«Απ’ την επιτυχία στην αποτυχία δυο τσιγάρα δρόμος», συνηθίζουν να λένε οι άνθρωποι της αγοράς. Για τα αδέλφια Μιχάλη και Χρήστο Παπαέλληνα από την Κύπρο, τους βασικούς μετόχους της Notos Com, βέβαια, χρειάστηκε να περάσει ως οδοστρωτήρας η κρίση που ταλάνισε την ελληνική οικονομία και όσα αυτή έφερε μαζί της για να γίνουν από “κυρίαρχοι” της ελληνικής αγοράς… δευτεραγωνιστές δίδοντας τα τελευταία χρόνια μία μεγάλη μάχη επιβίωσης του σχήματος που κάποιοι είχαν χαρακτηρίσει το 2001 ως «θαύμα».

Μία σύμπραξη «μαμούθ» της εποχής μεγάλων ονομάτων του εμπορίου που προσπαθούσαν να βγουν ζωντανοί απ’ το ‘τσουνάμι’ της χρηματιστηριακής φούσκας που είχε σκάσει λίγο καιρό πριν («Aδελφοί Λαμπρόπουλοι», «Σπόρτσμαν», «Aταλάντη», «Aταλάντα», «CAP Cosmetics», «Ένδυση Παπαέλληνας Συμμετοχική», «Παπαέλληνας Kαταναλωτικά» και «Παπαέλληνας Όμιλος Eπιχειρήσεων»), εδώ και χρόνια δίνει αγώνα να μην σβήσει. Τα βάρη πολλά, ο ανταγωνισμός διευρυμένος, η προσπάθεια αναδιάρθρωσης που προηγήθηκε ατελέσφορη… Ήρθε και η πανδημία με τα lockdown και το γλυκό «έδεσε»!

Και κάπως έτσι η Notos Com εξακολουθεί να αναζητά επενδυτές που θα την στηρίξουν και θα δώσουν το περιθώριο στις πιστώτριες τράπεζες να κάνουν άλλη μία προσπάθεια μέσω ενός πλάνου αναδιάρθρωσης. Ένα σχέδιο σωτηρίας δηλαδή του πάλαι ποτέ «γίγαντα» της λιανικής που αναγκάστηκε να «ξαναγραφτεί» μετά την προ διετίας έξοδο της Pillarstone αφήνοντας κατ’ ουσίαν σε εκκρεμότητα το σχέδιο αναδιάρθρωσης που είχε συμφωνηθεί και με τις τράπεζες.

Το Notos Home στην πλατεία Κοτζιά

Χθες έγινε γνωστό πως η Notos Com θα βάλει τέλος σε ένα κεφάλαιο της δραστηριότητας της που ξεκίνησε με μεγάλες ελπίδες και προοπτικές, τα Notos Home. Η αρχή του τέλους ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια περίπου όταν έκλεισε το εντυπωσιακό κτίριο της Ομόνοιας, που αποτέλεσε το 2003 το πρώτο μεγάλο πολυκατάστημα με είδη μόνο για το σπίτι. Τώρα ήρθε η σειρά και του καταστήματος που στεγάζεται απ’ το 2008 εντός του Golden Hall στο Μαρούσι.

Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά ο εμπορικός όμιλος αποσύρεται ολοσχερώς απ’ τον τομέα του οικιακού εξοπλισμού και επίπλων. Κύκλοι της εταιρείας σημείωναν χθες πως η κίνηση ήταν προαποφασισμένη πριν καν το πρώτο lockdown, στο πλαίσιο του τελευταίου σχεδίου αναδιάρθρωσης που είχε τεθεί στις πιστώτριες τράπεζες. Από τη μία η μίσθωση, η οποία έληγε εν μέσω του δεύτερου lockdown, από την άλλη η ζημιογόνα δραστηριότητα του καταστήματος, που είχε φθάσει να «καίει» 500.000 ευρώ το μήνα, το «λουκέτο» έπρεπε να μπει τώρα.

Mιχάλης Παπαέλληνας

Διεύρυνση ζημιών

Ήδη οι προειδοποιήσεις στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις για τις συνέπειες της πανδημίας παράλληλα με τη διεύρυνση των ζημιών του 2019 όπως είχαν καταγραφεί στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Οκτώβριο «σκιαγραφούσαν» το χαρακτήρα του επείγοντος στο «μάζεμα» της εταιρείας.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται: «Η επίδραση της πανδημίας Covid 19 θα είναι σημαντική στις πωλήσεις και τα αποτελέσματα της εταιρείας. Η απόφαση της Κυβέρνησης για το κλείσιμο των καταστημάτων από 11/3-15/5 προκάλεσε πτώση των πωλήσεων κατά το 2ο τρίμηνο της τάξεως του 50%. Στο 3ο τρίμηνο υπήρξε μια βελτίωση και η πτώση των πωλήσεων περιορίστηκε στο 25% ενώ για το τελευταίο τρίμηνο πιστεύουμε ότι θα περιορισθεί κάτω από το 10% με αποτέλεσμα οι συνολικές πωλήσεις να διαμορφωθούν στο ποσό των 98-102 εκ ευρώ. Αντίστοιχα το EBITDA αναμένεται να διαμορφωθεί από 8,0 εκ έως 10,0 εκ ευρώ από 10,5 εκ. ευρώ το 2019». Μόνο που οι παραπάνω προβλέψεις έγιναν πριν υπάρξει καν η υπόνοια για νέου lockdown, όπως και επιβλήθηκε μέσα Νοέμβρη, κάτι που σημαίνει πως τα οικονομικά μεγέθη ήταν ακόμα χαμηλότερα.

