Ακόμα κι από ψηλά η θέα του Μεγανησίου είναι μαγική. Χαλαρωτική ατμόσφαιρα και εξασφαλισμένη ιδιωτικότητα έχουν κάνει το μικρό νησάκι του Ιονίου τόπο λατρείας για Ελληνες και ξένους απαιτητικούς ταξιδιώτες. Ιδίως από το 2010 και μετά, που ολοκληρώθηκε η μαρίνα για τα μεγάλα σκάφη στο Βαθύ, τα πολυτελή γιοτ μεγαλοβιομήχανων, εφοπλιστών και διασήμων αράζουν όλο και συχνότερα στα νερά του. «Πολλοί επιφανείς φίλοι μας από την Ελλάδα και το εξωτερικό είναι καλεσμένοι μας», λέει η αρχιτέκτονας Εφη Σκλαβενίτη: «Οι περισσότεροι διάσημοι επισκέπτες εκτιμούν τη διακριτικότητα των κατοίκων του νησιού».

Το σπίτι της οικογένειας της Εφης υπήρχε στο Βαθύ πολύ πριν αυτό γίνει το λιμάνι. Οταν με τον αδελφό της ήταν μικρά παιδιά παρακολουθούσαν με ενθουσιασμό επώνυμες προσωπικότητες όπως τη Γιάννα Αγγελοπούλου, τη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας και πολλούς ακόμα οι οποίοι έμεναν στο νησί με τα σκάφη τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά ας πάρουμε καλύτερα τα πράγματα από την αρχή. Από τότε δηλαδή που ο πατέρας της Εφης και του Σπύρου Σκλαβενίτη, Δημήτρης, άφησε το Μεγανήσι σε ηλικία 17 χρονών για να ζήσει και να δουλέψει στη μακρινή Αυστραλία. Μεγάλη επιθυμία του από τότε, να βοηθήσει τον τόπο όπου γεννήθηκε, αγάπησε και χρειάστηκε να αποχωριστεί – στον οποίο, σημειωτέον, εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν νερό, ρεύμα και η παραμικρή τουριστική υποδομή. Οραμά του, το νησί να αναπτυχθεί σεβόμενο το περιβάλλον, χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του. Είναι ο ίδιος που ίδρυσε τον σύλλογο Μεγανησιωτών «Ο Μέντης». Ο γιος του και πολιτικός μηχανικός Σπύρος Σκλαβενίτης θυμάται: «Ηταν μια παρέα φίλων που ξεκίνησε τον “Μέντη” και ο πατέρας μου, από το 1977 μέχρι και το 1997 που έφυγε από τη ζωή, άρχισε να φέρνει εδώ υπουργούς, βουλευτές, δικηγόρους, καλλιτέχνες και επιφανείς επιχειρηματίες από την Αθήνα. Μέχρι τότε μόνο οι σκαφάτοι γνώριζαν το νησί».

Λάμψη χαμηλών τόνων

Το όραμα του πατέρα Σκλαβενίτη ήταν να γίνει το Μεγανήσι προορισμός πολυτελείας. Ενα όνειρο που υλοποιήθηκε κυρίως μέσω του γιου του, Σπύρου, ο οποίος κατάφερε να γνωρίσει το Μεγανήσι σε διάσημους παίκτες του μπάσκετ όπως ο Ντράγκαν Τάρλατς, ο Μίλαν Τόμιτς, ο Ντούσαν Βούκσεβιτς και σε φίλους του πλοιοκτήτες και βιομηχάνους. Το εστιατόριο που εξυπηρετούσε όλους αυτούς ήταν ο «Ερρίκος», απέναντι από τη μαρίνα. Ενα αυθεντικό στέκι που υπάρχει από το 1978 και επιλέγουν για το φαγητό τους ισχυροί επιχειρηματίες όπως ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ο Δημήτρης Κοπελούζος, μέχρι και ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ πιο πρόσφατα. Στο νησί που ο Αριστοτέλης Ωνάσης  οραματιζόταν να κάνει το επόμενο Μόντε Κάρλο πήγε νερό μόλις το 1986, όταν έγινε και η σύζευξη Λευκάδας, Νυδρί – Μεγανήσι. Αποτελεί επίσης ένα από τα ιδανικότερα μέρη στην Ευρώπη για ιστιοπλοΐα και συγκεντρώνει ευκατάστατους φαν του ευγενούς αθλήματος απ’ όλο τον κόσμο. «Εχουν έρθει τόσοι γαλαζοαίματοι, εφοπλιστές και βιομήχανοι που οι κάτοικοι πλέον το έχουν συνηθίσει. Σε αντίθεση με τη Μύκονο και άλλους κοσμοπολίτικους προορισμούς, στο Μεγανήσι οι VIPs μπορούν να έχουν πλήρη ιδιωτικότητα, αφού για το ευρύ ταξιδιωτικό κοινό αποτελεί ένα καλά κρυμμένο μυστικό, ενώ η ζεστή και διακριτική φιλοξενία των ντόπιων χρήζει ιδιαίτερης μνείας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πολύ ταπεινοί καραβοκύρηδες. Ολοι τους είναι παλιοί καπεταναίοι, παλιοί μηχανικοί, ναυτικοί, που κοιτούν τη βάρκα και το ψάρεμά τους. Ο τουρισμός ήρθε αργότερα», εξηγεί ο Σπύρος Σκλαβενίτης.

