Στο τέλος φθινοπώρου τοποθετεί η διοίκηση της Lamda τις υπογραφές για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων της Ελληνικό Α.Ε., υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εκπληρωθεί και τα προαπαιτούμενα σε σχέση με τις υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου, τις δικαστικές εκκρεμότητες αλλά και τον επιπλέον αστάθμητο παράγοντα του κορωνοϊού και τυχόν μέτρων που μπορεί να ληφθούν εκ νέου. Στις δραστηριότητες των εμπορικών κέντρων οι καθαρές απώλειες για τον όμιλο (από ενοίκια και λοιπά έσοδα διαφημίσεων, parking κ.τλ.) υπολογίζονται για την περίοδο του τριμήνου του lockdown στα 8,1 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στο πλαίσιο της παρουσίασης της Lamda Development, η οποία συμμετείχε στο ένατο Greek Investment Forum στη Νέα Υόρκη, από το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Το project του Ελληνικού

Για το project του Ελληνικού, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ στην έκταση των 6.200 στρεμμάτων, οι προκαταρκτικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει κι εντός του Ιουνίου ξεκινούν και οι κατεδαφίσεις.

Η στρατηγική του ομίλου διαχωρίζεται ανάλογα με τις τρείς κατηγορίες των έργων εντός της έκτασης: Για τις υποδομές και το πάρκο η στρατηγική περιλαμβάνει την υλοποίησή τους κυρίως από τη Lamda, όπως επίσης και για τα εμπορικά κέντρα όπου θα αξιοποιηθεί η μακροχρόνια εμπειρία του ομίλου, ενώ για το κομμάτι που αφορά τις κατοικίες, τη φιλοξενία, τους γραφειακούς χώρους, τη μαρίνα και τις λοιπές εγκαταστάσεις θα επιδιωχθούν joint ventures με επενδυτές που διαθέτουν εξειδίκευση στους συγκεκριμένους τομείς.

Στα ορόσημα μέχρι το τέλος του έτους, οι επιτελείς του ομίλου αναφέρουν: α) καταρχάς αυτό του Ιουνίου για την έναρξη των κατεδαφίσεων, β) εν συνεχεία στις αρχές Ιουλίου οπότε έχουν οριστεί η εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις αρχές Ιουλίου καταρχάς των προσφυγών κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης αλλά και της προσφυγής της Hard Rock που έχει αποκλειστεί, στο πλαίσιο του διαγωνισμού για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με καζίνο IRC, γ) στα τέλη Ιουλίου, ως εκτίμηση για την απόφαση επί της προσφυγής της Hard Rock, δ) στα τέλη Σεπτεμβρίου ως εκτίμηση για την απόφαση επι των προσφυγών για την ΚΥΑ και τέλος ε) στα τέλη Οκτωβρίου ως ημερομηνία για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων επί της έκτασης.

Η συνολική επένδυση για την πρώτη φάση του έργου αντιστοιχεί συνολικά στα 2 δισ. ευρώ. Σε ορίζοντα πενταετίας θα γίνει η ανάπλαση της παραλίας και μέρους του Μητροπολιτικού Πάρκου, το IRC, ο Πύργος Κατοικιών, τα εμπορικά κέντρα στη Βουλιαγμένης και στη μαρίνα, οι παραθαλάσσιες βίλες, το ενυδρείο, το πολυτελές ξενοδοχείο ενώ ως προς τη χρηματοδότηση για την εξασφάλιση των 2 δις. ευρώ προβλέπονται:

-Δανειακά κεφάλαια 850 εκατ. ευρώ

-Κεφάλαια ύψους 600 εκατ. ευρώ από την αύξηση κεφαλαίου

Κεφάλαια 400 εκατ. από έσοδα ενοικίων και τις πωλήσεις κατοικιών κατά τη διάρκεια κατασκευής,

-Κεφάλαια από έκδοση ομολόγου άνω των 150 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, το 58% των εσόδων του project θα προέλθει από τις κατοικίες, 8% από τα malls, 6% από τα ξενοδοχεία και 28% από όλα τα υπόλοιπα.

Στην πρώτη φάση, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται στο 43% για τις κατοικίες, το 35% για τα δύο malls συνολικής επιφάνειας 100.000 τ.μ., στο 10% από το IRC κ.τ.λ.. Στην περίοδο της πρώτης πενταετίας υπολογίζεται ότι θα κατασκευαστούν συνολικά 800 σπίτια.


Ο αντίκτυπος από τον κορωνοϊό

Οσον αφορά τον αντίκτυπο από τον κορωνοϊό, αυτός επικεντρώνεται στα malls και για τη Lamda, οι καθαρές απώλειες μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας υπολογίζονται στα 8,1 εκατ. ευρώ (σ.σ. δεδομένου ότι συμμετοχή στην Lamda Malls που έχει στην ομπρέλα της τα εμπορικά κέντρα Golden Hall και Mediterranean Cosmos έχει και ο επενδυτικός όμιλος της Varde). Αναλυτικότερα, οι συνολικές απώλειες από τα συμβατικά ενοίκια για την περίοδο Μαρτίου –Ιουνίου στα τρία malls με δεδομένη την κυβερνητική απόφαση για την οριζόντια μείωση ενοικίων του 40% (το Μάρτιο και τον Ιούνιο για τα malls του ομίλου και στο 70% συνολικά τον Απρίλιο και Μάιο αν ληφθεί η απόφαση της διοίκησης της Lamda για περαιτέρω στήριξη των καταστημάτων) αντιστοιχούν στα 11,7 εκατ.. «Κέρδος» 500 χιλ. ευρώ προέκυψε από κεφάλαια που επρόκειτο να δοθούν για το Mediterranean Cosmos, στο πλαίσιο της σύμβασης για τη μίσθωση της έκτασης όπου λειτουργεί το εμπορικό κέντρο στο Πατριαρχείο και δεν δόθηκαν την περίοδο του lockdown. Στις φετινές απώλειες των τριών malls για την τρίμηνη περίοδο συνυπολογίζονται επίσης και τα έσοδα από το parking, τη διαφήμιση και το ενοίκιο επί του τζίρου των καταστημάτων νούμερο το οποίο είχε διαμορφωθεί την αντίστοιχη περυσινή περίοδο στα 1,9 εκατ. ευρώ.

Στην επόμενη μέρα, ως παράγοντα που θωρακίζουν τη δραστηριότητα του ομίλου, η διοίκηση στάθηκε κατά την παρουσίαση στην ισχυρή θέση όσον αφορά τη ρευστότητα, ειδικότερα μετά την αύξηση κεφαλαίου των 650 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, όπως επισημάνθηκε παρατηρείται σταθερή ανάκαμψη της επισκεψιμότητας από την επανεκκίνηση (τα malls άνοιξαν στις 18 Μαϊου, στις 25/5 η εστίαση) και τέλος Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν τα σινεμά).

Για το μέλλον, η διοίκηση προβλέπει θετική πορεία όσον αφορά τις επιδόσεις στα εμπορικά της κέντρα το 2021, γεγονός το οποίο θα ενισχυθεί και από την πλήρη λειτουργία της επέκτασης του Golden Hall όπου προβλέπεται να ανοίξει στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων. Ευκαιρία για τη δημιουργία επιπρόσθετης αξίας από τα εμπορικά κέντρα μπορεί να δημιουργηθεί από την εισφορά του The Mall Athens στην κοινή εταιρεία με τη Varde- την Lamda Malls ή ‘’Malls Co’’ και την εισαγωγή της τελευταίας στο Χρηματιστήριο.