Το 2019 η Notos Com είχε αύξηση κύκλου εργασιών 3,84%, στα 127,162 εκατ. ευρώ (όταν προς 10ετίας κινούνταν στα επίπεδα των 360 εκατ. ευρώ) και αύξηση των προ φόρων ζημιών στα 11 εκατ. ευρώ περίπου από 8,57 εκατ. ένα χρόνο πριν. Μετά τους φόρους οι ζημιές ήταν στα 10,19 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 12,788 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 171,713 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της έκδοσης του νέου ομολογιακού δανείου, ύψους 7 εκατ. ευρώ, που σχετίζεται με τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του δανεισμού της εταιρείας

Η καθαρή θέση της εταιρείας στη λήξη της χρήσης ήταν αρνητική, -8,93 εκατ. ευρώ.

Χρήστος Παπαέλληνας

Ζητείται… εξυγιαντής

Μπροστά στις ασφυκτικές συνθήκες, η εξεύρεση του «λευκού ιππότη» και η εφαρμογή σχεδίου εξυγίανσης καθίσταται επιτακτική. Ιδίως μετά την προ διετίας έξοδο της Pillarstone, τη μετακύλιση ακολούθως των δανείων που κατείχε στο fund M&G αλλά και τις άκαρπες διαπραγματεύσεις των πιστωτριών τραπεζών με το fund για την πλήρη ανάληψη των δεσμεύσεων της Pillarstone στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του χρέους που υπήρχε.

Βάσει της τελευταίας εξάλλου συνάφθηκε νέο ομολογιακό δάνειο ποσού 15 εκατ. ευρώ για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων αναγκών ρευστότητας της Notos Com, εκ των οποίων ποσό 7 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκε το Φεβρουάριο του 2019. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, λόγω αποχώρησης της Pillarstone από την Ελλάδα, η NotosCom συμφώνησε με την βρετανική M&G Prudential, η οποία είναι διαχειρίστρια επενδύσεων στο εξωτερικό. Έτσι μεταβιβάσθηκαν στην M&G όλες οι συμφωνίες μεταξύ τραπεζών και Pillarstone. Μόνο που τελικά εκείνο το deal έμεινε ανενεργό.

Επομένως εξακολουθεί να αναζητείται λύση για την αναδιάρθρωση της Notos Com. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε πρόταση της Optima Bank να αναλάβει το δανεισμό της Notos Com που έχει αποκτήσει το fund M&G από την Pillarstone χωρίς ωστόσο τη δέσμευση εκχώρησης ενδιάμεσης χρηματοδότησης και επιπλέον ζητώντας αυξημένες εξασφαλίσεις. Μέχρι στιγμής δεν έχει επέλθει συμφωνία καθώς υπάρχει δυσκολία στις εγκρίσεις των τραπεζών.

Παράλληλα οι πιστώτριες τράπεζες φέρονται να προκρίνουν ένα νέο σχέδιο με συμμετοχή σχήματος στρατηγικών επενδυτών από το χρηματοοικονομικό και εμπορικό χώρο, χωρίς ωστόσο, προς στιγμή να έχουν καταλήξει στο τελικό πλάνο, το οποίο κινείται στην κατεύθυνση της μη ουσιαστικής αλλαγής της αρχικής συμφωνίας εξυγίανσης, τόσο στο κομμάτι αναδιάρθρωσης δανεισμούς, μεταβίβασης μετοχών και ενδιάμεσης χρηματοδότησης. Αν και το τελευταίο διάστημα μάλιστα κυκλοφορούσαν φήμες ότι υπήρχαν τουλάχιστον δύο σχήματα που ενδιαφέρονται να μπουν στη Notos Com, κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί.

Διαβάστε ακόμη

Η «ψυχούλα» που άπλωνε χέρι, ο εφοπλιστής με την απαιτητική κυρία και η μεγάλη καρδιά του Κυριάκου 

Στο e-σφυρί με 6,95 εκατ. ευρώ τα παλιά γραφεία του ομίλου Αλλαμανή στη λεωφόρο Κηφισού

Ελεγχοι για κρυμμένα εισοδήματα από AirBnB και Booking τη διετία 2018-2019 – «Βόμβα» για ιδιοκτήτες