Ένας από τους μεγάλους χαμένους του φετινού, χειμερινού Μουντιάλ στο Κατάρ θεωρείται ο Κιλιάν Μπαπέ. Με τρία γκολ στο ενεργητικό του στον τελικό εναντίον της Αργεντινής (3-3), ο σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν είδε τους αντιπάλους του να σηκώνουν την κούπα στη διαδικασία των πέναλτι.

Πώς μπορεί όμως να χαρακτηριστεί ηττημένος ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος είχε ήδη κατακτήσει από το ξεκίνημα της καριέρας του στα 20 του μόλις, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 με την εθνική Γαλλίας, αυτό που αναζητούσαν διακαώς στα «τελειώματα» τους ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο δεύτερος μάλιστα απέτυχε στην προσπάθεια του;

Οι δυο κορυφαίοι σύγχρονοι άσοι των γηπέδων ετοιμάζονται, στα 35-36 του ο ένας, στα 38 του ο άλλος, να παραδώσουν αργά ή γρήγορα τα «σκήπτρα» τους και αν οι απόψεις διίστανται μεταξύ των φιλάθλων για το ποιος από τους δυο είναι πρώτος των πρώτων, για τον διάδοχο τους δεν υφίσταται αμφιβολία.

«Βασιλιάς στην θέση των… βασιλιάδων» θα είναι ο 24χρονος Μπαπέ, με όλο το μέλλον μπροστά του και με πακτωλό χρημάτων στα πόδια του από τώρα.

Αν και οι αριθμοί από τα εκατομμύρια στο νέο «χρυσό» συμβόλαιο που του πρόσφερε ο Άραβας κροίσος Νασέρ Αλ Κελαϊφί για να απαρνηθεί την ποδοσφαιρική «βασίλισσα» Ρεάλ Μαδρίτης (και το κατάφερε, με παρέμβαση και του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν) προκαλούν ιλίγγους στους κοινούς θνητούς, στις business o Μπαπέ εμφανίσθηκε ιδιαίτερα επιλεκτικός από τα πρώτα του βήματα και ίσως γι’ αυτό τα κέρδη του από χορηγούς, διαφημίσεις, ή επιχειρηματικά εγχειρήματα θεωρούνται ακόμα μικρά, σε σύγκριση με αυτά των Μέσι και Ρονάλντο.

Πώς μεταφράζεται αυτό; Μετά το Μουντιάλ του 2018 στην Ρωσία, τον πίεσαν περισσότερες από 200 εταιρείες για να του προτείνουν χορηγίες, μα εκείνος διάλεξε μόνο 5 από αυτές ακολουθώντας τις συμβουλές του πατέρα-μάνατζερ του Γουίλφριντ και μιας έμπιστης δικηγόρου (αν και υπέγραψε το καλοκαίρι με το πρακτορείο του Χόλιγουντ WME Sports).

Φέρεται να αρνείται την συνεργασία του με επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τζόγο, το αλκοόλ και το γρήγορο φαγητό και όπως έχει τονισθεί από το περιβάλλον του δεν τον ενδιαφέρει μόνο να κερδίζει λεφτά, αλλά να ελέγχει την εικόνα του και οι σπόνσορές του να μοιράζονται τη δική του φιλοσοφία και να συνδέονται με τις αξίες των νέων.

Διόλου τυχαίο ότι δυο φορές που έλαβε το βραβείο του MVP σε ματς του Μουντιάλ που χορηγείται από γνωστή ζυθοποιία, του καταλογίσθηκε ότι «έκρυψε» το σήμα της εταιρείας.

Σήμερα, βασικοί χορηγοί του Γάλλου επιθετικού της Παρί είναι ο αμερικανικός «κολοσσός» της αθλητικής ένδυσης και υπόδυσης Nike, η ωρολογοποιία Hublot, η Oakley και οι Electronic Arts, EA Sports.

Το 2020 η EA Sports τον επέλεξε για το εξώφυλλο του video game FIFA 21, καθιστώντας τον ως έναν από τους νεότερους παίκτες για τους οποίους το έχει κάνει, ενώ το 2021 κυκλοφόρησε το «Je m’ appelle Kylian», ένα graphic novel που στοχεύει να εμπνεύσει τα παιδιά για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.

Στον Μπαπέ έχουν αποδοθεί κατά καιρούς συνεργασίες με την Dior, την NFT platform Sorare, παλαιότερα με την αναπτυσσόμενη μάρκα βιολογικών προϊόντων διατροφής για παιδιά Good Gout, το ιαπωνικό brand προϊόντων ομορφιάς για άνδρες Bulk κ.α.

Δεν δίστασε δε να έρθει σε διαμάχη με την γαλλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου για τα δικαιώματα προβολής των διεθνών ποδοσφαιριστών όταν αρνήθηκε να λάβει μέρος σε εκδηλώσεις τις εθνικής Γαλλίας που σχετίζονται με εμπορικές συμφωνίες και φωτογραφήσεις, θέλοντας να επωφελείται και ο ίδιος και την ανάγκασε να αναθεωρήσει την πολιτική της, ενώ στον αντίποδα του αναγνωρίζεται ότι προφέρει τεράστια ποσά σε φιλανθρωπίες μέσω και του ιδρύματος του.

Το «παζλ» στις προσωπικές του business συμπληρώνει η νέα εταιρεία πολυμέσων Zebra Valley, η οποία υπέγραψε πολυετή συνεργασία με το NBA για την παραγωγή μιας σειράς περιεχομένου που θα φέρει κοντά τους οπαδούς του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ. Πεδίο των δραστηριοτήτων της ο κόσμος του αθλητισμού, της μουσικής, της τέχνης, της τεχνολογίας, του gaming και η κουλτούρα της νεολαίας.