Η χρήση των τοπικών φυσικών υλικών όπως η πέτρα ενισχύει την παραδοσιακή ταυτότητα του νησιού μέσα από σύγχρονες, πολυτελείς και φιλικές προς το περιβάλλον κατασκευές

«Εμείς πρώτοι, το 2003, αρχίσαμε να επενδύουμε στο νησί μας και να αγοράζουμε οικόπεδα. Ολοκληρώσαμε πρόσφατα δύο βίλες στο Balos Bay, οι οποίες είναι και τα μεγαλύτερα πρότζεκτ που έχει δει η περιοχή, σε μια έκταση 27 στρεμμάτων. Φτιάξαμε επίσης τις βίλες “Πασίφικα” και “Νιρβάνα”, ενώ τώρα χτίζουμε μία ακόμα για έναν πολύ σημαντικό επιχειρηματία. Ολα μας τα έργα είναι βιοκλιματικά και τηρούν πιστά όλες τις αρχές της βιωσιμότητας έχοντας ως στόχο την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Mέσα στα επόμενα χρόνια πρόθεσή μας είναι να κατασκευάσουμε και άλλες πολυτελείς κατοικίες στον Κάβο, στο ακρωτήρι που απέχει ένα μίλι από τον Σκορπιό. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε στο νησί μια κοινότητα, ένα μείγμα ξένων και ντόπιων ώστε να συνυπάρξουν και να βοηθούν ο ένας τον άλλον. Θα προστατέψουμε την ταυτότητα του νησιού. Είμαστε πολύ προσεκτικοί και χρησιμοποιούμε τα τοπικά υλικά, όπως τη φυσική πέτρα που είναι άφθονη στο Μεγανήσι», διευκρινίζει.

Οι ρίζες της οικογένειας Σκλαβενίτη στο Βαθύ Μεγανησίου εντοπίζονται στο μακρινό 1610. Οι σημερινοί απόγονοί της είναι αποφασισμένοι να διαφυλάξουν την κληρονομιά και την παράδοση του νησιού και να τη μεταλαμπαδεύσουν. «Εχω την αίσθηση πως οι ξένοι σέβονται περισσότερο το περιβάλλον από τους ντόπιους. Οταν ζει κάποιος στον παράδεισο, δεν ακολουθεί πάντα τους κανόνες γιατί τον θεωρεί δεδομένο», λέει ο Σπύρος Σκλαβενίτης για το περίφημο νησάκι απέναντι από τη Λευκάδα που δεν άφησε αδιάφορη ούτε την οικογένεια του δημιουργού της Apple: «Η σύζυγος του Στιβ Τζομπς παρακολουθούσε επί δύο χρόνια τις δύο βίλες που χτίζαμε στο Balos Bay. Ερχεται με το σκάφος της κάθε καλοκαίρι», λέει ο Σπύρος, εξηγώντας πως η χήρα πλέον, Λορίν Πάουελ Τζομπς, σκόπευε να αγοράσει μία από αυτές, αλλά δεν κατέληξε σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη.

Η Εφη και ο Σπύρος Σκλαβενίτης φροντίζουν έτσι ώστε κάθε οικιστικό συγκρότημα που φέρει την υπογραφή τους να ενσωματώνεται στα υπέροχα φυσικά τοπία του Μεγανησίου

«Εχουμε αποκτήσει ειδικότητα στις πολυτελείς κατοικίες. Στις περιοχές όπου χτίζουμε, και κυρίως στα παραθαλάσσια οικόπεδα, τα κτίρια ενσωματώνονται στο περιβάλλον σαν να υπήρξαν πάντοτε εκεί. Οι ντόπιοι μας εμπιστεύονται τη γη τους γιατί μας γνώρισαν μέσα από το ποιοτικό μας έργο στα νότια προάστια της Αθήνας, καθώς ξεχωρίζουμε για τη μίνιμαλ αισθητική, τις καθαρές γραμμές και τον σεβασμό στο περιβάλλον», καταλήγει.

Οι άνθρωποι της οικογένειας Σκλαβενίτη βοήθησαν το Μεγανήσι γιατί χρειάστηκε να ξενιτευτούν χιλιάδες μίλια μακριά του. Η απόσταση τούς έκανε να μη θεωρήσουν τον τόπο τους δεδομένο και η αγάπη τους γι’ αυτόν τους ώθησε σε βιώσιμες προτάσεις που θα οδηγούσαν σε μια ισορροπημένη ανάπτυξη. Οπως και γίνεται.

Διαβάστε ακόμη:

Διώρυγα Gas: «Κλείδωσε» η υλοποίηση του FSRU της ΜΟΗ – «Στην πρίζα» μέχρι τέλος του 2023

Η νέα ατζέντα στο Μ.Μ., τα ονόματα στη μάχη της Εθνικής Τράπεζας, ο Δ. Κούτρας ψάχνει αγοραστή και μέσα σε όλα έρχονται οι μνηστήρες για δύο λιμάνια

ΙΚΕΑ Γαλλίας: Η κατασκοπεία εργαζομένων, το πρόστιμο, τα πρόσωπα και οι πρακτικές