Αγορά οικοπέδου με το «αμερικανικόν σύστημα», ύδρευσις «εξησφαλισμένη με άφθονον ύδωρ», η οποία «διενεργείται δια του δικτύου διανομής», σε μία περιοχή όπου «ημπορεί κανείς, αφήνων την σκόνην των Αθηνών και επιβιβαζόμενος ενός των μεγάλων αυτοκινήτων λεωφορείων της ΚΕΚΡΩΨ να βρεθεί εντός δέκα μόνον λεπτών της ώρας εις το κομψότατον προάστιον, με τις ωραίες επαύλεις, που ανάλογες συναντά κανείς κατά μήκος της Κυανής Ακτής…».

Έτσι προωθούσε πρίν από κοντά έναν αιώνα η ΚΕΚΡΟΨ τις πωλήσεις των οικοπέδων της στο Ψυχικό, το «Προάστιον Αθηνών με Σχέδιον Κηπουπόλεως» αφού στους βασικούς όρους για την αγορά οικοπέδου ήταν κάθε κατοικία να περιβάλλεται από κήπο. Στις 9 Ιουνίου, η εταιρεία, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπη με συνεχείς αντιπαραθέσεις και δικαστικές εκκρεμότητες τόσο με το δήμο Ψυχικού Φιλοθέης όσο και με το ελληνικό Δημόσιο για τις ιδιοκτησίες της στο Παλαιό Ψυχικό έκλεισε ακριβώς 100 χρόνια, από την 9η Ιουνίου του 1923, όταν υπεγράφη ενώπιον του συμβολαιογράφου Αθηνών Κωνσταντίνου Ιωάννου από τους Βασίλειο Βασιλειάδη, βιομήχανο, Δημήτριο Διαμαντίδη, μηχανικό και Γεώργιο Ησαΐα, βιομήχανο, το ιδρυτικό της καταστατικό.

«Επιδίωξή μας είναι να βρεθεί μία αμοιβαία, επωφελής λύση με το δήμο», ανέφερε την περασμένη Παρασκευή 9 Ιουνίου από το βήμα της γενικής συνέλευσης ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Πέτρος Σουρέτης με αφορμή ακριβώς τα 100 χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας. Η ΚΕΚΡΟΨ, πέραν της δικαστικής αντιδικίας τις τελευταίες δεκαετίες με το ελληνικό Δημόσιο για τις εκτάσεις των παλιών Λατομείων στην περιοχή (για τις οποίες, κατόπιν και της απόφασης του Αρείου Πάγου πρίν από ένα χρόνο, έχει έχει προσφύγει πλέον στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΑ) εστιάζοντας στην εκτός σχεδίου έκταση του Λατομείου) έχει δεσμευμένα ακίνητα στο Παλαιό Ψυχικό που αφορούν οικόπεδα συνολικής έκτασης 10 στρ. καθώς και το κτίριο της Παλαιάς Αγοράς με αντικειμενική αξία στα 14 εκατ. ευρώ. «Μέχρι και σήμερα όμως δεν έχει υπάρξει ουσιαστική επίλυση των υποθέσεων καθώς συνεχίζεται η καθυστέρηση των διοικητικών οργάνων στην έκδοση αποφάσεων. Η εταιρεία προσβλέπει στην εύρεση μιας αμοιβαίας επωφελούς λύσης με τον δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού ώστε να διατηρηθεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο του δήμου και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η προστασία της περιουσίας της εταιρείας και των μετόχων της. Η ΚΕΚΡΟΨ παραμένει ύπερ της πράσινης κηπούπολης που ίδρυσε πρίν από 100 χρόνια στο Ψυχικό», υποστήριξε ο κ. Σουρέτης.