Το «χρυσό» συμβόλαιο και οι φήμες

Το μεγάλο «μπαμ» στις αποδοχές του ακριβότερου ποδοσφαιριστή του φετινού Μουντιάλ με αποτίμηση 160 εκατ. δολ., γίνεται με την αύξηση που έδωσε στον Μπαπέ από το περασμένο καλοκαίρι ο εργοδότης του στην «Πόλη του Φωτός», καθώς οι πληροφορίες θέλουν τον Κελαϊφί να πρόσφερε στο «αστέρι» της ομάδας του 72 εκατ. ευρώ μικτά για κάθε έτος του συμβολαίου ή 6 εκατ. ευρώ τον μήνα, κλειστό για 2 χρόνια με προοπτική ανανέωσης για έναν ακόμη χρόνο (άρα με τριετή διάρκεια ουσιαστικά μέχρι το 2025, αν το επιθυμούν και οι δυο πλευρές).

Η γαλλική Le Parisien είχε αποκαλύψει πρόσφατα και έναν εκπληκτικό όρο του deal, σύμφωνα με τον οποίο πέρα από τις απολαβές που προβλέπει το συμβόλαιο του, ο Μπαπέ θα εισπράξει και ένα μπόνους υπογραφής ύψους 180 εκατ. ευρώ μικτά και εγγυημένα σε τρεις δόσεις.

Γίνεται λόγος για επιπλέον ποσά κλιμακωτά 70 εκατ. ευρώ, 80 εκατ. ευρώ και 90 εκατ. ευρώ ως μπόνους αφοσίωσης για τα έτη 2023, 2024, 2025, εφόσον δεν φύγει από την Παρί.

Αθροιστικά, προκύπτει ένα πιθανό εισόδημα 630 εκατ. ευρώ, όταν ο Μέσι πήρε 555 εκατ. ευρώ από την Μπαρτσελόνα σε μια 4ετία πριν αποχωρήσει για το Παρίσι!

Όχι τυχαία, η εφημερίδα το αποκάλεσε ως «το συμβόλαιο του αιώνα, το μεγαλύτερο που έχει υπογραφεί ποτέ στην ιστορία του αθλητισμού».

Όποιος πίστεψε ότι το σίριαλ ολοκληρώθηκε εδώ, μάλλον πλανάται. Ισπανικά δημοσιεύματα (Marca) εμφάνισαν τον παίκτη δυσαρεστημένο από τη στάση της διοίκησης απέναντί του. Κάτι που απέδωσαν στην μη τήρηση των πρωτοφανών προνομίων του, μεταξύ των οποίων ότι θα έχει λόγο στις μεταγραφές της ομαδάς και την επιλογή του προπονητή.

Κάποιοι «ανοίγουν» πάλι το θέμα της μεταγραφής του, με την Παρί να υψώνει «απαγορευτικό» για την Ρεάλ (στην Μαδρίτη μιλούν για σχέδιο «αρπαγής» 1 δισ. ευρώ) και την βρετανική Λίβερπουλ να καιροφυλαχτεί.

40 εκατ. δολάρια διαφορά

Στην λίστα Forbes με τους πλουσιότερους αθλητές του κόσμου για το 2022, ο Μπαπέ εμφανίζεται μόλις στην θέση νο 35, με εισοδήματα 43 εκατ. δολ., εκ των οποίων τα 28 εκατ. δολ. από το συμβόλαιο του (προφανώς πριν ενεργοποιηθεί το νέο του με την Παρί) και μόνο 15 εκατ. δολ. προέρχονται από την κατηγορία των «off the field earnings», όταν ο Μέσι φιγουράρει στην κορυφή της κατάταξης (νο 1) με έσοδα 130 εκατ. δολ. (75 εκατ. δολ. από το συμβόλαιο του και 55 εκατ. δολ. από σπόνσορες κ.α.) και ο Ρονάλντο στο νο 3 με 115 εκατ. δολ. (60 εκατ. δολ.+ 55 εκατ. δολ.).

Εν ολίγοις, τα εκτός αγωνιστικών χώρων εισοδήματα του Μπαπέ υπολείπονται 40 εκατ. δολ., έναντι αυτών του Μέσι και του Ρονάλντο.
Η εξειδικευμένη στην οικονομία του αθλητισμού ιστοσελίδα «Sportico» προσδιορίζει τα νέα εισοδήματα του στα 125 εκατ. δολ. πάνω από τους δυο συναθλητές του, αλλά και πάλι με χαμηλό μερίδιο (20 εκατ. δολ.) από χορηγίες.

Βέβαιο, θεωρείται πάντως ότι οι μεγάλες εταιρείες από κάθε… κλάδο θα εξακολουθήσουν να πολιορκούν τον Γάλλο γκολτζή, στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν μια συνεργασία μαζί του για την προβολή τους, πληρώνοντας του «το βάρος του σε χρυσάφι».

Ο Μπαπέ περιλαμβάνεται, άλλωστε, και στη λίστα Forbes 30 Under 30 Europe 2022 στην κατηγορία των σπορ στο νο 4 και ο χρόνος κυλάει υπέρ του.

Διαβάστε ακόμη

Το σπίτι της χρονιάς; Η ιστορία πίσω από την κατοικία-υπερπαραγωγή που “επιπλέει” στο νερό

10 κρασιά-διαμάντια από τα …ξένα που μένουν αξέχαστα

Οι δυο διασημότερες τσάντες όλων των εποχών σε ακτινογραφία: Chanel 2.55 vs. Chanel Classic flap