«Καταιγίδα» πλειστηριασμών έρχεται αύριο, με αρκετούς από αυτούς να αφορούν «επώνυμες» περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα έχουν προγραμματιστεί 581 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων περισσότεροι από 50 πέρασαν σε αναστολή. Σε αυτούς που ανεστάλησαν περιλαμβάνονται οι πλειστηριασμοί για το ακίνητο της εταιρείας «Χυτήρογλου» στην οδό Μητροπόλεως, για κτίριο της οινοποιίας Μπουτάρη στο κέντρο της Νάουσας, αλλά και για το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα «Πλειάδων Γη» στα Τρίκαλα Κορινθίας.

Για λίγους σε σχέση με τον αρχικό αριθμό έχει σχηματιστεί ήδη «οριστικοποιημένη λίστα συμμετοχών», που σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα θα αλλάξουν χέρια.

Αργύρης Σαλιαρέλης

Το κτήμα του Σαλιαρέλη

Ανάμεσα σε αυτά και το κτήμα του Αργύρη Σαλιαρέλη στην Αίγινα. Ο πάλαι ποτέ πρόεδρος του Ολυμπιακού, αποκαλούμενος τότε και «βασιλιάς των ρουμπινιών», έχει εμπλακεί σε διάφορες περιπέτειες τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος διαθέτει σημαντική περιουσία στο νησί της καταγωγής του, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τον περίφημο «πύργο» του, ο οποίος κατά καιρούς χρησιμοποιείτο ως «κτήμα» για γάμους και δεξιώσεις.

Ο αυριανός πλειστηριασμός πάντως αφορά ένα αγροτεμάχιο έκτασης 6.675 τ.μ. με αποθήκη και πηγάδι, που βρίσκεται στη θέση «Φανάρι ή Πλακάκια» της Αίγινας.

Το αγροτεμάχιο αποκτήθηκε το Δεκέμβριο του 1985 από την εταιρεία του ΑΡΣΑΛ Α.Ε. (Α. Σαλιαρέλης Γεωργικαί-Εμπορικαί-Κτηματικαί και Τουριστικαί Επιχειρήσεις), επισπεύδοντες είναι ιδιώτες και το χρέος για το οποίο έγινε η αναγκαστική κατάσχεση τον Φεβρουάριο του 2019, είναι 78.122 ευρώ. Η τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε μετά από δικαστική απόφαση στις 500.000 ευρώ, ενώ το ακίνητο φέρει δύο προσημειώσεις υποθήκης υπέρ των επισπευδόντων, για 33.000 ευρώ (εγγραφείσα στις 24/3/2010) και για 15.000 ευρώ (εγγραφείσα την 22/7/2010).

Σημειώνεται ότι είναι η τέταρτη φορά που το συγκεκριμένο ακίνητο βγαίνει στο σφυρί καθώς από τον Οκτώβριο του 2019 έχουν προηγηθεί τρεις άγονοι πλειστηριασμοί (και δύο αναβολές λόγω covid-19), με την τιμή πρώτης προσφοράς να είναι αρχικά στις 700.000 ευρώ και στη συνέχεια στις 650.000 ευρώ.

Η νέα μειωμένη τιμή εκκίνησης αποφασίστηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά στις 28 Ιουλίου 2021, όταν η υπόθεση εκδικάστηκε μετά από αναβολές λόγω της πανδημίας. Στο δικαστήριο οι επισπεύδοντες ζήτησαν η τιμή να μειωθεί στις 350.000 ευρώ, ενώ ο Σαλιαρέλης υποστήριξε ότι πρέπει να αυξηθεί και να ορισθεί κατ ελάχιστον στις 750.000-850.000 ευρώ,, καθώς κατά τα λεγόμενά του, η αγοραία αξία του ακινήτου είναι 1,2 εκατ. ευρώ, αναφέροντας ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές.

Στη δικαστική απόφαση σημειώνεται ότι «η κατάθεση του ανωτέρω δεν κρίνεται πειστική αφού δεν επιβεβαιώνεται από κάποιο πρόσφατο συγκριτικό στοιχείο καθόσον η καθ ής δεν προσκόμισε, ούτε επικαλέστηκε έκθεση εκτίμησης της εμπορικής αξίας του κατασχεθέντος ακινήτου από πιστοποιημένο εκτιμητή». Όπως αναφέρεται μάλιστα, το μόνο που προσκομίστηκε ήταν ένα δημοσίευμα εφημερίδας του περασμένου Ιουνίου που έλεγε ότι καταγράφουν μεγάλη άνοδο οι αντικειμενικές τιμές στους δήμους της πρώην Νομαρχίας Πειραιά.

