Σε νέα κρίση φαίνεται να πέφτει μια από τις μεγαλύτερες και πιο ιστορικές ομάδες όχι μόνο του ιταλικού ποδοσφαίρου, αλλά και της Ευρώπης, η Γιουβέντους. Πόσο «βαθιά», θα το δείξει ο χρόνος. Από την Άνοιξη του 2021 οι περιπέτειες για την Vecchia Signora δεν σταματούν.

Ο ρόλος της στην «ανταρσία» των «12» και το περσινό φιάσκο της απόπειρας για τη δημιουργία της European Super Leaue, η διπλή «αποκαθήλωση» του Αντρέα Ανιέλι εν μέσω κατακραυγής για τους χειρισμούς του αρχικά από τον προεδρικό θώκο της ομοσπονδίας των συλλόγων (ECA), όπου τον αντικατέστησε ο πάμπλουτος Άραβας Νασέρ Αλ Κελαϊφί από το Κατάρ ιδιοκτήτης της Παρί Σεντ Ζερμέν και μερικούς μήνες αργότερα και από την διοικητική ηγεσία της Γιούβε κάτω από τις νέες «σκιές», συνέθεσαν ένα «παζλ» αλλεπάλληλων συγκρούσεων και προβλημάτων που μόνο καλή εξέλιξη δεν είχε.

Ενός κακού μύρια έπονται, λέει η σοφή παροιμία. Έτσι και για την 36 φορές πρωταθλήτρια της Serie A και άλλες δυο κάτοχο του Champions League, η εμπλοκή της στο νέο σκάνδαλο Plusvalenza (17 χρόνια μετά από την πολυσυζητημένη υπόθεση Calciopoli, που την «έστειλε» στη Β’ εθνική και στάθηκε αιτία για να της αφαιρεθούν δυο τίτλοι) επιφέρει μια σειρά βαρύτατων συνεπειών τόσο σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, όσο και σε επιχειρηματικό.

Η επιβολή της ποινής από το αρμόδιο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της χώρας για την αφαίρεση 15 βαθμών από την φετινή κατάταξη του Καμπιονάτο λόγω σοβαρών οικονομικών παρατυπιών, προκάλεσε ανάλογο αντίκτυπο για τη μετοχή της Γιουβέντους στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, με πτώση έως και 13% στις συναλλαγές της Δευτέρας, τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τον Απρίλιο του 2021.

Υποχωρώντας παράλληλα στην 10η θέση της βαθμολογίας μετά και την εντός έδρας ισοπαλία εναντίον της Αταλάντα (με 23β., έναντι 50 β. της πρωτοπόρου Νάπολι), αυτή την ώρα η ομάδα βρίσκεται εκτός Ευρώπης και αρκετά μακριά από τη διεκδίκηση της συμμετοχής της στον «χρυσοφόρο» Champions League της προσεχούς σεζόν, με ότι αυτό συνεπάγεται και στο οικονομικό σκέλος.

Πιο απλά. Αν δεν παίξει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση την αγωνιστική περίοδο 2023-24 ο σύλλογος του Τορίνο θα χάσει με το «καλημέρα» 15,64 εκατ. ευρώ από την πάγια αμοιβή για την συμμετοχή του σε όμιλο του Champions League, συν 2,8 εκατ. ευρώ για κάθε νίκη ή 900.000 ευρώ στις ισοπαλίες κ.λπ. και μαζί την ευκαιρία να «καρπωθεί» (ανάλογα της πορείας που έχει σε αυτήν μια ομάδα) συνολικά έσοδα ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από bonus και εισιτήρια, τα οποία θα μπορούσαν να εκτιναχθούν ακόμα και σε τριψήφιο αριθμό!

Ισχυρότατο πλήγμα, πόσο μάλλον από την στιγμή που δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν πριν «καθίσει η σκόνη» ούτε οι πιθανές αντιδράσεις των χορηγών της σε ενδεχόμενη απουσία της από τα ευρωπαϊκά κύπελλα. Μεγάλες εταιρείες οι οποίες πληρώνουν αδρά για να προβάλλονται και στο Champions League, με deals που αποφέρουν ιλιγγιώδη ποσά, «φουσκώνουν» τους τζίρους της, μα συχνά περιλαμβάνουν ειδικούς όρους επίτευξης στόχων μέσα στα γήπεδα…

Η διοίκηση της Γιουβέντους θα επιδιώξει να ανατρέψει την σκληρή απόφαση της ιταλικής ομοσπονδίας (FIGC) με την κατάθεση προσφυγής, όπως έγινε γνωστό σε ανακοίνωσή της, αλλά αν δεν την αλλάξει αυτό θα σημάνει οικονομική καταστροφή.

Μια κρίση που προκαλεί οικονομική «χιονοστιβάδα» για τους Ανιέλι και κάνει τον «συννεφιασμένο» ορίζοντα της ομάδας τους πιο «γκρίζο».

