Αν μια ποδοσφαιρική ομάδα η οποία έχει να κατακτήσει το πρωτάθλημα της χώρας της 9 προς 10 χρόνια (2013) και άλλα 14 το τρόπαιο του Champions League κοστολογείται από τους υποψήφιους αγοραστές της σε ένα ποσό ύψους 6 δισ. δολ., αυτονόητα διαθέτει ισχυρό brand.

Στην περίπτωση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ οι αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι υπάρχει μια μεγάλη «κρυμμένη» υπεραξία και αν επενδύσει κάποιος σε αυτήν θα βγει κερδισμένος. Η πρόταση-«μαμούθ» από το Κατάρ δεν εκπλήσσει όσους γνωρίζουν τους κανόνες του «παιχνιδιού».

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την κοινοπραξία όπου συμμετέχει ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, πρώην πρωθυπουργός της χώρας και πρώην επικεφαλής της Qatar Investment Authority, να καταθέτει προσφορά 6 δισ. δολ. για να εξαγοράσει τους «Κόκκινους Διάβολους» της Premier League από τους σημερινούς ιδιοκτήτες της, την επιχειρηματική οικογένεια των Γκλέιζερ με έδρα τις ΗΠΑ και να αφήσει «στα κρύα του λουτρού» τον έτερο διεκδικητή του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του συλλόγου Βρετανό δισεκατομμυριούχο Τζιμ Ράτκλιφ.

Η Γιουνάιτεντ συμπεριλαμβάνεται σταθερά στις ομάδες με τα μεγαλύτερα εμπορικά έσοδα και τις υψηλότερες αποτιμήσεις στο «χρηματιστήριο των γηπέδων» του πλανήτη.

Οι νυν μεγαλομέτοχοί της, ωστόσο, κατηγορούνται από εκατομμύρια οπαδούς της ότι δεν επενδύουν για να την επαναφέρουν στον δρόμο των επιτυχιών και οι περισσότεροι από αυτούς ζουν με την προσμονή της έλευσης ενός πιο… γενναιόδωρου ιδιοκτήτη στο «Ολντ Τράφορντ». Θα είναι αυτός ο εμίρης του Κατάρ, με τους συνεργάτες του; «Βλέπουν» οι Άραβες, όσα δεν μπορούν να «δουν» οι Αμερικάνοι;

Ο Αλ Θάνι φέρεται μάλιστα να δοκιμάζει μια επιχειρηματική «ντρίπλα» απέναντι στον Ράτκλιφ, ή όσους άλλους «μνηστήρες» εμφανισθούν (με τη φημολογία για προτάσεις- «σφήνες» από ΗΠΑ ή Σαουδική Αραβία να επιμένει, κι ενώ μάλλον συμφέρει τους Γκλέιζερ ένας άτυπος «πλειστηριασμός» για τις μετοχές τους).

Αυτό που ανέφερε το Bloomberg, για εμπλοκή της QIA εκ μέρους του Κατάρ στο κυοφορούμενο deal για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και όχι της Qatar Sports Investments, η οποία κατέχει την γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν, έχει επιβεβαιωθεί ουσιαστικά νωρίτερα ως πρόθεση και από άλλες πλευρές.

Επιδιώκεται δηλαδή η απόκτηση των θρυλικών «μπέμπηδων μέσω μιας διαφορετικής εταιρικής οντότητας, έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που ορθώνουν οι κανονισμοί της UEFA:

Ότι ομάδες με τον ίδιο ιδιοκτήτη δεν μπορούν να συμμετέχουν ταυτόχρονα στις μεγάλες διοργανώσεις της, το Champions League και το Europa League.

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις σχετικά με το μέγεθος ή το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε πρότασης, έστω και αν θεωρητικά το deadline παρήλθε από την Παρασκευή 17/2 αν και χτες βράδυ υπήρξε επίσημη ανακοίνωση των Αράβων χωρίς αριθμούς.

