Κι ενώ οι ξενοδόχοι ανά την Ελλάδα, στους δημοφιλείς γι’ αυτή την περίοδο προορισμούς, κάνουν λόγο για ικανοποιητικές πληρότητες εν όψει του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, οι Ελληνες φαίνεται ότι έχουν επιστρέψει με… φόρα για το φετινό τριήμερο και στα ταξίδια του εξωτερικού, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τις κρατήσεις για αεροπορικά ταξίδια.

Εντός Ελλάδος, παρουσιάζουν υψηλές πληρότητες για το επερχόμενο τριήμερο όλοι οι προορισμοί που σχεδιάζουν αποκριάτικες εκδηλώσεις, αν και η διαμονή, με βάση τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, περιορίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε δύο διανυκτερεύσεις, με τις τιμές των ξενοδοχείων να εμφανίζονται αυξημένες φέτος μεσοσταθμικά κατά 10% περίπου λόγω αυξημένου κόστους.

Πάντως και πέρα από την Πάτρα -όπου οι πληρότητες έχουν χτυπήσει φέτος από νωρίς κόκκινο αν ληφθεί υπόψη ότι για πρώτη φορά φέτος οι κρατήσεις άρχισαν από τον… Νοέμβριο- κατά τη διάρκεια του τριημέρου, οι πληρότητες αναμένεται να κυμανθούν από 80% έως και 100% στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, στα Ιωάννινα, τη Δράμα, τα Καλάβρυτα, το Ρέθυμνο, τα Λουτρά Πόζαρ, την Κορινθία, τη Δυτική Μακεδονία και ιδιαίτερα την Κοζάνη κ.α.

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία για τα αεροπορικά ταξίδια με τα νούμερα φέτος να είναι για πρώτη φορά υψηλότερα από το 2019, δείγμα ότι οι Ελληνες εξακολουθούν και τοποθετούν ψηλά την επιλογή ενός ταξιδιού παρά τις πιέσεις που δέχονται λόγω των αυξημένων δαπανών, ακρίβειας και πληθωρισμού. Είναι ενδεικτικό ότι η μεγαλύτερη εγχώρια αεροπορική στο δίκτυο εξωτερικού ήδη βρίσκεται στο +70%  σε επίπεδα πληρότητας τόσο από την βάση της Αθήνας όσο και από τη Θεσσαλονίκης με τις τάσεις να είναι αυξητικές,  καθώς και οι πλέον αργοπορημένοι ταξιδιώτες κλείνουν αυτές τις ώρες τα εισιτήριά τους.

Με βάση τα στοιχεία από την Αegean, από Αθήνα, οι 10 πρώτοι ευρωπαϊκοί προορισμοί που ξεχωρίζουν, με μόλις λίγα εισιτήρια να είναι πλέον διαθέσιμα στα συστήματα κρατήσεων τις ημέρες υψηλής ζήτησης του 3ημέρου, είναι: Αμστερνταμ, Βερολίνο, Κοπεγχάγη, Βουδαπέστη, Βαρκελώνη, Στοκχόλμη, Μαδρίτη, Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη, Αμβούργο. Αντίστοιχα από τη Θεσσαλονίκη- με δεδομένη και τη σημαντική φέτος «επένδυση» με τις προσθήκες νέων δρομολογίων εξωτερικού (σ.σ. η AEGEAN διαθέτει πλέον χειμώνα -καλοκαίρι ένα ιδιαίτερα μεγάλο δίκτυο με απευθείας πτήσεις στους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς προορισμούς), βρίσκονται μπροστά οι γερμανικοί προορισμοί, όπως το Ντίσελντορφ, η Στουτγάρδη, το Μόναχο και η Φρανκφούρτη.

Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις εσωτερικού, από την Αθήνα οι πτήσεις προς Θεσσαλονίκη,  Κρήτη,  Κέρκυρα και επιλεγμένα νησιά των Κυκλάδων και του Βόρειου και Ανατολικού Αιγίου προπορεύονται, με ικανοποιητικές πληρότητες, αν και -καθώς οι κρατήσεις στο δίκτυο εσωτερικού  παραδοσιακά πραγματοποιούνται τελευταία στιγμή- και αυτές οι πτήσεις αναμένεται να γεμίσουν. Αντίστοιχα από τη Θεσσαλονίκη οι προορισμοί όπως η Χίος, η Κως, η Ρόδος, το Ηράκλειο και η Μυτιλήνη εμφανίζουν υψηλές πληρότητες.

Για τα ταξίδια στο εξωτερικό, η έξοδος ξεκινάει νωρίτερα, παραδοσιακά από την Πέμπτη το μεσημέρι 23/2, ενώ οι επιστροφές εστιάζουν κυρίως στις ημέρες Κυριακή 26/2, Δευτέρα 27/2 αλλά και την Τρίτη 28/2 για αρκετούς, όπως φαίνεται, τυχερούς που θα μπορέσουν φέτος να επεκτείνουν το τριήμερο.

Διαβάστε ακόμη

Οι εταιρείες που πόνταραν στην ηλιακή ενέργεια, αλλά έπεσαν στα βράχια

Η «ντρίπλα» του εμίρη για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η «χρυσή» πρόταση των 6 δισ. δολ

Οι ιστορίες πίσω από τις 10 εμβληματικές τσάντες που ονειρεύονται οι γυναίκες – Η “Kelly”, η “Birkin”, η “Jackie” και η “Diana”