Στην Αθηναϊκή Ριβιέρα η πανδημία μπορεί να περιμένει… Η One&Only φαίνεται ότι θα είναι η αλυσίδα που θα βάλει την υπογραφή της στην αναβίωση των «Αστεριών» Γλυφάδας, το πεντάστερο project που τρέχει η Grivalia, αποτελώντας έτσι το δεύτερο ηχηρό και υπερπολυτελές όνομα -μετά τη Four Seasons στον «Αστέρα»- που θα δώσει το «παρών» στην παραλία.

Στο έτερο έργο της Grivalia, αυτό για το camping 5 αστέρων στην περιοχή της Βούλας, οι εγκρίσεις προχωρούν με ορατό τον στόχο για λειτουργία, σε πρώτη φάση, ακόμη και την επόμενη θερινή σεζόν, αυτή του 2021. Για τη σεζόν του 2022, το πιθανότερο, οδεύει η επίσης πολύ σημαντική επένδυση στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, της ΤΕΜΕΣ, των ομίλων Κωνσταντακόπουλου – Olayan, που έχει αναλάβει με μακροχρόνια παραχώρηση την αξιοποίηση της Ακτής B’ Βούλας. Την ίδια στιγμή, ο Δήμος των 3Β δεν φαίνεται ότι θα παραιτηθεί εύκολα από τα σχέδια απαλλοτρίωσης του μεγάλου φιλέτου των 71 στρεμμάτων στα Εφοπλιστικά της Βούλας, για το οποίο οι ξένοι επενδυτές προχώρησαν σε συμφωνία αγοράς με το Μουσείο Μπενάκη προκειμένου να αξιοποιηθεί με την κατασκευή πολυτελών κατοικιών, σε μια επένδυση εκτιμώμενης αξίας 200 εκατ. ευρώ.

Και όλα αυτά ενώ οι κύριες εργασίες ανάπλασης και ανακαίνισης στην Astir Marina του «Αστέρα» Βουλιαγμένης θα ξεκινήσουν, βάσει του προγραμματισμού της Astir Palace, εντός του 2020, «με στόχο τη δημιουργία μιας παγκοσμίου κλάσης μαρίνας, με αναβάθμιση της θαλάσσιας ζώνης, του ευρύτερου λιμενοβραχίονα, καθώς και τη δημιουργία υποδομών ήπιας ανάπτυξης στην ξηρά», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι επενδυτές.

Επίσης, εντός του έτους αναμένεται και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής με το ΤΑΙΠΕΔ για την έτερη μαρίνα, αυτή του Αλίμου – αν και εδώ το χρονοδιάγραμμα έχει πάει πίσω λόγω COVID-19 και με δεδομένα τα διαδικαστικά ζητήματα και τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί με τους επαγγελματίες του γιότινγκ εντός της μαρίνας.

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από τη γενικότερη κατάρρευση στον τουρισμό -και ειδικότερα της Αθήνας λόγω της πανδημίας με πτώση πάνω από 65% στο αεροδρόμιο «Ελευθέριο, Βενιζέλος»-, η κινητικότητα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα υποδηλώνει ακριβώς ότι οι επενδυτές πιστεύουν στις προοπτικές της ελληνικής πρωτεύουσας για την επόμενη, τη μετά COVID-19 εποχή, ποντάροντας σε τουρισμό υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων.

Η One&Only στα «Αστέρια»

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα πλέον γνωστά ονόματα στον τουρισμό πολυτελείας, η One&Only του ομίλου Κerzner θέλει να μπει και στην αγορά της Αθήνας, μετά το -ένα και μοναδικό στη χώρα μας- πρώτο project στην Κέα, όπου μάλιστα η Kerzner συμμετέχει και επενδυτικά.

Εστω κι αν το Οne&Only Kea Resort πηγαίνει τώρα πίσω στο χρονοδιάγραμμα λόγω κορωνοϊού, με προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας πλέον το καλοκαίρι του 2022, το γεγονός ότι το πρόγραμμα πώλησης των πολυτελών κατοικιών εντός του resort έχει ξεκινήσει πολύ καλά με κλεισμένες -μέσα στη σεζόν COVID-19- τις πρώτες συμφωνίες για βίλες αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ, και μάλιστα χωρίς εκπτώσεις στις τιμές, δημιουργεί θετικές προσδοκίες για τον όμιλο σε ό,τι έχει να κάνει με την παρουσία του στην Ελλάδα.

