Ένα ακόμη σοβαρό «χτύπημα» δέχεται η οικογένεια Αλεξόπουλου της τεχνικής εταιρείας Δομοτεχνική και του ξενοδοχειακού ομίλου Domotel, καθώς για τις 5 Ιουλίου έχουν προγραμματιστεί πέντε πλειστηριασμοί για ισάριθμα ακίνητα στην Καρδίτσα, τόπο καταγωγής του ιδρυτή και προέδρου της Απόστολου Αλεξόπουλου.

Το πιο «βαρύ» από αυτά αφορά το Domotel Arni Hotel, το εμβληματικό ξενοδοχείο της πόλης που μετά την ανακαίνισή του το 2006 έχει μετατραπεί σε Α΄ κατηγορίας.

Ειδικότερα, πρόκειται για οικόπεδο που βρίσκεται επί της διασταύρωσης των οδών Καραϊσκάκη, Μπλατσούκα και Παλαιών Μαστόρων (πρώην Κολοκοτρώνη), στο κέντρο της Καρδίτσας, επιφάνειας 324,25 τ.μ. κατά τον τίτλο κτήσης, σύμφωνα δε με το Κτηματολόγιο 327,30 τ.μ. Ο πλειστηριασμός αφορά την πλήρη κυριότητα κατά ποσοστό 48,81% εξ’ αδιαιρέτου (ιδανικό μερίδιο) του οικοπέδου.

Εντός του οικοπέδου υπάρχει κτίσμα – τριώροφη οικοδομή εμβαδού 1.098,75 τ.μ.που χρησιμοποιείται ως ξενοδοχειακή μονάδα με την ονομασία «ΑΡΝΗ» και στο ισόγειο λειτουργεί εστιατόριο που εξυπηρετεί και το ξενοδοχείο (πρωινά, κλπ). Το ισόγειο αποτελείται από την κύρια είσοδό του η οποία βρίσκεται επί της οδού Καραϊσκάκη και ένα κατάστημα με δική του ξεχωριστή είσοδο. Οι δε υπόλοιποι όροφοι περιλαμβάνουν τα δωμάτια του ξενοδοχείου και τους λοιπούς χώρους για την εξυπηρέτηση της ξενοδοχειακής μονάδας. Όπως προκύπτει από το ειδικό σήμα λειτουργίας του EOT το Ξενοδοχείο έχει δυναμικότητα 31 Δωματίων/60 κλίνες και είναι κατηγορίας 4 αστέρων. Το κτίριο διαθέτει σχετικά καλό επίπεδο συντήρησης.

Το δεύτερο ακίνητο είναι όμορο, σε οικόπεδο επιφάνειας 341,25 τ.μ. εντός του οποίου υφίσταται κτίσμα, με ισόγειο νέας πτέρυγας του ξενοδοχείου με εμβαδόν 240 τ.μ. και Α’ όροφο επίσης 240 τ.μ. Κατά την εξωτερική αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το κτίριο περιλαμβάνει ισόγειο, πατάρι και όροφο. Στο ισόγειο υπάρχει ένα κατάστημα το οποίο είναι διαμπερές, έχοντας πρόσωπο τόσο στην οδό Καραϊσκάκη όσο και στην οδό Κολοκοτρώνη και λειτουργεί σαν κατάστημα με ηλεκτρικά είδη συνενωμένο με έτερο κατάστημα γειτονικού ακινήτου και ένα άλλο κατάστημα που λειτουργεί ως ταξιδιωτικό γραφείο.

Σε άλλο πλειστηριασμό βγαίνει η πλήρης κυριότητα και ποσοστό 50% εξ’ αδιαιρέτου ενός οικοπέδου εκτάσεως 775 τ.μ. επί της οδού (πεζόδρομος) Αλεξοπούλου αριθμός 3 (πρώην Δράκοντος) μετά του επ’ αυτού διώροφης κατοικίας συνολικής επιφανείας 225,56 τ.μ. Το ακίνητο εκτιμάται ότι είναι ηλικίας τουλάχιστον 70 ετών (προ του 1955), αποτελείται από ισόγειο και πρώτο όροφο και είναι κεραμοσκεπές.

