Η αισιοδοξία που εξέφρασε πριν από μερικές εβδομάδες, στα τέλη Ιουλίου, ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου για την θετική έκβαση της υπόθεσης εξαγοράς της Byte Computer από την Ideal Holdings φαίνεται να δικαιώνεται.

Μετά από το χθεσινό «ναι» του Σπύρου Βυζάντιου για την παραχώρηση του ποσοστού του (27,9%) στην Byte προς την Ideal ανοίγει πλέον ο δρόμος για την επιτυχή ολοκλήρωση της προαιρετικής Δημόσιας Πρότασης, σε μια διαδικασία που ξεκίνησε την 1/7/2022 και κατά τα φαινόμενα θα «κλείσει», ουσιαστικά, πολύ πιο σύντομα από το… deadline της Περιόδου Αποδοχής (8/8/2022-19/9/2022).

Από σήμερα αναμένεται να ακολουθήσουν και τα άλλα μέλη της οικογένειας Βυζάντιου προς την ίδια κατεύθυνση, με πηγές της αγοράς να εκτιμούν ότι ενδεχομένως και ως την προσεχή Δευτέρα να έχουν οριστικοποιηθεί οι εξελίξεις για το 55,6% που ελέγχει συνολικά, με την Alpha Bank να έπεται και τελικώς την Ideal να πετυχαίνει αυτό το οποίο εξ αρχής επεδίωκε: την συγκέντρωση ενός ποσοστού άνω του 70%, σε πρώτη φάση, επί του μετοχικού κεφαλαίου της Byte…

Με σταθερά βήματα δείχνει να προχωράει προς την υλοποίηση του το μεγαλύτερο deal – ή επένδυση, πιο ορθά- στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της πληροφορικής, ικανό να αλλάξει πολλά από τα δεδομένα του – και σε επίπεδο ανταγωνισμού. Από το απόγευμα της Πέμπτης, άλλωστε, μπήκε στην «τελική ευθεία» του…

Σχόλια από την πλευρά της Ideal και του κ. Παπακωνσταντίνου για την απόφαση του κ. Βυζάντιου δεν έγιναν, καθώς η διαδικασία τρέχει, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι σύντομα θα υπάρξουν και οι τοποθετήσεις τους για την επόμενη μέρα της Byte.

Η πρόθεση του εισηγμένου private equity για νέες εξαγορές επιβεβαιώνεται, όπως και η πρόθεση της διοίκησης για την δημιουργία ενός μεγαλύτερου τεχνολογικού ομίλου, με την προσάρτηση και άλλων εταιρειών στο «άρμα» της Ideal!

Μέσα στο 2022 θα καταγραφούν στο ενεργητικό της εταιρείας συμμετοχών δυο επενδυτικές κινήσεις, τουλάχιστον, στον τομέα της τεχνολογίας μετά από την απόκτηση του 100% της Netbull που ειδικεύεται στις υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας από την θυγατρική Adacom και τώρα του 70%+ της Byte.

Αν δεν βρεθεί κάτι «μεγάλο» και σημαντικό, δύσκολα θα προκύψει και 3ο απανωτό επενδυτικό «χτύπημα» από την Ideal Holdings, χωρίς πάντως να αποκλείεται τίποτα, αν και το πιθανότερο είναι ότι το… 3ο deal δρομολογείται για το 2023. Το βέβαιο είναι ότι το σερί δεν θα σταματήσει εδώ…

Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος Δ.Σ. Ideal Holdings

Συνεργασία υψηλών προδιαγραφών

Με τα ετήσια έσοδα της να αγγίζουν τα 40 εκατ. ευρώ η Byte Computer θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την Ideal Holdings (κυβερνοασφάλεια, υπηρεσίες εμπιστοσύνης, SOC, με systems integration) κι ενώ νωρίτερα με την εξαγορά της Netbull τον Μάιο η δεύτερη κατάφερε να «χτίσει» έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους του cyber security -αν όχι τον μεγαλύτερο- στην Ελλάδα και την Κύπρο, σε έναν τομέα όπου η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα ανάλογα των… κινδύνων του κυβερνοχώρου.

Ο Σπύρος Βυζάντιος σε δήλωση του προς το newmoney εξέφρασε την εμπιστοσύνη του για το εγχείρημα και τις προοπτικές του, επιβεβαιώνοντας την αποδοχή της πρότασης του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου για την παραμονή του στην Byte με τον ρόλο του προέδρου και CEO και φυσικά έτοιμος να προσφέρει την πείρα και την τεχνογνωσία του και στο νέο σχήμα.