Έναν αιώνα πριν, το χρονικό ορόσημο του 1923 ήταν η αρχή για την υλοποίηση του πλάνου των Γεωργίου Ησαΐα -ο οποίος συνεισέφερε το κτήμα του στο κεφάλαιο της εταιρείας-, Γεωργίου Οικονομίδη -ο οποίος κατόρθωσε να επιτύχει την αγορά του γειτονικού κτήματος Νικήτα,- και του Δημητρίου Διαμαντίδη, για την ίδρυση μιας «πόλεως- κήπου», σε μία εποχή που το πρόβλημα της κατοικίας παρουσιάζεται ιδιαίτερα έντονο στην Αθήνα με άναρχη και χωρίς σχεδιασμό δόμηση, μετά και την εισροή των προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής. Ο Γ. Ησαΐας χημικός, ζωγράφος, μεγαλοβιομήχανος και τότε Υπουργός Συγκοινωνίας, είχε συλλάβει την ιδέα της ίδρυσης μιας νέας πόλης και στο τολμηρό του σχέδιο βρήκε σύμμαχο τον Γ. Οικονομίδη, Γενικό Γραμματέα της Τράπεζας Αθηνών. Ο Γ. Οικονομίδης κατάφερε να αγοράσει το κτήμα «Νικήτα» που συνόρευε με αυτό του Ησαΐα και μεθόδευσε την συμμετοχή της Τράπεζας Αθηνών σε αυτό το μεγάλο έργο. Η «Αθηναϊκή Εταιρεία», με τους Β. Βασιλειάδη – βιομήχανο και Δ. Διαμαντίδη – μηχανικό και πρώην υπουργό Δημ. Έργων, αγόρασε από τον Κ. Νικήτα μεγάλη έκταση στο Ψυχικό. Συγκεκριμένα, ο Γεώργιος Ησαΐας συνεισέφερε, παραχώρησε και μεταβίβασε στην τεχνική εταιρία ΚΕΚΡΟΨ έκταση χιλίων στρεμμάτων, η οποία συνορεύει ανατολικά με την τότε γνωστή, ως εθνική οδό Αθηνών – Κηφισίας και δυτικά με τα Τουρκοβούνια. Από την πλευρά της, η «Αθηναϊκή Εταιρεία προς ενίσχυση του Εμπορίου και της Βιομηχανίας» μεταβίβασε στην εισηγμένη «το εφαπτόμενο προς το προηγούμενο κτήμα του Γεωργίου Ησαΐα βορειοανατολικό τμήμα του όλου γηπέδου, εκτάσεως τριών χιλιάδων στρεμμάτων, συνορευόμενο γύρωθεν με την Οδό Κηφισίας και παλαιό δρόμο Αμαρουσίου, Καλογρέζα, και Όμορφη Εκκλησιά».

Είναι η χρονιά του 1923, οπότε ο Αλέξανδρος Νικολούδης, αρχιτέκτονας και ακαδημαϊκός, ένας εκ των ιδρυτών της σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εμπνευσμένος από την αρχιτεκτονική των ευρωπαϊκών πόλεων εκπονεί το πρώτο ιδιωτικό ρυμοτομικό σχέδιο της Ελλάδας και την 17.07.1923 γίνεται ενώπιον πλήθους επισήμων η εορτή των εγκαινίων του Ψυχικού. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός στο Ψυχικό άρχισε το 1923 αποτελώντας ουσιαστικά και την πρώτη ιδιωτική πολεοδόμηση στη χώρα.

Στα σχέδια που παραμένουν έως και σήμερα στα γραφεία της εταιρείας βλέπει κανείς το «Θέατρον», το «Περίπτερον», τον «Σταθμό Αυτοκινήτων», το «Skating» ακόμη και το «Casino» που περιβάλλουν την ιδέα της «Κηπούπολης», σε μία χρονική περίοδο όπου τα «garden cities» αποτελούσαν πολεοδομική τάση σε όλη την Ευρώπη.

Η εταιρεία διαφημίζει το όραμά της με έντυπα της εποχής, γνωστοποιώντας στους υποψήφιους πελάτες της, ότι υπάρχει δυνατότητα αγοράς οικοπέδου με το «αμερικανικόν σύστημα», δηλαδή με δόσεις, οι οποίες μάλιστα καταβάλλονται εντός δεκαετίας. Το εκάστοτε τίμημα μπορεί να συμφωνηθεί είτε σε δραχμές, είτε σε λίρες, είτε κατά το ήμισυ σε δραχμές και κατά το ήμισυ σε λίρες. Επιπλέον, η ΚΕΚΡΟΨ δημιουργεί δικές της υπηρεσίες κοινής ωφελείας (ηλεκτροδότηση, ύδρευση) και δική της συγκοινωνία, ενώ μοναδικός όρος για την αγορά οικοπέδου είναι κάθε κατοικία να περιβάλλεται από κήπο, εξ’ ού και το «Προάστιον Αθηνών με Σχέδιον Κηπουπόλεως».

Διαβάστε ακόμη

Κώστας Μάλλιος (Applied Materials): Η επέλαση των τσιπ και η τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα

Ποιος ενημέρωσε ποιον για Ροδόπη και Ξάνθη, τα θερινά deals στις τράπεζες, τα… σπρωξίματα στην ΕΧΑΕ και οι υπογραφές στον ΟΤΕ

Αττική Οδός: Τι προβλέπει η νέα σύμβαση παραχώρησης – Πού θα φτάσουν τα διόδια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