Τελικά το δικαστήριο όρισε τη νέα τιμή πρώτης προσφοράς στις 500.000 ευρώ και όπως φαίνεται υπάρχει ήδη αγοραστικό ενδιαφέρον.

Το «απομεινάρι» των αδελφών Χατζηιωάννου

Αύριο πρόκειται να χτυπήσει και ένα άλλο «επώνυμο» σφυρί. Στρέφεται κατά της εταιρείας «Χατζηιωάννου ΑΒΕΕ», των αδελφών Σάκη και Σάββα Χατζηιωάννου που μεσουράνησαν κατά το παρελθόν στην αγορά ένδυσης με την αλυσίδα “Sprider Stores”, η οποία έβαλε λουκέτο την 1η Οκτωβρίου 2013.

Η «Χατζηιωάννου ΑΒΕΕ», παρά το ναυάγιο της Sprider παραμένει έως σήμερα «ενεργή» στα χαρτιά, με τους δύο αδελφούς να έχουν αποστασιοποιηθεί από τη διοίκηση εδώ και χρόνια.

Έτσι, αύριο έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί το εργοστάσιο της εταιρείας στην Ξάνθη, το οποίο είναι κλειστό και εγκαταλελειμμένο, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και με τιμή πρώτης προσφοράς 2.580.000 ευρώ.

Πρόκειται για «αυτοτελές και ανεξάρτητο αγροτεμάχιο, που βρίσκεται στην κτηματική περιοχή Γενισέας, στην περιφέρεια της ∆ημοτικής Ενότητας Βιστωνίδος, του ∆ήμου Αβδήρων Ξάνθης, έκτασης αρχικά 64.900τ.μ., το οποίο πλέον και μετά τον αναδασμό των ετών 2003-2006 έχει έκταση 48.822,00τ.μ.».

Στο οικόπεδο υφίσταται βιομηχανικό κτίριο καλτσοποιϊας συνολικού εμβαδού 25.055,08 τ.μ., που περιλαμβάνει τους παρακάτω βοηθητικούς χώρους:

1) ένα φυλάκιο εισόδου, εμβαδού 18,00τ.μ.,

2) ένα χώρο γραφείων, εμβαδού 73,38τ.μ.,

3) μια ισόγεια αποθήκη δεξαμενής νερού, εμβαδού 206,85τ.μ.

4) ένα διώροφο βοηθητικό χώρο λεβητοστασίου (εγκατάσταση ατμολέβητα), εμβαδού 145,62τ.μ.,

5) μια κυλινδρική δεξαμενή υγραερίου, εμβαδού 12,39τ.μ.,

6) ένα οικίσκο, που αφορά τη δεξαμενή υγραερίου, εμβαδού 8,40τ.μ.,

7) μια υπαίθρια και υπόγεια δεξαμενή νερού, εμβαδού 99,27τ.μ.,

8) ένα οικίσκο, που αφορά τη δεξαμενή νερού, εμβαδού 15,10τ.μ.,

9) στέγαστρο στάθμευσης αυτοκινήτων, εμβαδού 4,66 τ.μ.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το βιομηχανικό συγκρότημα είναι εκτός λειτουργίας, ενώ όσον αφορά την κατάστασή του αναφέρεται ότι «οι περιμετρικοί τοίχοι πλήρωσης και η επικάλυψη είναι από πάνελ. Από την μακροσκοπική παρατήρηση εκτιμάται ότι πρόκειται για βιομηχανικό συγκρότημα σύγχρονης αισθητικής, σχετικά καλής εξωτερικής κατάστασης αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αξιολογηθεί η κατάσταση συντήρησης εσωτερικά και η δυνατότητα άμεσης λειτουργίας του (κατάσταση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων)». Αναφέρεται ακόμη ότι «παρόμοια κτίρια που βρίσκονται εκτός λειτουργίας απαξιώνονται γρήγορα λόγω της έλλειψης συντήρησης και των επιβαρύνσεων που επιδέχονται είτε από δυσμενή καιρικά φαινόμενα είτε από βανδαλισμούς».