Στελέχη της Ideal Holdings σε συζητήσεις στο εσωτερικό της εταιρείας δεν κρύβουν μάλιστα τις υψηλές προσδοκίες τους για την μελλοντική συνεργασία του ιδρυτή της Byte Computer με έναν άλλο expert της τεχνολογίας, τον CEO της πρώτης, Παναγιώτη Βασιλειάδη.

Σπύρος Βυζάντιος, Πρόεδρος και CEO Byte Computer

Έργα δισ. και ισχυροί «συμπαίκτες»

Η αποτίμηση των 60 εκατ. ευρώ και τα μεγέθη της Byte, αρκούν για να αναδείξουν την συγκεκριμένη συναλλαγή, ως την μεγαλύτερη ως τώρα για τον κλάδο της πληροφορικής, με φόντο μια «πίτα» δισεκατομμυρίων για τα έργα Ψηφιακού Μετασχηματισμού τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα…

«Με τη Δημόσια Πρόταση της δίνεται η δυνατότητα να μπει σε ένα μεγαλύτερο σχήμα, ικανό να αποφέρει συνολικά έσοδα που για το 2022 υπολογίζονται πάνω από 70 εκατ. ευρώ. Μια win win συνεργασία με υψηλά περιθώρια κέρδους.», έλεγε πριν από 40 ημέρες ο κ.Παπακωνσταντίνου.

Η Byte διατηρεί ανεκτέλεστο 20+20=40 εκατ. ευρώ για το 2022-2023, «βλέπει» νέα έργα 50+ εκατ. ευρώ, διατηρώντας συνεργασίες με ισχυρούς «συμπαίκτες» όπως ο όμιλος ΟΤΕ.

(Ανήκαν μαζί σε μια από τις 3 κοινοπραξίες που είχαν περάσει στον τελικό του mega διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες, πριν από την ακύρωση του).

Η ψηφιακή υπογραφή και η άυλη συνταγογράφηση αποτελούν δυο από τα ιδιαίτερα σημαντικά ψηφιακά «εργαλεία» που πρόσφερε η Byte για την διευκόλυνση των πολιτών, των επαγγελματιών διαφόρων κλάδων και των γιατρών τα προηγούμενα χρόνια και πήρε σειρά το project της απομακρυσμένης ταυτοποίησης. «Βοηθούμε στην δημιουργία της σύγχρονης ψηφιακής Ελλάδας», όπως έχει πει ο κ.Βυζάντιος.

Το «ράλι» των εξαγορών

Το «ράλι» των εξαγορών συνεχίζεται στην Ελλάδα για τον τομέα της πληροφορικής, με την Ideal να διεκδικεί πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ως σήμερα, το deal του Γενάρη του 2021 για την εξαγορά της ιστορικής SingularLogic από κοινού από τις Space Hellas και Epsilon Net αντί 18+ εκατ. ευρώ παρέμενε το ακριβότερο όλων, σε καιρούς ψηφιακής «κοσμογονίας» για την χώρα.

Στο πρώτο 8μηνο του 2022 οι εταιρείες που –πλην της Ideal- κινήθηκαν δραστήρια στο μέτωπο των εξαγορών ήταν οι Epsilon Net (CSA, Digital4U, Taxheaven), Entersoft (Log On, BIT Software Romania), SoftOne (Regate, Impact, cosmoONE), Real Consulting (Cloudideas).

Σε διαρκή αναζήτηση ευκαιριών βρίσκονται, επίσης, και οι Uni Systems, Profile Software, Space Hellas, Performance Technologies.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ideal Holdings σχεδιάζει σε δεύτερη φάση να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από το 90% επί του μετοχικού κεφαλαίου της Byte Computer, με πρόθεση την διαγραφή της από το χρηματιστήριο.

Νωρίτερα, μέσα στην χρονιά, η εισηγμένη συμπλήρωσε το φετινό «παζλ» των συμφωνιών της με την εξαγορά της νοτιοαφρικανικής εταιρείας παραγωγής μεταλλικών πωμάτων Coleus και την πώληση της Three Cents, εταιρείας εμπορίας και προώθησης premium ανθρακούχων αναψυκτικών στην Coca Cola.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτές είναι οι 4 επιχειρήσεις που μπορείς να ξεκινήσεις με λιγότερα από 99 δολάρια

Ryanair: Το «κόψιμο» δρομολογίων στο Ελ. Βενιζέλος – Η απώλεια μεριδίου και ο ρόλος της Sky Express

ΡΑΕ: Διαγωνισμός για τις ηλεκτρονικές ανταγωνιστικές διαδικασίες των ΑΠΕ