Ούτε ο billionaire Τζιμ Ράτκλιφ φαίνεται πάντως να παραιτείται από τη «μάχη», καθώς ο CEO της Ineos Group Ltd και επονομαζόμενος ως ο «βασιλιάς των χημικών» παρουσιάζεται να έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από κορυφαίες τράπεζες στο εγχείρημα του, με τις JP Morgan, Goldman Sachs στο πλευρό του.

Το άνοιγμα των κατατεθειμένων προσφορών θα δώσει όλες τις απαντήσεις, με το σενάριο της πώλησης μειοψηφικού ποσοστού να αποδυναμώνεται…

Πρόσωπα- «κλειδιά» και αντιδράσεις

Ένα πρόσωπο- «κλειδί» στην υπόθεση αποκαλύπτει η γαλλική L’ Equipe (17/2): τον θείο του εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζαμπέρ αλ Θάνι, που φέρεται ανάμεσα στους υποψηφίους για την αγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το «γενεαλογικό δέντρο» των Αράβων δείχνει ότι προσφέρει αρκετές επιλογές για να μην «προσκρούσει» η πρόταση από το πάμπλουτο εμιράτο σε νομικά θέματα ή και στις αντιδράσεις όσων αντιτάσσονται στην «εισβολή» τους στο ακριβότερο και πλουσιότερο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα του κόσμου.

Ο 63χρονός Τζαμπέρ αλ Θάνι ανήκει στα υψηλόβαθμα στελέχη των funds που κινούνται για την εξαγορά της βρετανικής ομάδας και όπως αναφέρει η εφημερίδα είναι γνωστός στο Λονδίνο ως «ο άνδρας που αγόρασε την πόλη», λόγω των τεράστιων επενδύσεων του στο real estate και της παρουσίας του σε ιδιωτικές εταιρείες.

Ο νυν υπουργός εξωτερικών του Κατάρ χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πιο σημαντικός άνδρες για την επέκταση του Κατάρ στη διεθνή σκηνή, είναι πρώην «αφεντικό» του επενδυτικού ταμείου του εμιράτου και λέγεται ότι θα υποστηριχθεί από τον γιο του και αν πάρουν υπό τον έλεγχό τους τη Γιουνάιτεντ θα τοποθετήσουν έναν αναπληρωτή πρόεδρο για να τρέχει την ομάδα.

Άλλο πρόσωπο- «κλειδί» είναι ο ισχυρός άνδρας της Παρί Σεν Ζερμέν, Νασέρ Αλ Κελαϊφί, δεξί χέρι του εμίρη Χαμάντ Αλ Θάνι, που διοικεί την γαλλική ομάδα μέσω της Qatar Sports Investments και χαίρει εκτίμησης στην UEFA λόγω της στάσης του κατά της «ανταρσίας» των «12» το 2021 για την δημιουργία της European Super League που εξελίχθηκε σε φιάσκο.

Ο Αλ Κελαϊφί αντικατέστησε δε τον «αποστάτη» Ιταλό Αντρέα Ανιέλι της Γιουβέντους στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης Συλλόγων και πιστώθηκε την εξομάλυνση της κόντρας.

Ποδοσφαιρικοί κύκλοι σχολιάζουν ότι ο Αλ Κελαϊφί γνωρίζει καλά όλα τα θέματα που αφορούν τα των διοργανώσεων της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και αν χρειαστεί να παρέμβει υπέρ του Κατάρ, δεν θα διστάσει να το κάνει…

Αυξάνονται οι πιέσεις

Οι πιέσεις για τους αδελφούς Γκλέιζερ αυξάνονται παράλληλα και η κατάσταση πλησιάζει σε κομβικό σημείο. Οι ισορροπίες φαίνονται εξαιρετικά λεπτές και σίγουρα πολλά εξαρτώνται σε αυτό το μέτωπο και από τις αγωνιστικές εξελίξεις.