Όσο για τα βάρη που κουβαλάει το ακίνητο, καταμετρώνται 13 τουλάχιστον προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις για χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες και το Δημόσιο. Αρκεί να αναφερθεί η αναγκαστική κατάσχεση υπέρ της Δ.Ο.Υ. Κέντρου Ελέγχου Μεγ. Επιχειρήσεων, για ποσό 50.874.431 ευρώ που έγινε τον Δεκέμβριο του 2016. Η τελευταία πάντως ήταν αυτή υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς στις 28 Απριλίου 2021.

Η «καρδιά» της Τρόπαια Συμμετοχική

Μετά την απώλεια όλων σχεδόν των ιδιοκτησιών της στο γνωστό εμπορικό κέντρο Avenue, που ήταν και το πιο «βαρύ ασημικό» της, η Τρόπαια Συμμετοχική (πρώην «Σάνυο Ελλάς») της οικογένειας Παπαγεωργίου έρχεται αύριο αντιμέτωπη με το σφυρί για τις εγκαταστάσεις της στη Μεταμόρφωση. Εκεί που επί 25 χρόνια βρισκόταν η έδρα της.

Το ακίνητο θα βγει σε πλειστηριασμό με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και με τιμή πρώτης προσφοράς 2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,96 εκατ. ευρώ αφορούν το κτιριακό συγκρότημα και 40.000 ευρώ το δικαίωμα επέκτασης καθ’ ύψος (δικαίωμα υψούν) επί του δώματος.

Βρίσκεται μεταξύ του 11ου και του 12ου χλμ. επί του παράδρομου της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας στην αριστερή πλευρά (κατεύθυνση από Αθήνα προς Λαμία) στην θέση «Σωρός» ή «Λόγγος» ή «Στρατώνας» του Δήμου Μεταμόρφωσης. Όπως σημειώνεται στην έκθεση εκτίμησης «η περιοχή έχει πρόσφατα ενταχθεί στο ρυμοτομικό σχέδιο, αλλά δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί επί του εδάφους η προβλεπόμενη ρυμοτομία και δεν έχει λάβει την τελική της μορφή που προβλέπεται από αυτό, παραμένοντας στην πρότερη κατάσταση ως εκτός ρυμοτομικού σχεδίου»

Το γήπεδο δημιουργήθηκε από τη συνένωση πέντε όμορων αγροτεμαχίων έχοντας συνολική επιφάνεια 6.002,80 τ.μ., αλλά εν συνεχεία, τμήμα επιφανείας 1.402,53τ.μ. ρυμοτομήθηκε για την διαπλάτυνση της Εθνικής Οδού και έτσι απέμεινε τελικά έκταση 4.626,46τ.μ.

Το κτίριο περιγράφεται «σε καλή κατάσταση από πλευράς βαθμού συντήρησης, ιδιαιτέρως οι χώροι γραφείων του ισογείου, όπως επίσης και ο περιβάλλων χώρος».

Από το 1996 που εξαγοράστηκε από την Τρόπαια, έχουν πραγματοποιηθεί σε τακτά χρονικά διαστήματα οικοδομικές εργασίες επισκευής- ανακαίνισης και αναδιαρρύθμισης του.

Όπως διαπιστώθηκε κατά την αυτοψία, έχει κατασκευαστεί ένα ενιαίο λειτουργικά κτίριο το οποίο αποτελείται από ισόγειο με υπόγειο, πλέον των δύο παταριών που έχουν κατασκευαστεί εσωτερικά αυτών. Ολόκληρο το ισόγειο του κτιρίου έχει διαμορφωθεί σε επί μέρους γραφειακούς χώρους με ελαφρά χωρίσματα αλουμινίου ή γυψοσανίδων (εξαιρουμένου ενός ενιαίου χώρου υποδοχής/αναμονής κατά την είσοδο στο κτίριο), ενώ στο πατάρι του ισογείου έχουν επίσης διαμορφωθεί γραφειακοί χώροι.

