στο οικοσύστημα συνδέεται με το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του Covid, οι τοπικές νεοφυείς επιχειρήσεις έμαθαν ότι αν θέλουν να επεκταθούν, πρέπει να σκεφτούν έξω από την ελληνική αγορά. Αυτή τη στιγμή, πολλοί Έλληνες ιδρυτές επιλέγουν είτε να ξεκινήσουν την startup τους στο εξωτερικό είτε να μεταφέρουν την έδρα τους και μέρος των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό για τα πρώτα τρία έως τέσσερα χρόνια. Ο νούμερο ένα προορισμός για αυτούς είναι οι ΗΠΑ, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επομένως, πιστεύω ότι γι’ αυτό βλέπουμε πολλές ροές συμφωνιών από τις ΗΠΑ και πολλούς επενδυτές που έρχονται στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ. Κάποια στιγμή στο μέλλον, περιμένω το ίδιο από βρετανικές εταιρείες και επενδυτές».

Διαβάστε ακόμη

Οι Γερμανοί που μεταμορφώνουν το ιστορικό κτίριο του ΔΟΛ στη Χρήστου Λαδά (pics)

Λέον Αβιγκάδ: Ο Ισραηλινός με τα μεγάλα σχέδια για την Ελλάδα – Ήδη «τρέχει» 15 νέα ξενοδοχεία

Κουστώ: Η κληρονομιά του διασημότερου Γάλλου εξερευνητή του 20ου αιώνα, η δεύτερη σύζυγος και οι αγωγές