Η μεγάλη οικογένεια των Ιταλών βιομηχάνων που διατηρεί την Vecchia Signora επί έναν ολόκληρο αιώνα στην κατοχή της βρίσκεται ήδη προ νέων σημαντικών αποφάσεων.

Η άλλη όψη του νομίσματος; Οικονομικά μέσα προειδοποιούν ότι η τιμωρία της Γιουβέντους μπορεί να διαλύσουν οικονομικά τα ιταλικό πρωτάθλημα. Ένα παράδειγμα; Οι αγώνες της καταγράφουν σταθερά την υψηλότερη τηλεθέαση και ελλοχεύει ο κίνδυνος διακοπής χιλιάδων συνδρομών από οπαδούς της.

Απώλειες ρεκόρ

Πως μεταφράζεται η λέξη καταστροφή; Εξαιρουμένων των επιπτώσεων στην τιμή της μετοχής του ιταλικού συλλόγου, ή ως προς την αποτίμηση της χρηματιστηριακής αξίας της Γιουβέντους αν συνεχιστεί η κατρακύλα, δεν αποκλείεται ο πέλεκυς της αθλητικής δικαιοσύνης να επιφέρει μεγαλύτερες ζημιές.

Η «Μεγάλη Κυρία» προέρχεται ήδη από αρνητικό ρεκόρ ζημιών 254,3 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου, καθώς τα έσοδα της μειώθηκαν και ταυτόχρονα τα κόστη της αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης χρονιάς χωρίς την κατάκτηση τροπαίων μετά από μια 11ετία.

Το φθινόπωρο το Forbes είχε αναφέρει ότι η οικονομική ζημιά που υπέστη η Γιουβέντους είναι η μεγαλύτερη που καταγράφηκε ποτέ στο ιταλικό πρωτάθλημα σε ετήσια αποτελέσματα και χαρακτήριζε ταραχώδες το ξεκίνημα της στην σεζόν 2022-23.

«Ο σύλλογος συνεχίζει να λειτουργεί υπό ισχυρές οικονομικές πιέσεις και η έλλειψη αποτελεσμάτων προκαλεί κλιμάκωση της έντασης στη Γιουβέντους», ήταν ένα από τα σχόλια.

Στην πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που η Γιούβε παρουσίασε έλλειμμα, τα έσοδα της εμφανίσθηκαν συρρικνωμένα σε όλους τους τομείς εμπορικής δραστηριότητας της, από τα εισιτήρια μέχρι την πώληση προϊόντων με το σήμα της.

Ο Αλέγκρι και ο Ρονάλντο

Το εκπληκτικό είναι ότι οι επικεφαλής της φέρονται να απέφυγαν την απόλυση του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι παρά την αμφισβήτηση που δέχθηκε από τους φιλάθλους, διότι δεν είχαν την πολυτέλεια να αποζημιώσουν τον πιο ακριβοπληρωμένο προπονητή του πρωταθλήματος.

Τον Οκτώβριο αποκαλύφθηκε και ότι προέκυψε «θέμα» και με τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Η έρευνα της οικονομικής αστυνομίας εντόπισε έγγραφο που ενέπλεκε στο σκάνδαλο και τον Πορτογάλο διεθνή σούπερ σταρ, όπου φαινόταν ότι η Γιουβέντους του κατέβαλε ποσό 19,9 εκατ. ευρώ δίχως αυτό να καταγράφεται στους ισολογισμούς της.

Χρήματα που ο CR7 απαιτούσε εκ των υστέρων τον Δεκέμβριο να του καταβληθούν από «απλήρωτους μισθούς». Η Γιούβε μπήκε στο «στόχαστρο» για απόκρυψη πληρωμών σε παίκτες μέσω ιδιωτικών συμφωνητικών, όταν δήλωνε περικοπές στις αποδοχές τους εξ αιτίας του κορωνοϊού.

Πέρα από υποβολή ψευδών λογιστικών στοιχείων, ο σύλλογος βρέθηκε να ελέγχεται και για ψευδείς ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο όπου είναι εισηγμένος.

Ο Αντρέα Ανιέλι ήρθε άλλωστε σε διαμάχη και με την CONSOB, την Εθνική Επιτροπή Εταιρειών και Χρηματιστηρίου.

Τον Σεπτέμβριο είχε σχολιασθεί μάλιστα ότι η ομάδα θα παραμείνει στο «κόκκινο» και για την τρέχουσα χρήση 2022-23, επειδή εξακολουθεί να υφίσταται τα παρεπόμενα της πανδημίας.

Αποφάσισε όμως να αφήσει διαθέσιμα περισσότερα εισιτήρια για αγώνες πρωταθλήματος «μονής πρόσβασης» και να προσφέρει εκπτώσεις στους κατόχους των διαρκείας ως αποζημίωση για τα παιχνίδια που δεν παρακολούθησαν την εποχή των lockdowns.