Επίσης βγαίνει η πλήρης κυριότητα, νομή και κατοχή (ποσοστό 100%), ενός κατά παρέκκλιση άρτιου και οικοδομήσιμου οικοπέδου εκτάσεως 218,42 τ.μ. Επ’ αυτού υφίσταται ένα ισόγειο κτίσμα, δομημένο το έτος 1930, πλινθόκτιστο με κεραμίδια επιφάνειας 91 τ.μ. που αποτελείται από τρία δωμάτια, κουζίνα και λουτροκαμπινέ.

Τέλος, η πλήρης κυριότητα (100%) ενός κατά παρέκκλιση άρτιου και οικοδομήσιμου οικοπέδου εκτάσεως 175,23 τ.μ. στη διασταύρωση της οδού Αλεξοπούλου (πεζόδρομος) με ανώνυμο δημοτικό πεζόδρομο.

Οι τιμές εκκίνησης

Οι τιμές πρώτης προσφοράς για τα παραπάνω ακίνητα έχουν οριστεί:

1] Για την πλήρη κυριότητα κατά ποσοστό 48,81 % εξ’ αδιαιρέτου (ιδανικό μερίδιο) του οικοπέδου με το επ’ αυτού τριώροφο ξενοδοχείο το ποσό των 540.450 ευρώ.

2] Για την πλήρη κυριότητα κατά ποσοστό 48,88% εξ’ αδιαιρέτου (ιδανικό μερίδιο) του διαμπερές οικοπέδου με το επ’ αυτού τριώροφο κτίριο, το ποσό των 232.700 ευρώ.

3] Για την πλήρη κυριότητα κατά ποσοστό 50% εξ’ αδιαιρέτου του οικοπέδου με οικία, το ποσό των 58.972 ευρώ.

4] Για την πλήρη κυριότητα κατά ποσοστό 100% του οικοπέδου εκτάσεως 218,42 τ.μ., το ποσό των 41.137 ευρώ.

5] Για την πλήρη κυριότητα κατά ποσοστό 100% του οικοπέδου εκτάσεως 175,23 τ.μ., το ποσό των 34.012 ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα ακίνητα φέρουν αρκετές προσημειώσεις υπέρ τραπεζών και επισπεύδουσα είναι η doValue.

Η περιπέτεια της Δομοτεχνικής

Επί σειρά ετών η Δομοτεχνική υπήρξε η μεγαλύτερη μη εισηγμένη τεχνική εταιρεία στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, με πτυχίο 6ης τάξης και με πλούσια δραστηριότητα στην κατασκευή έργων οικοδομικών και οικιστικής ανάπτυξης, ξενοδοχειακών και βιομηχανικών μονάδων, κτηρίων γραφείων, αποθηκών, υπεραγορών τροφίμων, αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και έργων υποδομής, από δρόμους μέχρι αεροδρόμια και λιμενικές εγκαταστάσεις.

Την πορεία της εταιρείας έχουν σηματοδοτήσει έργα που αποτελούν εμβληματικά στοιχεία της Θεσσαλονίκης, όπως ο Πύργος του ΟΤΕ, οι πύλες και τα κτιριακά συγκροτήματα της ΔΕΘ, το Θέατρο Κήπου, το Μητροπολιτικό Μέγαρο και το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και πολλά ακόμη, ενώ παράλληλα έχει αφήσει το αποτύπωμά της και σε διάφορα άλλα πεδία, όπως με τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου Μακεδονία το 1997 ή την αναβάθμιση και επέκταση της Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης το 2014.

Η εμβέλεια της Δομοτεχνικής δεν περιορίστηκε στη Β. Ελλάδα καθώς συμμετείχε και σε πολλά ακόμη έργα, όπως τμήματα των μεγάλων οδικών αξόνων, καθώς και αρκετά ξενοδοχειακά projects μεταξύ των οποίων το Amazoe Seascape Hills Resort στο Κρανίδι Αργολίδας, οι βίλες του Aman Resort και το Nikki Beach Resort & Spa στο Πόρτο Χέλι.

Η είσοδος στα ξενοδοχεία και η κρίση

Από το 2002 η οικογένεια Αλεξόπουλου έκανε την είσοδό της και στον κλάδο του τουρισμού με την Domotel, που έφτασε να διαχειρίζεται τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία σε Aθήνα, Bόλο, Kαϊμακτσαλάν, Θεσπρωτία, Aράχωβα και Kαρδίτσα, αλλά και το εμβληματικό «Les Lazaristes» στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ υπήρξαν φιλόδοξα σχέδια και για την εκτός συνόρων επέκταση.

