Δύο πλειστηριασμοί για ισάριθμα ακίνητα με πλούσια ιστορία έχουν προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη 11 Μαΐου.
Το ένα και πλέον «βαρύτιμο» σφυρί αφορά το μεγάλο ακίνητο της εταιρείας Larissis Station Τεχνική, Εμπορική, Επενδύσεως Ακινήτων Α.Ε. στην περιοχή του Σταθμού Λαρίσης στην Αθήνα.

Πρόκειται για πολυώροφο κτίριο επαγγελματικής χρήσης που βγαίνει με επισπεύδουσα την Alpha Bank για είσπραξη 250.000 ευρώ, ως μέρος συνολικής απαίτησης ύψους 33.629.025,31 ευρώ και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 8.750.000 ευρώ.
Το ενδιαφέρον στην υπόθεση εντοπίζεται στην προϊστορία της εταιρείας καθώς είναι μια από τις πολλές που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο «Καρούζος Gate». Η εταιρεία Larissis Station, λοιπόν, είναι η «διάδοχος» της Karouzos Station S.A., η οποία και απέκτησε το ακίνητο το 2007.

Στο Δ.Σ. της «Larissis Station S.A.» που εδρεύει στο Μαρούσι και εμφανίζεται ενεργή, συμμετέχουν δύο μέλη της οικογένειας Σκαφτούρα, ενώ από τα στοιχεία προκύπτει ότι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος ήταν κατά το παρελθόν η Ρεβέκκα Σκαφτούρα,-πρώην σύζυγος του Γιάννη Καρούζου-, η οποία στις 13 Οκτωβρίου 2015 υπέβαλε την παραίτησή της με εξώδικη δήλωση.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα οικόπεδο 2,8 στρεμμάτων που ουσιαστικά καλύπτει ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο επί των οδών Φιλαδελφείας, Σάμου και Εξηκίου. Σε αυτό το οικόπεδο χτίστηκε το κτίριο που έχει έξι υπόγεια (για πάρκινγκ αυτοκινήτων) και πέντε ορόφους, με συνολική επιφάνεια 24.180 τ.μ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ισόγειο και μέρος του κτιρίου είναι μισθωμένο από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης.

Η βίλα της Εκάλης

Για τρίτη φορά βγαίνει αύριο στο σφυρί και η έπαυλη στην Εκάλη της εταιρείας Greenview Properties. Πρόκειται για την «διάδοχο» της εταιρείας «Lady Inside», που τέθηκε σε λύση και εκκαθάριση, αλλά μετά από επτά χρόνια «αναβίωσε» με άλλο όνομα.
Η «Lady Inside» ήταν μια εταιρεία καλσόν, καλτσών, εσωρούχων, έτοιμων ενδυμάτων, νημάτων, υφασμάτων και συμμετοχών, από τις πολλές τις οποίες είχαν δημιουργήσει οι αδελφοί Σάκης και Σάββας Χατζηιωάννου, της αλυσίδας ένδυσης Sprider Stores, που βάρεσε κανόνι το 2013. Μετά την «ανάστασή» της το 2020 είχε άλλα πρόσωπα στη διοίκηση και διαφορετικό προσανατολισμό καθώς δραστηριοποιήθηκε στην αγορά του real estate.
Tο πολυτελές ακίνητο βγαίνει, με επισπεύδουσα τη διαφημιστική εταιρεία Fuse BBDO Communications S.A.

Ο πλειστηριασμός αφορά την πλήρη κυριότητα ενός οικοπέδου συνολικής επιφάνειας 1.186,25 τ.μ. μαζί με την διώροφη πολυτελή μονοκατοικία εμβαδού 803 τ.μ., που στην έκθεση εκτίμησης χαρακτηρίζεται «υψηλού επιπέδου αρχιτεκτονικής αισθητικής και κατασκευής».

Η διώροφη μονοκατοικία αποτελείται από:
• Υπόγειο επιφάνειας 268,14 τ.μ. που περιλαμβάνει χώρο στάθμευσης (γκαράζ), τρείς αποθήκες και χώρο κλιμακοστασίου ανόδου στο ισόγειο.
• Ισόγειο επιφάνειας 244,08 τ.μ. με σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, χολ με κλιματιστικό, καθιστικό, ένα WC, δωμάτιο ιματιοθήκης, χώρο αποθήκης και πλυντηρίου με προθάλαμο.
• Α’ όροφο επιφάνειας 210,72 τ.μ. με τρεις κοιτώνες με λουτρό και δωμάτιο ντουλάπα, ένα κοιτώνα με προθάλαμο, λουτρό, δύο δωμάτια ντουλάπες (βεστιάρια), χώρο Jacuzzi, διάδρομο επικοινωνίας και κλιμακοστάσιο.
-Καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας έχει κατασκευαστεί τμήμα 2ου ορόφου με υπερύψωση τμήματος της στέγης σε επιφάνεια που υπολογίζεται σε 80,00 τ.μ. περίπου.