Με αυτόν τον τρόπο η Γιουβέντους εισέπραξε μόνο 23 εκατ. ευρώ από τα διαρκείας 2022-23, ως απόρροια της συγκεκριμένης στρατηγικής και το αν θα δει γεμάτες τις κερκίδες του γηπέδου της επαφίεται πλέον στις διαθέσεις των πικραμένων και απογοητευμένων οπαδών της…

Πούλησε μετοχές, αλλά…

Η άλλη λεπτομέρεια; Πριν από μήνες, πρόπερσυ τον Δεκέμβριο, μέσω της πώλησης νέων μετοχών της συγκέντρωσε 400 εκατ. ευρώ σε μια προσπάθεια της να μειώσει το χρέος της, προσδοκώντας σημαντική βελτίωση των οικονομικών της χάρη σε κινήσεις που έγιναν για την μείωση στα κόστη της και τη μακροπρόθεσμη ενίσχυση των εσόδων της. Τώρα, προφανώς οι προβλέψεις αναθεωρούνται προς το χειρότερο μέχρι νεοτέρας.

Πριν από μερικά 24ωρα δε, η Γιούβε (400,6 εκατ. ευρώ) έχασε την 10η θέση της λίστας Football Money League Deloitte με τις πλουσιότερες ποδοσφαιρικές ομάδες της χρονιάς (2023) από την βρετανική Άρσεναλ (433,5 εκατ. ευρώ) και έμεινε πίσω επίσης από τις Μάντσεστερ Σίτι, Ρεάλ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Παρί Σεν Ζερμέν, Μπάγερν Μονάχου, Μπαρτσελόνα, Τσέλσι, Τότεναμ. Εν ολίγοις, ο κύκλος εργασιών της μειώθηκε κατά 8% από το 2021 (όταν «έγραψε» 433,1 εκατ. ευρώ)

Στην έξοδο πάλι ο Ανιέλι

Στον απόηχο του νέου σκανδάλου με φόντο τις παραβάσεις στους λογιστικούς κανόνες των μεταγραφών, ο Ανδρέα Ανιέλι ο οποίος παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ομάδας, έχει προαναγγείλει και την αποχώρηση του από την θέση του διευθυντή στην επενδυτική εταιρεία της ιδιοκτήτριας οικογένειας της Γιουβέντους την Exor και το Δ.Σ. της Stellantis, όμιλος o οποίος ελέγχει τις αυτοκινητοβιομηχανίες Fiat, Chrysler, Maserati, Lancia, Alfa Romeo κ.ά.

Στην Stellantis, την 4η μεγαλύτερη επιχείρηση του κλάδου της παγκοσμίως, οι Ανιέλι είναι ο ισχυρότερος μέτοχος με ποσοστό 14,4% μέσω της Exor.

Στον πρώην πρόεδρο της Γιουβέντους επιβλήθηκε διετής απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και παρόμοιες ποινές σε άλλα μέλη του Δ.Σ., το οποίο παραιτήθηκε τον Νοέμβριο λόγω της εισαγγελικής έρευνας.
Πριν από περίπου έναν χρόνο οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση είχαν αθωωθεί, με τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα, ωστόσο να επιμένει και να τους σύρει ξανά στο εδώλιο με την επίκληση νέων ενοχοποιητικών στοιχείων.

Η καταδίκη στηρίχθηκε σε κατηγορίες για:

  • Υπερτίμηση μεταγραφών τη διετία 2018-2020, με στόχο να παρουσιάζει ο σύλλογος υψηλότερα έσοδα και «πειραγμένους» ισολογισμούς.
  • Απόκρυψη οικονομικών στοιχείων την περίοδο της πανδημίας και την καταβολή μισθών στους ποδοσφαιριστές με «μαύρα» χρήματα, τα οποία δεν φορολογήθηκαν.

Οι Ανιέλι βρέθηκαν σε αντιπαράθεση με το ιταλικό κράτος και για φορολογικές διαφορές (μετά την μεταφορά της έδρας της Exor στην Ολλανδία), όταν υποχρεώθηκαν πριν από μήνες να καταβάλουν επιπλέον ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για να επέλθει συμβιβασμός.

Διαβάστε ακόμη

Lambrook School: Αυτό είναι το θρυλικό σχολείο “κλειστό club” όπου φοιτά το αύριο της βρετανικής βασιλικής οικογένειας

Βίλα Μεταξά: Ξανά στο σφυρί με 12 εκατ. ευρώ το εμβληματικό ακίνητο του Σουνίου (pics)

Το νέο εργοστάσιο της Prada είναι ένα πράσινο έργο Τέχνης στην καρδιά της Τοσκάνης