Στο συγκεκριμένο timing η Μάντσεστερ Γ. εξακολουθεί να αντικρίζει την πλάτη της συμπολίτισσας της Μάντσεστερ Σίτι και της λονδρέζικης Άρσεναλ στη βαθμολογία του αγγλικού πρωταθλήματος και αν χάσει και τον φετινό τίτλο, τα χρόνια της «ανομβρίας» της στην Premier League θα γίνουν 10 (2013-2023).

Στο Champions League θα μείνει χωρίς το βαρύτιμο ευρωπαϊκό τρόπαιο για 15η χρονιά (2008-2023), αλλά περιμένει την ρεβάνς του 2-2 με την Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νου για την πρόκριση στους «16» του Europa League μέσα στο Μάντσεστερ (23/2)…

Έλον Μασκ, Saudi Telecom και Χρηματιστήριο

Η υποψηφιότητα του… Έλον Μασκ, ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους της γης και ιδιοκτήτη της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla που πρωταγωνιστεί στην ηλεκτροκίνηση, προστέθηκε από ξένα media στον «πόλεμο» των δισ. για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπως και η πιθανότητα υποβολής πρότασης «στο παρά πέντε» από την Σαουδική Αραβία με επιχείρημα και την παλαιότερη συνεργασία της ομάδας με την Saudi Telecom, τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της χώρας της και φόντο την ανάληψη της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030.

Η άλλη «λεπτομέρεια» είναι ότι λόγω της παρουσίας της Γιουνάιτεντ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, οι χρηματιστές που ενεργούν για τον σύλλογο είναι υποχρεωμένοι να εξετάσουν τις προσφορές ακόμη και μετά τη λήξη της προθεσμίας της Παρασκευής.

Το Σάββατο θα είναι σίγουρα η πιο ενδιαφέρουσα ημέρα στο σίριαλ της πώλησης της Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ, με στόχο την υπογραφή του «χρυσού» deal το αργότερο μέσα στον προσεχή Απρίλιο!

Το βράδυ της Παρασκευής η πλευρά του Αλ Θάνι ανακοίνωσε επίσημα την κατάθεση προσφοράς για την εξαγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, χωρίς να αναφέρει το ύψος της:

«Ο Σεΐχης Γιασίμ Χαμάντ Αλ Θάνι επιβεβαίωσε σήμερα την υποβολή πρότασης για το 100% της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στόχος της προσφοράς είναι να επιστρέψει ο σύλλογος στις παλαιότερες δόξες του τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων και πάνω από όλα να βάλει σε προτεραιότητα τους φίλους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η πρόταση δεν θα εμπεριέχει κανένα χρέος από το Nine Two Foundation του Σεΐχη Γιασίμ, το οποίο θα κοιτάξει να επενδύσει στις ποδοσφαιρικές ομάδες, το προπονητικό κέντρο, το γήπεδο και τις ευρύτερες υποδομές, την εμπειρία των οπαδών και την κοινότητα που υποστηρίζει το κλαμπ.

Το όραμα πίσω από την πρόταση είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να ξαναγίνει περίφημη για την ποδοσφαιρική της αρτιότητα ως ο κορυφαίος σύλλογος στον κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες για την προσφορά θα γίνουν γνωστές εν ευθέτω χρόνω, εφόσον η διαδικασία προχωρήσει».

Διαβάστε ακόμη:

Οι εταιρείες που πόνταραν στην ηλιακή ενέργεια, αλλά έπεσαν στα βράχια

Οι ιστορίες πίσω από τις 10 εμβληματικές τσάντες που ονειρεύονται οι γυναίκες – Η “Kelly”, η “Birkin”, η “Jackie” και η “Diana”

Επιστροφή (και) στα ταξίδια στο εξωτερικό για τους Έλληνες το τριήμερο – Οι top προορισμοί στην Ευρώπη