«Η Μπλε Κέδρος ξεκίνησε από την αγάπη μας για τα ακίνητα, υπάρχει αισιοδοξία για τη μετέπειτα πορεία και τις νέες επενδύσεις».

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μάικ Ευμορφίδης, εκ των δύο βασικών μετόχων μαζί με τον Πωλ Ευμορφίδη της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής παρουσίασης της εταιρείας η οποία οδεύει προς το ΧΑ. Ο ίδιος έκανε και μία εκτενή αναφορά στο ξεκίνημα της νέας Επενδυτικής Ακινήτων του ελληνικού Χρηματιστηρίου, της οποίας το χαρτοφυλάκιο ξεκίνησε να «χτίζεται» ουσιαστικά λόγω της δραστηριότητας της COCO-MAT που αποτέλεσε και το πρώτο «παιδί» της οικογένειας Ευμορφίδη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος.

«Ο όμιλος ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 1989 με την COCO-MAT, χρονιά όπου ξεκίνησε και η ενασχόληση με τα ακίνητα. Τα πρώτα χρήματα από την COCO-MAT τα κάναμε εμπορικά ακίνητα- καταστήματα γιατί είχαμε πει εξ’ αρχής ότι δεν επρόκειτο να νοικιάσουμε κατάστημα, γι’ αυτό και πάντα η COCOMAT αγόραζε. Η COCO-MAT αγόραζε και στο εξωτερικό τα καταστήματά της -ποτέ δεν νοικιάζαμε τίποτα. Αυτό δείχνει και τη μεγάλη αγάπη για τα ακίνητα.

Έτσι πορευτήκαμε μέχρι το 2014, οπότε κάναμε την απόσχιση του κλάδου των ακινήτων δημιουργώντας την ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ. Εισφέραμε τα ακίνητα που από το 1989 που με πολύ κόπο καταφέραμε να αγοράσουμε. Το 2014 κάναμε μία αμιγώς κτηματική εταιρεία γιατί ο κλάδος των ακινήτων ήταν εξαιρετικά υποβαθμισμένος αλλά έκρυβε και μεγάλες ευκαιρίες. Τότε επενδύσαμε και στο real estate της Αθήνας, έστω κι αν ήταν πολύ ασταθής περίοδος, όπου όλοι ήταν μαζεμένοι. Την περίοδο 2014- 2017 τοποθετηθήκαμε στον κλάδο ακινήτων της Αθήνας. Το 2017 λάβαμε και την άδεια για ΑΕΕΑΠ– η πέμπτη κατά σειρά Επενδυτική Ακινήτων- μετά από αυτές των τραπεζών. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά την αδειοδότησή μας κι έχοντας εξαντλήσει το περιθώριο που έδινε ο νόμος για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, σήμερα οδεύουμε προς το ΧΑ.

Το 2017 αδειοδοτηθήκαμε ως ΑΕΕΑΠ με 23 ακίνητα, αξίας 33 εκατ. ευρώ, με έσοδα τότε από ενοίκια 1,7 εκατ. ευρώ. Πέντε χρόνια μετά έχουμε 34 ακίνητα, αξίας 101 εκατ. ευρώ και ετησιοποιημένα έσοδα 6,1 εκατ. ευρώ. Αυτό από μόνο του δείχνει μία πολύ καλή πορεία, ωστόσο είναι σημαντικότερο ότι κάναμε αυτή την ανάπτυξη, όντας αδάνειστοι. Ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας στο τέλος του 2021 ήταν 300 χιλ. ευρώ, ενώ η ετησιοποιημένη απόδοση των μισθωμένων ακινήτων είναι 7,4%».

Ο κ. Ευμορφίδης υποστήριξε ότι η ανάπτυξη της εταιρείας ήταν ομαλή από το 2014 μέχρι σήμερα, με σταθερή και λελογισμένη ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας. Το χαρτοφυλάκιο της Μπλε Κέδρος περιλαμβάνει αυτή την στιγμή δέκα καταστήματα με μισθωτή την COCO-MAT, δύο γραφεία, δύο βιομηχανικά κτίρια, δύο μικρά οικιστικά, 100 στρέμματα προς ανάπτυξη και έξι ακίνητα σε ξενοδοχεία. Ειδικά τα ξενοδοχεία αντιστοιχούν στο 57% της αξίας του χαρτοφυλακίου αποφέροντας το 67% των εσόδων. Το τουριστικό χαρτοφυλάκιο χτίστηκε σταδιακά από το 2014 και μετά, εκτιμώντας ότι ο τουρισμός θα έχει εκρηκτική αύξηση. «Σε ό,τι αφορά τις μισθώσεις ακολουθούμε κλειστά μισθωτήρια 12ετούς διάρκειας με ετήσια αναπροσαρμογή μισθωμάτων βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Το πιο ακριβό περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας, σύμφωνα με τον κ. Ευμορφίδη, είναι το ξενοδοχείο κάτω από την Ακρόπολη, για το οποίο πάντως υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες, με τον ίδιο να αναφέρει ότι «λειτουργεί απρόσκοπτα την τελευταία τριετία και αισιοδοξούμε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι».