Ο περιβάλλων χώρος είναι διαμορφωμένος με κήπο και περίφραξη και η κατάσταση συντήρησή της κρίνεται πολύ καλή. Ακόμη, υπάρχει πισίνα, η οποία έχει κατασκευασθεί καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας, καθώς και ξενώνας-διαμέρισμα.

Το ακίνητο περιήλθε στην οφειλέτρια εταιρεία κατά πλήρη κυριότητα στις 27 Νοεμβρίου 2003, δηλαδή επί εποχής ακόμη της πλήρους παντοδυναμίας των αδελφών Χατζηιωάννου…

Με βάση την έκθεση εκτίμησης η αγοραία αξία της μετά την εφαρμογή κατάλληλων αναγωγών προσδιορίστηκε στα 1.228,81 €/τ.μ., δηλαδή στις 986.658,36 ευρώ, από τις οποίες αφαιρέθηκαν 25.000 ευρώ ως κόστος νομιμοποίησης. Έτσι προέκυψε η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς των 962.000 ευρώ.

Σύμφωνα με έρευνα αγοράς που περιλαμβάνεται στην έκθεση εκτίμησης η ευρύτερη περιοχή της Εκάλης ακολουθεί τις τάσεις της κτηματαγοράς με εξαιρετικά περιορισμένη δραστηριότητα κτηματικών συναλλαγών και πράξεων. Έτσι, στα αζήτητα παραμένουν δεκάδες πολυτελείς κατοικίες σε Εκάλη, Καστρί, Κεφαλάρι και Διόνυσο. Όσο για τις αιτίες, όπως αναφέρεται, η πολλαπλή και σύνθετη φορολόγηση των ακινήτων και δη αυτών που έχουν μεγάλη επιφάνεια, τα υπέρογκα έξοδα συντήρησης, η επιβολή τεκμηρίων, το υφεσιακό περιβάλλον λόγω της πανδημίας και η αύξηση της ανεργίας καθιστούν απαγορευτική την αγορά ενός τέτοιου ακινήτου.

Λαμβάνοντας υπόψη πληροφορίες από μεσίτες της περιοχής, η διαφορά μεταξύ ζητούμενων τιμών και επιπέδων που επιτρέπουν πραγματοποίηση πράξεων ανέρχεται έως το ποσοστό του 15% με 20%, ενώ σε περιπτώσεις ακινήτων προς άμεση ρευστοποίηση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οι ζητούμενες τιμές πώλησης παραμένουν ανθεκτικές μόνο στις νεόδμητες κατοικίες, λόγω του χαμηλού διαθέσιμου αποθέματος, εντούτοις το τελευταίο διάστημα καταγράφονται και για αυτές μειώσεις των αρχικών ζητούμενων τιμών πώλησης έως 15%.

Η ανατροπή και ο τριπλασιασμός της τιμής

Στη συνέχεια, όμως, υπήρξε θεαματική ανατροπή, καθώς η Greenview Properties κατέθεσε ανακοπή υποστηρίζοντας ότι η πραγματική αξία του ακινήτου είναι 2.821.854 ευρώ, δηλαδή τριπλάσια από τις 962.000 ευρώ, και ζητώντας να συμπληρωθεί η έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης. Και τούτο καθώς έχει γίνει εκτεταμένη ανακαίνιση, που ξεκίνησε το 2020 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 14 Φεβρουαρίου έκανε δεκτή την ανακοπή, ορίζοντας την τιμή πρώτης προσφοράς στο ποσό των 2.821.854 ευρώ. Ωστόσο, τελικά, ο πλειστηριασμός που έγινε στις 25 Φεβρουαρίου ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών. Το ίδιο συνέβη και στον επαναληπτικό πλειστηριασμό στις 6 Απριλίου.
Έτσι, αύριο η βίλα της Εκάλης βγαίνει ξανά στο σφυρί με τιμή πρώτης προσφοράς στα 2.257.483,20 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Έρχεται νέο ηλεκτροσόκ από τον πληθωρισμό – Διψήφιο άλμα μετά από 28 χρόνια

Τροπολογία ΥΠΟΙΚ: Όλα έτοιμα για πληρωμή του νέου ΕΝΦΙΑ σε 21 ημέρες

Οι business των δισ. που «ψάχνουν» οι Γάλλοι στην Ελλάδα