Επιχειρήσεις

Εταιρικά ομόλογα:Επιστρέφουν ΓΕΚ- Τέρνα – Lamda με εκδόσεις έως 800 εκατ. ευρώ

  • Δημήτρης Παφίλας


Περί τα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου οι δυο εισηγμένοι όμιλοι προετοιμάζουν δύο ομολογιακές εκδόσεις, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ - Ποια επενδυτικά έργα θα χρηματοδοτήσουν

Σ ένα τεστάρισμα της επενδυτικής λιανικής και των μεγάλων ξένων και Ελλήνων θεσμικών θα προχωρήσουν οι ανάδοχοι και οι εισηγμένες εταιρείες στην αγορά εταιρικών ομολόγων.

Περί τα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου δυο εισηγμένοι όμιλοι (Γεκ- Τέρνα, Lamda) προετοιμάζουν δύο ομολογιακές εκδόσεις, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ. Οι δύο εκδόσεις είχαν προγραμματιστεί για το πρώτο δίμηνο του έτους αλλά αναβλήθηκαν μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού. Μετά και από τις επιπλοκές με την ΜLS, η ΕΧΑΕ επιχειρεί να αλλάξει το κλίμα βαδίζοντας σε “σταθερά” μονοπάτια δίχως την ανάληψη υψηλού ρίσκου που περιλαμβάνουν τα υψηλά κουπόνια – για τα οποία ευθύνη έχουν και οι ίδιοι οι επενδυτές εφόσον αυτό γνωστοποιείται από τους αναδόχους όταν δεν πρόκειται για επαγγελματίες ή επενδυτές με εμπειρία.

Η επιστροφή των εταιρειών στην άντληση κεφαλαίων θα έλθει πιο κοντά ύστερα και από την επικείμενη έξοδο της Ελληνικής Δημοκρατίας στις αγορές με έκδοση 10ετους ομολόγου και πιθανό επιτόκιο 1,65%. Τις τελευταίες ημέρες το κλίμα στις χρηματαγορές βελτιώνεται, κυρίως στα διεθνή ελληνικά εταιρικά ομόλογα με πτώση των αποδόσεων ενώ κίνητρο για την έκδοση στην ελληνική αγορά εταιρικών ομολόγων αποτελεί η άνοδος των τραπεζικών καταθέσεων κατά την περίοδο της καραντίνας.

Πολλοί επενδυτές αναζητούν διέξοδο λόγω των χαμηλών αποδόσεων και οι τράπεζες προσέρχονται με εταιρείες οι οποίες τα επόμενα χρόνια θα στηρίξουν τις αποδόσεις σε μεγάλα έργα. Οι δύο εκδόσεις αναμένεται να λάβουν την στήριξη ξένων επενδυτικών τραπεζών που έχουν στηρίξει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ( Ebrd ).

Γεκ- Τέρνα 

Συγκεκριμένα, η Γεκ – Τέρνα προετοιμάζει ομολογιακή έκδοση ύψους μέχρι 500 εκατ.ευρώ προκειμένου να προχωρήσει τις επενδύσεις σε υποδομές και ενέργεια. Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει έργα όπως στο Αεροδρόμιο Καστελίου, το project του Ελληνικού, αλλά και τις επενδύσεις στον χώρο της ενέργειας (Κομοτηνή) για τις οποίες θα ληφθεί σύντομα επενδυτική απόφαση.
Hδη το τωρινό ομόλογο της ΓΕΚ- Τέρνα στην αγορά του ΧΑ προεξοφλεί μια νέα έκδοση καθώς εμφανίζει σημαντική άνοδο της τιμής στο 104% με κουπόνι 3,95% ενώ το συγκεγκριμένο ομόλογο δεν διαθέτει ανάκληση.

Lamda Development 

Η Lamda προγραμμάτιζε την ομολογιακή έκδοση των 300 εκατ. ευρώ για να συμπληρώσει τα κεφάλαια της αύξησης κεφαλαίου των 650 εκατ. ευρώ, αλλά και τα κονινοπρακτικά δάνεια, ύψους 1,2 δισ. ευρω. που έχει εξασφαλίσει από Eurobank και Πειραιώς. Παρά την αλλαγή κεφαλαίων της αύξησης, η Lamda με την ομολογιακή έκδοση θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την μεγάλη επένδυση του Ελληνικού, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την κατεδάφιση κτιρίων στο πρώην αεροδρόμιο.

Απόρρητο Απόρρητο