Το υπόγειο όπως και το πατάρι του, περιλαμβάνει έναν ενιαίο αποθηκευτικό χώρο, ενώ πέραν της εσωτερικής ευθύγραμμης κλίμακας επικοινωνίας με το ισόγειο, διαθέτει και δική του ανεξάρτητη πρόσβαση από την πίσω πλευρά του, μέσω δύο θυρών.

Οι τελικά υλοποιημένες συνολικές επιφάνειες του κτιρίου έχουν ως εξής:

Ισόγειο: (1.200,94τ.μ. + 438,11τ.μ.) = 1.639,05τ.μ. με πατάρι επιφανείας περίπου 150τ.μ.

Υπόγειο: (1.200,94τ.μ. + 438,11τ.μ.) = 1.639,05τ.μ. με πατάρι επιφάνειας περίπου 150 τ.μ.

Όσο για βάρη, υπάρχουν υποθήκη για 8,58 εκατ. ευρώ υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς εγγραφείσα στις 3/5/2007, προσημείωση για 500.000 ευρώ υπέρ της Eurobank, εγγραφείσα στις 18/7/2017, υποθήκη υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς για 1 εκατ. ευρώ, με ημερομηνία καταχώρησης 27/1/2021, ενώ η αναγκαστική κατάσχεση (από την Πειραιώς) έγινε στις 28/4/2021.

Τα «ιερά» οικόπεδα στην Επανομή

Αύριο, όμως, θα βγουν στο σφυρί και τέσσερα «ιερά» οικόπεδα, με την έννοια ότι ανήκαν στο «Ιερόν Γυναικείον Ησυχαστήριον η Ανάστασις του Χριστού» Πρόκειται για Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο φέρει τον ειδικό τίτλο «Εμμαούς» και εδρεύει στον Άγιο Βασίλειο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Τα αγροτεμάχια βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχή, στην Επανομή, και είναι συνολικής έκτασης σχεδόν 77 στρεμμάτων. Η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς διαμορφώνεται σε 503.200 ευρώ και επισπεύδουσα είναι η Special Financial Solutions.

Ειδικότερα, το πρώτο αγροτεμάχιο στη θέση «Βουζια» έχει έκταση 20.525 τ.μ. και η τιμή πρώτης προσφοράς είναι 131.400 ευρώ. Το δεύτερο, στη θέση «Χατζημπαλή» είναι επίσης έκτασης 20.525 τ.μ. και βγαίνει με τιμή εκκίνησης (και αυτό) 131.400 ευρώ. Το τρίτο, στη θέση «Χατζημπαλή» έχει έκταση 21.125 τ.μ. και τιμή πρώτης προσφοράς 135.200 ευρώ και το τέταρτο, στην ίδια θέση, είναι 14.812 τ.μ. και βγαίνει με τιμή 105.200 ευρώ. Για τα δύο τελευταία έχει σχηματιστεί ήδη οριστικοποιημένη λίστα συμμετοχών.

Τα αγροτεμάχια αυτά αποκτήθηκαν το 2007 και κατασχέθηκαν λόγω χρεών τον Απρίλιο του 2021.

Και… άλλα 64 σφυριά για τη «Μάρσα» της οικογένειας Πατρώνη

Για αύριο, Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί επίσης άλλη μια…αρμάδα πλειστηριασμών κατά εταιρείας συμφερόντων της οικογένειας Πατρώνη. Πρόκειται για την «Μάρσα Οικοδομική, Κατασκευαστική, Τεχνική Α.Ε», σε βάρος της οποίας θα χτυπήσουν 64 σφυριά για ισάριθμες ιδιοκτησίες της στο κέντρο της Σύρου.

Αφορούν ισόγεια καταστήματα, γραφεία και διαμερίσματα σε συγκρότημα κτιρίων που βρίσκεται στην Πλατεία Ηρώων και την Ακτή Δουράτσου (Πλατεία Καρνάγιο). Επισπεύδουσα είναι η Intrum Hellas και οι τιμές πρώτης προσφοράς κυμαίνονται από 39.000 ευρώ έως και 527.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Επενδύσεις παγίου κεφαλαίου «χτίζουν» την οικονομία τρίμηνο προς τρίμηνο

Το Μαξίμου, το ΚΙΝΑΛ και τα… αγάλματα, η άγρα δύο CEO και ο Μήτσης στη Ρόδο

Καφές: Γιατί εκτινάχθηκε η τιμή του – Τι προβλέπεται για το 2022