Σημειωτέον ότι η One&Only βρίσκεται εδώ και καιρό σε συζητήσεις με την Grivalia για τα «Αστέρια» Γλυφάδας, ενώ πέραν της Κέας δεν έχει εγκαταλείψει ούτε τη Μύκονο, όπου διατηρεί επίσης ενδιαφέρον. Τα «Αστέρια», που περιλαμβάνουν και τα αρχικά κτίρια και bungalows της δεκαετίας του ’60 σε έκταση σχεδόν 272 στρεμμάτων, θα αναβιώσουν ως πεντάστερο resort με σύγχρονες εγκαταστάσεις για επώνυμα εστιατόρια, κέντρο θαλασσοθεραπείας κ.λπ. Το ποσοστό κάλυψης είναι πέριξ -ενδεχομένως και χαμηλότερα- του 1%, με σχεδόν 22.000 τ.μ. δομήσιμης επιφάνειας, δεδομένου ότι η επένδυση θα υλοποιηθεί κυρίως πάνω στις παλιές υποδομές. Ο φορέας του έργου είναι η Ναυσικά Α.Ε., της οποίας η Grivalia, το 2017, είχε αποκτήσει το 80% μέσω του ξενοδοχειακού της βραχίονα, Grivalia Hospitality. Η Nαυσικά Α.Ε. έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της έκτασης, με συμφωνία μακροχρόνιας μίσθωσης. O όμιλος της Kerzner, μέσω της One&Only, αναλαμβάνει το κομμάτι της διαχείρισης και δεν συμμετέχει στην περίπτωση αυτή επενδυτικά, όπως συμβαίνει στην Κέα.

Να σημειωθεί ότι για την επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ του «One&Only Kea Resort», που περιλαμβάνει το ξενοδοχείο και τις παραθεριστικές κατοικίες, μετά την παύση των εργασιών την περίοδο του lockdown (Μάρτιος – Απρίλιος), τα έργα ξεκίνησαν εκ νέου από τα τέλη Μαΐου και μέχρι σήμερα έχουν προχωρήσει οι βασικές υποδομές, έχουν κατασκευαστεί οι εσωτερικοί δρόμοι, ενώ έχει ολοκληρωθεί το 25% των εργασιών σκυροδέματος. Ακριβώς λόγω των καθυστερήσεων λόγω κορωνοϊού, αλλά και της αβέβαιης επερχόμενης σεζόν του 2021 η κοινή απόφαση των επενδυτών του ομίλου Kerzner και της Dolphin ήταν να μεταθέσουν την έναρξη λειτουργίας για τη σεζόν του 2022.

Τα νέα projects στα «3Β»

Στόχο τη σεζόν του 2021 έχει βάλει η Grivalia για την έτερη επένδυση που έχει ήδη δρομολογήσει από πέρυσι στην Ακτή Α’ Βούλας, εκεί όπου προ ημερών το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ενέκρινε την αρχιτεκτονική μελέτη για το 5άστερο camping στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Η μελέτη αφορά την περιοχή που βρίσκεται δίπλα στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά και στη συγκεκριμένη έκταση προϋπήρχε η οργανωμένη κατασκήνωση του ΕΟΤ – με τον χώρο να έχει εγκαταλειφθεί τουλάχιστον προ 25 ετών.

Τώρα στόχος των επενδυτών είναι «η πλήρης αναδιαμόρφωση της υφιστάμενης εγκαταλειμμένης κατασκηνωτικής υποδομής και η μετατροπή της σε μια σύγχρονη τουριστική μονάδα υψηλών προδιαγραφών που θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες και χρήσεις μέσα σε μια ενιαία περιφραγμένη και ελεγχόμενη έκταση», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Με τη μελέτη αναβιώνει η υφιστάμενη τουριστική κατασκήνωση του ΕΟΤ, με τελική κατάταξη της εγκατάστασης στην κατηγορία 5 αστέρων, ενώ στην αναδιαμόρφωση όλης της έκτασης προβλέπονται εστιατόριο, αναψυκτήριο, παιδότοπος, χώρος διημέρευσης με βιβλιοθήκη, κατάστημα, κινηματογράφος, γυμναστήριο, κέντρο αναζωογόνησης, αθλητικά γήπεδα «και ένα εκτενές δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων με ταυτόχρονη πυκνή φύτευση και υπαίθρια καθιστικά προσφέροντας έτσι μια όαση αναψυχής στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής», σε ένα έργο που μπορεί να φτάσει τα 15 εκατ. ευρώ.