Μετά την έναρξη της πολύχρονης οικονομικής κρίσης και την περίοδο από το 2011 έως και το 2014 η Δομοτεχνική κατέγραφε υψηλούς τζίρους που κυμαίνονταν από 26 μέχρι και 38,8 εκατ. ευρώ, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.
Λίγο αργότερα, όμως, μπήκε σε καθοδική τροχιά που την ανάγκασε να εγκαταλείψει σημαντικές εργολαβίες, όπως εκείνη για το οδικό έργο «Σκάρφεια- Λαμία- Pάχες» του ΠAΘE, όπου η ίδια ζήτησε την αντικατάστασή της από άλλο μέλος της κοινοπραξίας, επικαλούμενη ταμειακή δυσχέρεια και αδυναμία να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης του project ή ακόμη και το μεγαλόπνοο και πρωτοποριακό έργο της επί της Bασιλέως Hρακλείου 45 στη Θεσσαλονίκη, λίγα μέτρα από την πλατεία Αριστοτέλους. Εκεί ετοίμαζε ένα τεράστιο συγκρότημα κατοικιών και καταστημάτων 5.000 τ.μ. με δύο οκταώροφες οικοδομές, ισόγεια καταστήματα και διαμερίσματα, αλλά και υπόγειο πάρκινγκ αυτοκινήτων.

Ωστόσο η εταιρεία αναγκάστηκε να το αφήσει ημιτελές και στη συνέχεια πέρασε στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας που άρχισε να το βγάζει στο σφυρί από το 2018.

Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και άλλα ακίνητα της, όπως οι ιδιοκτησίες επί των οδών Ολυμπίου Διαμαντή και Δωδεκανήσου 24 στη Θεσσαλονίκη (όπου και η έδρα της για πολλά χρόνια) που βγήκαν στο σφυρί τον Μάρτιο του 2019 με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 895.000 ευρώ. Ακολούθησαν τον Μάιο του 2019 αγροτεμάχια και κτιριακό συγκρότημα αποθηκών και καταστημάτων στο Λαγκαδά και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς οικόπεδο 5 στρεμμάτων με διώροφο βιομηχανικό κτήριο στη Σπάρτη που βγήκε με τιμή εκκίνησης 600.000 ευρώ. Τον Οκτώβριο του 2021 βγήκαν σε αρχικό πλειστηριασμό κι άλλα καταστήματα με αποθήκη στη Θεσσαλονίκη που άλλαξαν τελικά χέρια τον Μάρτιο του 2022.

Η κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε τον ξενοδοχειακό βραχίονα του ομίλου. Έτσι, από τον Mάιο του 2017 η Domotel ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη διαχείριση του «Les Lazaristes», -το οποίο σημειωτέον είχε κατασκευάσει η Δομοτεχνική-, που πέρασε στην «ομπρέλα» της Zeus International.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα τελευταία χρόνια η Δομοτεχνική δίνει μάχη με τις υπέρογκες υποχρεώσεις που πλέον φτάνουν τα 77,2 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 59,15 εκατ. ευρώ αφορούν τραπεζικά δάνεια) και τις συσσωρευμένες ζημίες, ύψους 33,8 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη ραγδαία πτώση του τζίρου, που το 2021 ήταν 1,9 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η οικογένεια Αλεξόπουλου βρίσκεται αντιμέτωπη και με άλλους πλειστηριασμούς για προσωπικά περιουσιακά στοιχεία καθώς για τις 26 Ιουλίου 2023 έχουν προγραμματιστεί να βγουν στο σφυρί, -εάν μέχρι τότε δεν γίνουν κινήσεις αναστολής-, τρία διαμερίσματα στα πιο κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης. Το ένα του 6ου ορόφου στην πολυκατοικία που βρίσκεται στη συμβολή της οδού Αγ. Σοφίας με τη Λεωφόρο Νίκης, μπροστά στην παραλία και με θέα όλο τον Θερμαϊκό, και τα άλλα δύο (ρετιρέ του 8ου ορόφου και διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου) στην πολυκατοικία επί της οδού Μητροπόλεως 71.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: «Πάνω» η Αθήνα, ποια νησιά είναι «πεσμένα» – Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία (πίνακας)

Ξεκινά η «μάχη» της Κρήτης για το 20% της Αριάδνης

Space Leasing International: Οι διαστημικές business του Γιώργου Λογοθέτη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