Οι δύο νέες επενδύσεις

Όσον αφορά τις δύο νέες επενδύσεις της εταιρείας, όπου θα διοχετευθούν και τα κεφάλαια που θα αντληθούν, η πρώτη αφορά το νέο ξενοδοχείο στην οδό Φαλήρου 22, όπου πρόκειται να χτιστεί ένα ξενοδοχείο 117 δωματίων που σήμερα είναι γκαράζ με διατηρητέες όψεις.

Το επόμενο project υπό υλοποίηση είναι στη Μονεμβάσια, απ’ όπου είναι και η καταγωγή της οικογένειας Ευμορφίδη: Πρόκειται για μία επένδυση μικτής χρήσης με 59 σπίτια 10.000 τ.μ. κι ενός 5άστερου ξενοδοχείου δυναμικότητας 33 σουιτών 1.700 τ.μ.. «Τα σπίτια αυτό εντάσσονται σε ένα πρότυπο χωριό με 14 γειτονιές, το οποίο φιλοδοξούμε να είναι ουδέτερο ενεργειακά. Πιστεύουμε ότι θα είναι και αντάξιο της ιστορίας της COCO-MAT που χρόνια πρεσβεύει την αειφόρο ανάπτυξη. Το έργο δεν είναι αδειοδοτημένο, πιστεύουμε ότι μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου θα έχουμε φτάσει στην αδειοδότηση».

Όσον αφορά τα στοιχεία της δημόσιας προσφοράς, θα είναι το διάστημα 6- 8 Ιουνίου και στις 14 Ιουνίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. Υπενθυμίζεται ότι τα κεφάλαια που σκοπεύει να αντλήσει η εταιρεία είναι περίπου 16,68 εκατ. ευρώ και από αυτά το μεγαλύτερο μέρος, ήτοι 15 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τις δύο νέες επενδύσεις σε Αθήνα (8 εκατ. ευρώ) και Μονεμβασιά (7 εκατ. ευρώ).

Πάντως, για την ολοκλήρωση των παραπάνω έργων, θα απαιτηθούν επιπλέον κεφάλαια (ο προϋπολογισμός των έργων είναι 10 εκατ. για το ξενοδοχείο στην Φαλήρου και Δημητρακοπούλου και 20 εκατ. ευρώ) και θα χρηματοδοτηθούν είτε με ίδια κεφάλαια είτε με τραπεζικό δανεισμό.

Σε σχέση με την «εξάρτηση» από τον όμιλο της COCO-MAT και συνδεδεμένες εταιρείες ο κ. Ευμορφίδης σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι «όλες οι ΑΕΕΑΠ από το ξεκίνημά τους δημιουργήθηκαν από ήδη υφιστάμενα χαρτοφυλάκια κατά την είσοδό τους στο Χρηματιστήριο. Αποτελούμε λοιπόν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Προφανώς κι εμείς μετά την είσοδο στο Χρηματιστήριο αυτή η εξάρτηση που υπάρχει από τις ευρύτερες δραστηριότητες του ομίλου της COCO-MAT θα μειωθεί σταδιακά με καινούρια ακίνητα και καινούριους μισθωτές».

Διαβάστε ακόμη:

Ισκαντάρ Σάφα: Πήρε τον Σκαραμαγκά με 1 ευρώ, θέλει και τα ρέστα

Η καλή εβδομάδα του Β.Μ, τα lear jets των Αράβων και τα πετρέλαια, τα σούπερ (μάρκετ) deals που χάλασαν και μια αγωγή (ακόμα) για το Λαγονήσι

Νταβός: Κόμβος τεχνολογίας η Ελλάδα – Οι συζητήσεις με Google και Meta (Facebook)