Για τη σεζόν του 2022 φαίνεται ότι πηγαίνει η επένδυση που προωθεί στην Ακτή Β’ Βούλας η ΤΕΜΕΣ των ομίλων Κωνσταντακόπουλου και Οlayan («Costa Navarino», «Hilton» Αθηνών κ.λπ.) που βρίσκεται περίπου δύο μήνες πιο πίσω σε σχέση με το έργο της Grivalia, από πλευράς εγκρίσεων. Για το έργο που έχει ανέβει σε προϋπολογισμό και μπορεί να φτάσει και τα 13 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε η μελέτη διαμόρφωσης που διαβιβάζεται για σύμφωνη γνώμη στην αρμόδια Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (η οποία έχει παραχωρήσει την έκταση στον δήμο) και εν συνεχεία θα πάει προς έγκριση στο Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού.

Το έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση της Πλαζ Β’ Βούλας με «όρους ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης, με πλήρη ανασύσταση του βυθού (σ.σ.: και εδώ έγκειται και μια σημαντική δυσκολία όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές)», ενώ ενδιαφέρουσα είναι και η σύνδεση του έργου με το «Hilton»: στον σχεδιασμό είναι να δημιουργηθεί και ένας παραθαλάσσιος χώρος για τους ενοίκους του ξενοδοχείου και των μελλοντικών κατοικιών που σκοπεύει να δημιουργήσει η ΤΕΜΕΣ στο εμβληματικό κτίριο της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας.

Πιο μακρύ και πολύπλοκο δρόμο φαίνεται ότι θα έχει να αντιμετωπίσει το δίδυμο των Αμερικανών της Hines και της Henderson Park, που ήρθαν σε συμφωνία μέσα στο καλοκαίρι για την αγορά από το Μουσείο Μπενάκη έκτασης-φιλέτου 71 στρεμμάτων στη Βούλα. Το δίδυμο των Hines – Henderson Park πρωτοξεκίνησε με τις επενδύσεις στο εγχώριο real estate το 2017 (με την αγορά του πρώην «Athens Ledra», νυν «Grand Hyatt» της Συγγρού) και έκτοτε συνεχίζει από κοινού ή και χωριστά. Εχοντας δώσει αποδεδειγμένα ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά τα τελευταία δύσκολα χρόνια, ανήκουν στον κύκλο των ξένων επενδυτών που έχουν επαφή με το κυβερνητικό επιτελείο.

Τα Εφοπλιστικά της Βούλας

Τώρα, το επενδυτικό σχέδιο στα Εφοπλιστικά της Βούλας, με εκτιμώμενη αξία 200 εκατ. ευρώ και ορίζοντα τετραετίας, περιλαμβάνει την ανάπτυξη περισσότερων από 400 κατοικίες υψηλών προδιαγραφών και υποστηρικτικές υποδομές (κοινές εγκαταστάσεις αναψυχής, πισίνα, παροχή υπηρεσιών ασφαλείας κ.λπ.), που θα περιλαμβάνουν σειρά υπηρεσιών, όπως υπηρεσίες ασφάλειας και πρόσβαση σε πισίνα. Το φιλόδοξο πλάνο των ξένων επενδυτών δείχνει τις προοπτικές που πιστεύουν πως έχει η ευρύτερη περιοχή όπου οι τιμές, ούτως ή άλλως, έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια την ανιούσα.

Από τη στιγμή ωστόσο που έγινε γνωστή η συμφωνία τον Αύγουστο έχει επανέλθει δριμύτερος και ο δήμος, ο οποίος προ δεκαετίας και πλέον είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να απαλλοτριώσει το σύνολο ή μέρος της έκτασης ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω δόμηση στην περιοχή. Πλέον με τα νέα δεδομένα, κατά τις πληροφορίες, ο δήμος έχει κινητοποιηθεί για την απαλλοτρίωση αναζητώντας κεφάλαια για το σύνολο ή τμήμα της έκτασης, η αντικειμενική αξία της οποίας αντιστοιχεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, σε 48,5 εκατ. ευρώ, ενώ η εμπορική αξία υπολογίζεται σε επίπεδα άνω των 75 εκατ. ευρώ.

Επί του παρόντος, δεν φαίνεται να υπάρχει κοινός τόπος των επενδυτών με τον δήμο, για τον οποίο, πάντως, όπως είναι εύλογο, το εγχείρημα της αναζήτησης των απαραίτητων κεφαλαίων για την απαλλοτρίωση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης εύλογο ότι και το δίδυμο των Hines – Henderson Park θα χρειαστεί τη στήριξη των τοπικών φορέων λόγω του μεγέθους του φιλόδοξου project.